időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Göncz Kinga is járt az ügyészségenGöncz Kinga is járt az ügyészségen

Zsebõk Csaba
2007.10.29. 23:00

A jelenlegi külügyminiszter, volt ifjúsági tárcavezető néhány hete tanúvallomást tett a Zuschlag-ügyben, és a kormányfő kérésének megfelelően válaszolt minden kérdésre, ám mondandójával nem kellett igazodnia főnökéhez – közölte Daróczi Dávid lapunkkal.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hangsúlyozta: Göncz Kinga is tartotta magát a miniszterelnök kéréséhez, vagyis minden kérdésre megadta a választ. Felvetésünkre hozzátette, hogy ez nem speciális kérés volt, tanúvallomásával nem kellett a miniszternek igazodnia főnökéhez, hiszen a kormányfő mindegyik hajdani vezetőnek, aki az ifjúsági tárcánál tevékenykedett, azt ajánlotta: adjon meg minden segítséget a nyomozó hatóságoknak.
Futó Barnabás ügyvéd lapunknak nyomatékosította: a tanúnak állampolgári kötelessége, hogy elmondjon mindent, amit tud, hiszen ha elhallgat valamely tényt, amelyről tudomása van, az is hamis tanúzásnak számít. – Erre nem kell felszólítania senkit a miniszterelnöknek, ez nonszensz, hiszen a kihallgató tisztnek kell megtennie a felszólítást – hangsúlyozta Futó, és a kormányfő felesleges gesztusának nevezte a bűncselekménytől való tartózkodásra vonatkozó felhívást.
Daróczi az MTI-nek azt állította: mint a Népszabadság csütörtöki írásából is kitűnik, a gyanú szerint az ominózus ügyletek 2000 óta folyhattak, ez idő alatt négy miniszter felügyelte az ifjúságügyet, közülük három – egyébként egytől egyig az MSZP–SZDSZ-kormány tárcavezetői – már minden információt megadott a nyomozó hatóságoknak. A Zuschlag-ügyben az ügyészség már kihallgatott számos szocialista politikust: a miniszterelnököt, Szilvásy György volt ifjúsági államtitkárt, Jánosi György korábbi tárcavezetőt, Ocsovai Tamás korábbi közigazgatási helyettes államtitkárt, valamint Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal, Ujhelyi Istvánt, az önkormányzati tárca és Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát.
A Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek az ügyészség gyanúja szerint csak papíron léteztek, és hamis számlákkal számoltak el több tíz millió forintnyi állami támogatást. – Egy fideszes országgyűlési képviselő másfél éve már feltételezte, hogy a hálózat ifjúsági célú uniós pénzekre is ráhajtott – írta tegnapi számában a Népszabadság. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter tegnap újságírók előtt nem zárta ki, hogy uniós pénzek belekeveredhetnek egy ilyen ügybe, majd hozzáfűzte: korábban is csak azt mondta, hogy a feltárt ügyekben nem találtak ilyen pénzeket. A baloldali napilapban megjelentekre utalva Bajnai közölte: ezt azért az illetékes tárcának vizsgálnia kell.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.