időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Árva vendégmunkásgyerekek

Rostás Szabolcs
2007.10.24. 22:00

Akár a 300 ezret is meghaladhatja a külföldön dolgozó szüleik nélkül felnövő gyermekek száma Romániában, ahol 170 ezer általános iskolás diáknak az apja vagy anyja él távol otthonától. Ezek a gyermekek hajlamosak a depresszióra, tanulmányi eredményük is rosszabb másokénál, gyakran menekülnek öngyilkosságba.

(Kolozsvár)
Külföldön dolgozó szüleik távollétében kénytelen felnőni a romániai általános iskolások 18 százaléka, mintegy 170 ezer diák, miközben országszerte közel 300 ezerre rúg a vendégmunkások által hátrahagyott kiskorúak száma – derül ki a romániai Gallup Intézet által végzett tanulmányból. A kutatás rácáfol a román hatóságok által közzétett, 82 ezer „kényszerű árváról” szóló adatokra. A több mint kétezer, 5–8. osztályos diák, valamint kétszáz iskolaigazgató megkérdezésével végzett felmérés rávilágít: a vendégmunkás szüleik nélkül felnövő gyermekek tanulmányi átlaga rosszabb az anyjuk és apjuk által felnevelt társukénál. A tanulmány arról árulkodik, hogy 80 ezer diák esetében csak az apa, 55 ezernél az anya, 35 ezer esetében pedig mindkét szülő külföldön dolgozik, ilyenkor a kiskorúakat a nagyszülőkre vagy más közeli családtagokra bízzák. Miután a megkérdezettek háromnegyedének legalább egy testvére van, valójában a 300 ezret is meghaladja a szüleik által otthon hagyott gyermekek száma. Régiós felosztás alapján a nyugat-erdélyi megyék vezetnek a több mint hárommillió romániai vendégmunkás által otthon hagyott gyermekek számát tekintve.
A tanulmány szerint a vendégmunkásgyermekek magasabb életszínvonalnak örvendenek, mint azok, akiknek szülei itthon tartózkodnak, de hajlamosabbak a depresszióra. Többen dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, gyakrabban kerülnek összetűzésbe a hatóságokkal, mint társaik. A román hatóságok tavaly figyeltek fel először a külföldön dolgozók által otthon hagyott kiskorúak helyzetére az egyre szaporodó öngyilkosságok miatt. A napokban a dél-romániai Arges megyében történt hasonló tragédia: egy 12 éves fiú felakasztotta magát, amikor megtudta, hogy édesanyja ismét Olaszországban készül munkát vállalni. Szakértők szerint az otthon maradt gyermekeknél elsődleges gond, hogy családi háttér hiányában a társadalom nem tud megfelelő kontrollt gyakorolni. Péter László szociológus úgy véli, a követendő viselkedési mintákat a nagyszülők, rokonok nem tudják egészében átadni, ezért a gyermekek elidegenedhetnek a társadalomtól. A szakember szerint félő, hogy a szülők nélkül felnövő gyermekek családot alapítva nem megfelelő mintát adnak tovább a következő generációnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.