Jelentős drágulás és csődhullám

Folyamatos az élelmiszerek drágulása, ami alól lényegében csak a sertéshús a kivétel. A jelentős áremelkedések ellenére a sütőipar, a baromfitermelők és a sertéstartók egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy mindhárom ágazatban csődhullámra számítanak. Eközben a kereskedelmi láncok szokásos nyereségszintjükkel dolgoznak, ami a magasabb árak miatt nagyobb profithoz juttatja őket.

Dénes Zoltán
2007. 10. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs más lehetőség, vagy árat emelünk, vagy tönkremegyünk – közölte lapunkkal Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Tájékoztatása szerint augusztus–szeptember folyamán mintegy 30 százalékos lisztdrágulás következett be, október elején újabb 20 százalékos áremelést hajtottak végre a malmok. A pékszövetség tudomása szerint a sütödék e költségnövekedések jelentős részét el tudták ismertetni a kereskedőkkel, ám ez még mindig csak azt eredményezte, hogy nullszaldósak lettek. Tudomásunk szerint a pékek a fehér kenyér esetében eddig 20-25 százalékkal emelték átadási áraikat. Jelentősebb lehetett az áremelkedés a péksüteményeknél, mivel itt a tej drágulása is számít, melynek ára csak a nyár folyamán mintegy 20 százalékkal emelkedett. Tapasztalataink szerint a fővárosban egy kiló kenyér már 200 forint feletti áron található a polcokon – ez alól a multicégek némelyike kivétel, ahol 4-5 forinttal olcsóbb –, de a dél-dunántúli területeken már 220-240 forintot is fizethetünk érte. Sütödék tájékoztatása szerint a kenyeret átlagban 150 forint körül veszik át, de van olyan kereskedelmi lánc, mely alig 130 forintot hajlandó fizetni, miközben a polcra már 230 forintos áron teszi ki. Piaci információk szerint a gabonaárak folyamatos emelkedése miatt a malmok újabb 15-20 százalékos lisztáremelésre készülnek, s ha ezt a sütödék nem tudják áthárítani, félő, hogy jelentős részük lehúzza a rolót – mondta Ilonka Boldizsár, aki rávilágított: az elmúlt hat év alatt mintegy hatszázzal csökkent a pékségek száma.
A baromfiárak tekintetében Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke arról számolt be, hogy a nyár derekáig összességében 19 százalékkal emelkedtek az árak. Ugyanakkor a gabonaár-robbanás újabb, körülbelül húszszázalékos áremelést indokolt volna. Mint mondta, a hét elején zárult ágazati ártárgyalások nyomán a kereskedők viszont csak 6-9 százalékot fogadtak el. Ezzel a baromfitermékek átlagára kilónként 820-850 forintra emelkedett, amiből a kereskedők mintegy 160 forintot vágnak zsebre. Tájékoztatása szerint a termelők azért nem tudták érvényesíteni a „gyilkos mértékű gabonaár-emelkedést”, mert egyre erősebb az importnyomás, márpedig a lengyel és szlovák termelők, kormányuk kreatív támogatásának köszönhetően 7-8 százalékkal olcsóbban tudnak termelni a hazaiaknál. Véleménye szerint a jelenlegi árak mellett két-három hónapig bírják a termelők, majd ismét megindul a már most érzékelhető lemorzsolódás, aminek viszont újra áruhiány és áremelkedés lesz a vége.
Még drasztikusabb a sertéstartók helyzete, mivel esetükben a kereskedelem nemhogy elfogadta volna a takarmányárak 80 százalékos növekedéséből fakadó költségnövekedést, hanem még a korábbinál is olcsóbban hajlandó csak átvenni az árut – mondta Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Tájékoztatása szerint a tőkehúsok beszállítási árát a korábbi kilónkénti 620 forintról 520 forintra csökkentették, aminek ez esetben is az olcsó import az oka. Véleménye szerint a sertéstartóknak minimum 50 százalékkal kellene emelniük az áraikat ahhoz, hogy sertésenként ne a mostani 7000-7500 forintos veszteséget könyveljék el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.