időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Kérdések a törvényről

Molnár Györgyi
2007.10.24. 22:00

Elkészült a régóta várt színházi törvénytervezet, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium az elmúlt hetekben nyilvánossá tett és vitára bocsátott. A munkaanyag a színház-, zene-, táncművészet szervezeteinek működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól szól. A koncepció jelenleg a hazai szakmai szervezetek asztalán van egyeztetés alatt, s a hozzáfűzött javaslatokat legkésőbb november 9-ig kell a Magyar Színházi Társaságnak átadni.

Ma délután ülésezik a Magyar Színházi Társaság, és egyezteti az eddig beérkezett észrevételeket, javaslatokat – mondta lapunknak Vajda Márta, a társaság ügyvezető titkára. Kifejtette, hogy már több hozzászólást is kaptak érdek-képviseleti fórumoktól, de a szakmai területeket majd csak külön tudják tárgyalni. Így egyeztetnek ma a színházi részről, s később a tánc-, valamint a zenei fejezetekről.
Az október elsején napvilágot látott tervezet előzménye volt, hogy 2006 augusztusában Hiller István kulturális és oktatási miniszter felkérte a szakmai szervezetek képviselőit a jogszabály megalkotásához szükséges alapok feltérképezésére, előkészítésére, pontos adatokkal alátámasztott meghatározására. A szervezetek által összeállított, megalapozott munkaanyagot szakértői munkacsoport formálta koncepciótervezetté, amelyet október elsején Nagyné Varga Melinda átadott a szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselőinek. Többek közt a Magyar Színházi Társaságnak, a MASZK Országos Színészegyesületnek, a Független Színházak Szövetségének, a Magyar Táncművészek Szövetségének, valamint a Magyar Zenei Tanácsnak. A koncepció legfontosabb céljai közé tartozik, hogy a törvény járuljon hozzá a művészeti kulturális kifejezések sokszínűségének kiteljesedéséhez, tegye lehetővé az állampolgároknak, kifejezetten a gyermekkorúaknak és az ifjúságnak színházi és más előadó-művészeti alkotások megismerését. A tervezetben a szakmából adódó sajátos munkajogi szabályok lefektetése is szerepel, a hazai nemzeti kisebbségek színházi kultúrájának fejlődése a magyar szerzők művei előadásának szorgalmazása mellett. Kiemelt helyen foglalkozik a koncepció az állami és fenntartói támogatás kérdésével, amely szabályozza a nyilvántartásba vételt, a normatív állami hozzájárulás igénybevételét, rendelkezik az állami támogatás egyéb formáiról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.