időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Koalíciós szócsata

Farkas Melinda
2007.10.21. 22:00

Koalíciós szópárbaj alakult ki a szocialisták oktatási szakpolitikusának lapunkban is közölt nyilatkozata miatt. Tatai-Tóth András a szabad demokraták szívügyének tartott iskolai integráció kapcsán kijelentette: nem szabadna romát és nem romát erőszakkal egy osztályba zárni. Az SZDSZ elhatárolódik Tatai-Tóthtól, és ezt várja az oktatási tárcától is A Roma Polgárjogi Alapítvány szerint a szocialista politikus dilettáns és kirekesztő. Az oktatási tárca hallgatásba burkolózik.

Feszültséget váltott ki Tatai-Tóth András iskolai integrációval kapcsolatos nyilatkozata. Közismert, hogy a szabad demokraták tűzzel-vassal ragaszkodnak a hátrányos helyzetű és a jó körülmények között élő gyerekek együtt neveléséhez, a szocialista politikus azonban csoportbontást szorgalmaz a magasabb tudásszintű gyermekek érdekében. – Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője éles támadást intézett az integrált oktatás, egyben az előző négy év egyik legfontosabb oktatási programja ellen. Tatai-Tóth András nyilatkozata a legutálatosabb előítéletekre támaszkodik. Eszerint a romák szellemileg nem, csak fizikailag lehetnek érettek – reagált a szocialista politikus nyilatkozatára Horn Gábor, a SZDSZ ügyvivője. Horn közleményében kijelentette: a szabad demokraták a leghatározottabban elhatárolódnak Tatai-Tóth kijelentésétől és az általa megjelenített szemlélettől. Hozzátette: értetlenül állnak az előtt, hogy bár egy nap eltelt a nyilatkozat megjelenése óra, az oktatási tárca azóta is hallgat. Horn szerint a külön osztályokba, iskolákba kényszerített roma gyerekek esélyei minimálisak arra, hogy behozzák az indulásnál meglévő hátrányaikat, amelyek nem egyéni képességeikből, hanem rossz szociokulturális helyzetükből adódnak. Erre a szemléletre épült az előző négy év oktatáspolitikája.
A liberálisok mellett a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) is hevesen tiltakozik Tatai-Tóth András nyilatkozata miatt. Az alapítvány közleménye szerint a szocialista politikus a pedagógiai fatalizmus és dilettantizmus végzetes hibáján túl mélységes előítéletének ad hangot, amikor az elkülöníteni óhajtott lemaradtakkal a cigány tanulókat azonosítja. Hozzáteszik: Tatai-Tóth szavait úgy kell értelmezni, mint a hatályos magyar törvények megváltoztatására tett kísérletet, amelynek szemlélete ellentmond a magyar alkotmánynak is, hiszen embertársaink kirekesztését, elkülönítését a jogszabályok határozottan tiltják. Az alapítvány felszólítja Tatai-Tóth Andrást és az MSZP oktatási munkacsoportját, hogy ne tartsanak konzultációs előadásokat a helyi iskolavezetőknek, ne terjeszszék tovább téveszméiket, egyúttal felkérik a szocialista frakció vezetését, hogy foglaljon állást az ügyben.
Tatai-Tóth a tiltakozások ellenére sem változtatott álláspontján. Kijelentette: nem az íróasztalnál ülő politikusoknak kell eldöntenie, hogyan lehet eredményesen együtt nevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit. A politikus szerint mondanivalóját félreértették, mivel abból nem következik kirekesztő szándék. Hozzátette: nem konzultációs előadásokat kívánnak szervezni a „téveszmék” terjesztésére, hanem azoknak a pedagógusoknak a véleményét szeretnénk megismerni, akik ezt a munkát végzik nap mint nap. Hozzátette: sok olyan jelzést kaptak, hogy a gyermekek egy tanterembe terelése önmagában nem garantálja a sikert, és az együtt nevelés feltételeit kevés iskola tudja biztosítani.
Szerettük volna megtudni az oktatási tárca véleményét is, ám ők nem kívántak állást foglalni az ügyben.
Amint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, Tatai-Tóth korábban kifejtette: sok esetben maga az erőszakos integráció szüli a szegregációt, hiszen a jó képességű gyerekeket szüleik elviszik abból az iskolából, ahol alacsonyabb tudású társaik gátolják őket a gyorsabb fejlődésben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.