Megettünk egy tonna dioxinos guargumit

Egytonnányi, dioxinnal szenynyezett guargumit fogyasztottunk el a nyár folyamán, ennyit használt fel sütőipari alapanyaggyártáshoz egy szegedi cég, amelynek így készült termékeiből mindössze hétszáz kilónyi maradt meg mostanra.

Munkatársunktól
2007. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozás nevét és termékeinek listáját az illetékesek nem hozzák nyilvánosságra, hogy elkerüljék a pánikot. A hatóság már hetek óta tudja, hogy a szegedi székhelyű, sütőipari alapanyagokat gyártó cég összesen egytonnányi, dioxinnal szennyezett guargumit használt. A vállalat márciusban és májusban kapott a Távol-Keletről származó, svájci importtal hazánkba kerülő guargumiból, amelyekből száz- vagy akár ezertonnányi alapanyagot is legyárthatott. A cég termékeihez század-, illetve ezredrészben használja fel a guargumit. Ellentmondás, hogy a veszélytelen mennyiségűnek mondott szennyeződés miatt ettől függetlenül 700 kiló élelmiszert semmisítenek meg. Süth Miklós főállatorvos közölte: ezer tonna élelmiszert zároltak a szennyezés miatt.
*
Amikor kiderült, hogy dioxinnal szennyezett guargumit használt fel a vállalkozás, értesítették a kereskedelmi partnereit is, ám azoknál már csupán ennyi maradék terméket találtak meg.
Az üggyel kapcsolatban Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vezetője úgy nyilatkozott: azért nem hozták nyilvánosságra, hogy mit találtak, mert a szennyezett adalékanyagban olyan szinten hígult fel a dioxin, hogy az az emberi egészségre már nem veszélyes, a szervezetben nem halmozódik fel, így a későbbiekben sem okozhat problémát. A pánik elkerülése végett a hatóság a jövőben sem tervezi nyilvánosságra hozni a cég nevét és termékeinek listáját sem – írta tegnapi számában a Délmagyarország című Csongrád megyei napilap.
Szerettük volna tegnap megkérdezni Szigeti Sándort, hogy miért kell megsemmisíteni a megmaradt hétszáz kilogrammnyi terméket, ha azok dioxintartalma nem veszélyes az emberi egészségre. Választ azonban nem kaptunk, a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság vezetője – titkárnője állítása szerint – egész nap értekezletet tartott, s a megbeszéléseken minden olyan kollégája is részt vett, aki érdemben tudna nyilatkozni a guargumi ügyében. Így nem tudtuk kideríteni azt sem, hogy pontosan hány tonna terméket állított elő e meg nem nevezett szegedi cég, illetve, hogy termékei az ország minden területére eljutottak-e, vagy csak Csongrád megyében vásároltak belőle a kereskedelmi partnerek.
Csongrád megyében egyébként 225 élelmiszer-előállítója közül 28 használ guargumit. Tőlük 264 tételnyi, összesen 62 tonnányi mennyiséget foglalt le a hatóság. A vizsgálatokkal még nem végeztek, még húsztételnyi guargumiról nem derült ki, hogy tartalmaz-e dioxint.
Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, a guargumibotrány augusztus elején robbant ki, amikor az Európai Unió vészjelző rendszerén keresztül riasztás érkezett hazánkba, hogy egy svájci cég dioxinnal szennyezett guargumit importált. A vészjelzést egyébként maga a svájci cég adta le.
A guargumi egyébként egy teljesen ártalmatlan adalékanyag, amelyet az élelmiszerek állományjavítására használnak a sütőiparban, a tejiparban, de még gyümölcslevekben is található az E–412-es jelzésű anyagból, illetve használja a textil- és a szépségipar, illetve a gyógyszergyártók is. Problémát ez esetben a megengedettnél négyszázszor magasabb dioxintartalma jelentett. A dioxin nagy mennyiségben rákkeltő, a májat károsítja, ezzel mérgezték például Viktor Juscsenkó ukrán elnököt is. A dioxin zsírban tárolódik, rendkívül nehezen bomlik le, így felszaporodhat az emberi szervezetben is. A szennyeződést erdőtüzek, de a gyomirtó is okozhatta.

Ezer tonna zárolt élelmiszer. Szennyezett guargumi adalékanyag felhasználásának gyanújával eddig 1174 tonna árut zároltak, 291 tételt vettek le utasításukra a polcokról 112 tonna mennyiségben – mondta Süth Miklós főállatorvos az országgyűlési szakbizottság ülésén. Eddig az derült ki, hogy 202 hazai vállalkozás termékei szennyezettek dioxinnal vagy pentaklórfenollal. A szennyezett tételekből készült termékek listája az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján bárki számára elérhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.