A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Borászoktól elzárt uniós pénzek

Kizárták volna a Balaton-felvidéki borászokat a regionális fejlesztési pályázatokból, emiatt ez a borvidék nem jutott volna hozzá az uniós pénzekhez. A borászok Bajnai Gordonnak címzett levele, amelyben a pályázatok felfüggesztését kérték, megtette hatását: úgy tűnik, a fejlesztési tanács illetékes irodája immár hajlik arra, hogy korábbi elképzeléseit felülbírálja.

Dénes Zoltán
2007. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nemrégiben még indokolatlannak nevezte Fekete Páris Judit, a Balatoni Fejlesztési Ügynökség gazdasági igazgatója a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége (Vindependent) kérését, miszerint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter függessze fel az október elején megjelent balatoni turisztikai pályázatokat, tegnap már hajlott véleménye felülbírálatára – tájékoztatta lapunkat Jásdi István, a Vindependent elnöke. A csopaki bortermelő azért kérte a pályázati rendszer átgondolását, mert míg korábban – amikor a balatoni borrégiót még több országos régióhoz sorolták – a Nemzeti fejlesztési tervben kiemelt célként szerepelt a térségi borturizmus fejlesztése, az önálló balatoni borrégió megalakulása után a térség átkerült a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz (BFT), amely a borturizmust teljes mértékben kihagyta a kiírt regionális pályázatok közül. Pedig – világított rá a borász – a Balatoni Fejlesztési Tanács programjában is szerepel, hogy a borturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez.
A napokban derültek ki a pályázatok körüli hiányosságok – állapította meg a szakember. Ezt követően fordultak Bajnai Gordonhoz, illetve a BFT-hez, ám a fejlesztési tanács döntését azzal indokolta, hogy a borászok az utóbbi években már eleve sok pénzt kaptak a pincék felújítására, miközben komoly öszszefogás nem alakult ki közöttük. Ez volt az oka annak is, hogy harminc pályázatukból négy sikertelen volt. A 2007–2008-as évekre azért nem írtak ki a borászok számára turisztikai célú pályázatokat – indokolta az Index.hu portálnak Fekete Páris Judit a BFT döntését –, mert azt remélték, hogy ezzel rákényszerítik a borászokat az öszszefogásra.
Ezt az indoklást Jásdi István értelmetlennek tartotta. A szakember szerint előbb a borászok számára kell megadni a lehetőséget, majd egy másik fejlesztési pályázattal elősegíteni összefogásukat, ami egyébként már ma is létezik. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a fejlesztési tervben megfogalmazott célok csakis akkor érvényesülhetnek, ha a pályázat lehetőséget ad a borturizmus fejlődésére, ezért – mondta a szakértő – ép ésszel nem fogható fel az iroda döntése. Jásdi a BFT döntését azért is nevezte elfogadhatatlannak, mert az ország többi régiójában elsőbbséget élveznek a borturisztikai fejlesztések. Márpedig – tette hozzá a borász – ha a balatoni régióban kihagyják a füredi, csopaki és boglári területeket az uniós lehetőségből, az egész úgynevezett balatoni fejlesztés értelmetlenné válik. Jásdi István szerint ugyanis a térség fő turisztikai céljának elérését – a tó partjától távolabb csábítani a turistákat – éppen a borturizmussal lehet elérni.
A borászok felzúdulása után Jásdi Istvánt a gazdasági iroda tegnap arról tájékoztatta, hogy felülbírálják döntésüket, s a közeljövőben megnyitják a pályázati lehetőséget a borutakkal kapcsolatos fejlesztések előtt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.