Albin 2024. március 1.
logo

Pedofil óvodai alkalmazottra csapott le a rendőrség Újbudán

Borászoktól elzárt uniós pénzek

Dénes Zoltán
2007.10.21. 22:00

Kizárták volna a Balaton-felvidéki borászokat a regionális fejlesztési pályázatokból, emiatt ez a borvidék nem jutott volna hozzá az uniós pénzekhez. A borászok Bajnai Gordonnak címzett levele, amelyben a pályázatok felfüggesztését kérték, megtette hatását: úgy tűnik, a fejlesztési tanács illetékes irodája immár hajlik arra, hogy korábbi elképzeléseit felülbírálja.

Noha nemrégiben még indokolatlannak nevezte Fekete Páris Judit, a Balatoni Fejlesztési Ügynökség gazdasági igazgatója a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége (Vindependent) kérését, miszerint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter függessze fel az október elején megjelent balatoni turisztikai pályázatokat, tegnap már hajlott véleménye felülbírálatára – tájékoztatta lapunkat Jásdi István, a Vindependent elnöke. A csopaki bortermelő azért kérte a pályázati rendszer átgondolását, mert míg korábban – amikor a balatoni borrégiót még több országos régióhoz sorolták – a Nemzeti fejlesztési tervben kiemelt célként szerepelt a térségi borturizmus fejlesztése, az önálló balatoni borrégió megalakulása után a térség átkerült a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz (BFT), amely a borturizmust teljes mértékben kihagyta a kiírt regionális pályázatok közül. Pedig – világított rá a borász – a Balatoni Fejlesztési Tanács programjában is szerepel, hogy a borturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez.
A napokban derültek ki a pályázatok körüli hiányosságok – állapította meg a szakember. Ezt követően fordultak Bajnai Gordonhoz, illetve a BFT-hez, ám a fejlesztési tanács döntését azzal indokolta, hogy a borászok az utóbbi években már eleve sok pénzt kaptak a pincék felújítására, miközben komoly öszszefogás nem alakult ki közöttük. Ez volt az oka annak is, hogy harminc pályázatukból négy sikertelen volt. A 2007–2008-as évekre azért nem írtak ki a borászok számára turisztikai célú pályázatokat – indokolta az Index.hu portálnak Fekete Páris Judit a BFT döntését –, mert azt remélték, hogy ezzel rákényszerítik a borászokat az öszszefogásra.
Ezt az indoklást Jásdi István értelmetlennek tartotta. A szakember szerint előbb a borászok számára kell megadni a lehetőséget, majd egy másik fejlesztési pályázattal elősegíteni összefogásukat, ami egyébként már ma is létezik. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a fejlesztési tervben megfogalmazott célok csakis akkor érvényesülhetnek, ha a pályázat lehetőséget ad a borturizmus fejlődésére, ezért – mondta a szakértő – ép ésszel nem fogható fel az iroda döntése. Jásdi a BFT döntését azért is nevezte elfogadhatatlannak, mert az ország többi régiójában elsőbbséget élveznek a borturisztikai fejlesztések. Márpedig – tette hozzá a borász – ha a balatoni régióban kihagyják a füredi, csopaki és boglári területeket az uniós lehetőségből, az egész úgynevezett balatoni fejlesztés értelmetlenné válik. Jásdi István szerint ugyanis a térség fő turisztikai céljának elérését – a tó partjától távolabb csábítani a turistákat – éppen a borturizmussal lehet elérni.
A borászok felzúdulása után Jásdi Istvánt a gazdasági iroda tegnap arról tájékoztatta, hogy felülbírálják döntésüket, s a közeljövőben megnyitják a pályázati lehetőséget a borutakkal kapcsolatos fejlesztések előtt is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.