Bár minden szüret kezdetén felhívja a figyelmet a katasztrófavédelem a mustgáz veszélyére, évtizedek óta szinte azonos a halálos áldozatok száma. Évről évre 15-20 borász, illetve családtagjaik, ismerőseik vesztik életüket rendszerint szellőzetlen, kis pincékben, de nagyobb üzemekben is előfordulnak balesetek – tudtuk meg Dobson Tibortól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. Az idei év első áldozata feltehetőleg az a munkás volt, aki június 20-án Csátalján halt meg mustakna takarítása közben.
A színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid a pince aljában gyűlik fel, majd fokozatosan emelkedik és aránylag gyors, fulladásos halált okoz. Nem ritkák a tömeges balesetek sem, hiszen a bajbajutottat sokszor rokonai, barátai próbálják kimenteni, volt rá példa, hogy csak az maradt életben, aki legfelül feküdt, ezért a szakember a tűzoltók lehető leggyorsabb riasztását ajánlja.
Tavaly 19-en haltak meg azért, mert óvatlanok voltak, pedig megmenthette volna az életüket, ha égő gyertyát tartanak maguk elé, és amint elalszik a láng, kisietnek a helyiségből. Dobson Tibor szerint a legcélszerűbb az lenne, ha állandó szellőztetésről gondoskodnának a tulajdonosok, de ez sok esetben megoldhatatlan. Kaphatók ugyanakkor speciális gázjelző készülékek, a kisebb pincékbe ajánlott szén-dioxid-szintet mérő berendezés 35 ezer forintba kerül.
Facebook, Apple, Amazone – elhagyhatják Európát Brüsszel miatt?
