időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Afrikai szintű adózás

2007.10.25. 23:00

Az adóprés, a bürokrácia és az adminisztráció miatt a Világbank néhány afrikai ország szintjére helyezi a magyarországi adórendszert, amely a szervezet szerint jelentősen megnehezíti a hazai vállalkozók és a külföldiek befektetéseit – hangzott el a Világbank és a gazdasági minisztérium részvételével tegnap megrendezett konferencián. Kóka János miniszter szerint a tárca egyedül maradt adóegyszerűsítési elképzeléseivel.

Évek óta nem sikerül csökkenteni a korrupciót, amely többek között a pártkasszákat is hizlalja – derült ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter beszédéből, amit egy tegnapi versenyképességi konferencián tartott. Kóka szerint tárcája egyedül maradt adóegyszerűsítési elképzeléseivel, mert a politika lassan kihátrált a három kis járulék összevonása mögül. A szakminiszter ezzel a kijelentésével a szocialistákra célozhatott, akik nemrég jelentették be, hogy elállnak a javaslat támogatásától.
– Az adóterhelés nagysága és az adózás bonyolultsága miatt Magyarország a vizsgált 184 ország közül a százhuszonhetedik helyen áll az adórendszer megítélése szempontjából, mely az afrikai államok és néhány latin-amerikai ország szintjének felel meg – fogalmazott a fórumon Simeon Djankov, a Világbank üzleti környezetet vizsgáló projektjének igazgatója. – Az állam először magával legyen szigorú, mert csak akkor tehet sokat a vállalkozások érdekében – fogalmazott hozzászólásában Csillag István, az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. elnöke, aki kiemelte: áttekinthetőbb és előre kiszámítható adózásra lenne szükség. Csillag hangsúlyozta: az egy főre jutó GDP romlik, ha a versenyképesség visszaesik, amely évek óta csökkenő tendenciát mutat. Az államháztartás nem lehet politikai játszótér, mert ha kisebb a hiány, még inkább képesek vagyunk a gyorsabb növekedésre. Az átalakuló országok közül hazánkban a legnagyobbak a gazdasági kilengések – figyelmeztetett Csillag István.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.