A vállalkozás nevét és termékeinek listáját az illetékesek nem hozzák nyilvánosságra, hogy elkerüljék a pánikot. A hatóság már hetek óta tudja, hogy a szegedi székhelyű, sütőipari alapanyagokat gyártó cég összesen egytonnányi, dioxinnal szennyezett guargumit használt. A vállalat márciusban és májusban kapott a Távol-Keletről származó, svájci importtal hazánkba kerülő guargumiból, amelyekből száz- vagy akár ezertonnányi alapanyagot is legyárthatott. A cég termékeihez század-, illetve ezredrészben használja fel a guargumit. Ellentmondás, hogy a veszélytelen mennyiségűnek mondott szennyeződés miatt ettől függetlenül 700 kiló élelmiszert semmisítenek meg. Süth Miklós főállatorvos közölte: ezer tonna élelmiszert zároltak a szennyezés miatt.
*
Amikor kiderült, hogy dioxinnal szennyezett guargumit használt fel a vállalkozás, értesítették a kereskedelmi partnereit is, ám azoknál már csupán ennyi maradék terméket találtak meg.
Az üggyel kapcsolatban Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vezetője úgy nyilatkozott: azért nem hozták nyilvánosságra, hogy mit találtak, mert a szennyezett adalékanyagban olyan szinten hígult fel a dioxin, hogy az az emberi egészségre már nem veszélyes, a szervezetben nem halmozódik fel, így a későbbiekben sem okozhat problémát. A pánik elkerülése végett a hatóság a jövőben sem tervezi nyilvánosságra hozni a cég nevét és termékeinek listáját sem – írta tegnapi számában a Délmagyarország című Csongrád megyei napilap.
Szerettük volna tegnap megkérdezni Szigeti Sándort, hogy miért kell megsemmisíteni a megmaradt hétszáz kilogrammnyi terméket, ha azok dioxintartalma nem veszélyes az emberi egészségre. Választ azonban nem kaptunk, a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vezetője – titkárnője állítása szerint – egész nap értekezletet tartott, s a megbeszéléseken minden olyan kollégája is részt vett, aki érdemben tudna nyilatkozni a guargumi ügyében. Így nem tudtuk kideríteni azt sem, hogy pontosan hány tonna terméket állított elő e meg nem nevezett szegedi cég, illetve, hogy termékei az ország minden területére eljutottak-e, vagy csak Csongrád megyében vásároltak belőle a kereskedelmi partnerek.
Csongrád megyében egyébként 225 élelmiszer-előállítója közül 28 használ guargumit. Tőlük 264 tételnyi, összesen 62 tonnányi mennyiséget foglalt le a hatóság. A vizsgálatokkal még nem végeztek, még húsztételnyi guargumiról nem derült ki, hogy tartalmaz-e dioxint.
Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, a guargumibotrány augusztus elején robbant ki, amikor az Európai Unió vészjelző rendszerén keresztül riasztás érkezett hazánkba, hogy egy svájci cég dioxinnal szennyezett guargumit importált. A vészjelzést egyébként maga a svájci cég adta le.
A guargumi egyébként egy teljesen ártalmatlan adalékanyag, amelyet az élelmiszerek állományjavítására használnak a sütőiparban, a tejiparban, de még gyümölcslevekben is található az E–412-es jelzésű anyagból, illetve használja a textil- és a szépségipar, illetve a gyógyszergyártók is. Problémát ez esetben a megengedettnél négyszázszor magasabb dioxintartalma jelentett. A dioxin nagy mennyiségben rákkeltő, a májat károsítja, ezzel mérgezték például Viktor Juscsenkó ukrán elnököt is. A dioxin zsírban tárolódik, rendkívül nehezen bomlik le, így felszaporodhat az emberi szervezetben is. A szennyeződést erdőtüzek, de a gyomirtó is okozhatta.
Ezer tonna zárolt élelmiszer. Szennyezett guargumi adalékanyag felhasználásának gyanújával eddig 1174 tonna árut zároltak, 291 tételt vettek le utasításukra a polcokról 112 tonna mennyiségben – mondta Süth Miklós főállatorvos az országgyűlési szakbizottság ülésén. Eddig az derült ki, hogy 202 hazai vállalkozás termékei szennyezettek dioxinnal vagy pentaklórfenollal. A szennyezett tételekből készült termékek listája az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján bárki számára elérhető.
Menczer to Magyar: You're Pushing Zelensky's Propaganda—Aren’t You Ashamed?
