időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Az RMDSZ verme

Pataky István
2007.10.22. 22:00

Távol áll az erdélyi magyar politikai megosztottság attól, amit idehaza tapasztalunk, mégis a november végén esedékes romániai európai parlamenti választások eddig soha nem tapasztalt ellentéteket hoztak a felszínre. Természetes folyamat ez, hiszen 1990 óta nyilvánvalók a nézetkülönbségek a több mint másfél milliós magyarság körében, de a bukaresti politika időről időre fellángoló magyarellenessége fedőként szorította le a felgyülemlett gőzt, s kényszerű egységbe sorolta a szemben álló feleket. Az utóbbi néhány évben kiderült, hogy Erdélyben – elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetésének hatalomvágya miatt – egyelőre nincs esély a felvidéki példa követésére. Markó Béláék csak az RMDSZ ernyője alatt képzelik el az egységet, ez viszont nyilvánvalóan elfogadhatatlan annak a Tőkés László köré tömörült oldalnak, amelyet a szövetség irányítói öntelt magabiztossággal lehetetlenítettek el az utóbbi néhány évben. Tény, eddig egyszer sem derült ki nyílt szavazáson: ki mekkora támogatottsággal bír. Most fény derül majd az igazi erőviszonyokra, s ennek ismeretében talán könnyebb lehet a Magyar Koalíció Pártjára hajazó megoldás tető alá hozása Erdélyben.
A Fidesz hónapokon keresztül az egységes erdélyi magyar EP-lista létrehozását szorgalmazta. Miután a közös fellépés lehetősége végképp elszállt, az ellenzéki párt Tőkés Lászlót biztosította támogatásáról, ami csak azokat lepte meg, akik mindenáron meg akartak lepődni. Az RMDSZ látványosan meglepődött. Az MSZP és az SZDSZ is. Ami ezután történt, azt viszont Tőkés kampánystábja sem tudta volna jobban intézni. A szocialisták és a szabaddemokraták – miután ostorozták egy sort Orbánt a megosztottság „exportálása” miatt – támogatásukról biztosították az RMDSZ-t. Bár ez irányú felmérések nincsenek, nem kétséges, hogy az MSZP és az SZDSZ nyílt felsorakozásának híre Markóék oldalán azonnal hozott néhány százalékot Tőkésnek Erdélyben. Köztudomású ugyanis Orbán Viktor népszerűsége, valamint a jelenlegi kormánykoalíció iránti viszolygás az erdélyi magyar közösség körében, főleg a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után.
Az RMDSZ pánikban van. A Verestóy Attila szenátor által pénzelt erdélyi magyar lapok máris Orbánt okolják a megelőlegezett kudarcért. Markó Béla egyelőre csak azzal tud érvelni, hogy a magyarok 6,5 százalékos romániai aránya nem teszi lehetővé azt, hogy az RMDSZ-lista elérje az 5, a független jelöltként induló Tőkés László pedig a 3 százalékos bejutási küszöböt. Öt meg három az nyolc, mondja az RMDSZ-elnök, pedig nyilván ő maga is tudja, egy politikai megméretésen nem a matematikáé a fő szerep. Ha például a részvételi arány a románok körében alacsony lesz, a motivált magyaroké viszont magas, akkor mindjárt mások az arányok, s mások lehetnek az eredmények. Az RMDSZ iránt közben egyre nagyobb a bizalmatlanság az Európai Néppártban (EPP). Markóék korábban a román kommunista utódpártnak nyújtottak parlamenti támogatást, a legutóbbi elnökválasztáson a jelenleg a börtön küszöbén álló Adrian Nastase támogatására szólítottak fel a jobbközép jelölttel szemben, az EPP bizalmát élvező Traian Basescu államfő felfüggesztéséről szóló népszavazáson pedig a köztársasági elnök ellen fordultak. Most éppen a korrupciós botrányokkal sújtott liberális pártot tartják a hatalomban.
Az erdélyi magyar szavazók közben eltávolodtak Markóéktól, a pártszólamok rendre süket fülekre találtak. Az RMDSZ egyelőre nem akar tudomást venni az előtte tátongó veremről. Pedig azt maga ásta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.