időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Magánkézben a martfűi cipőgyár

Hírösszefoglaló
2007.10.24. 22:00

Hosszú idő után vevőre talált a martfűi Tisza Cipő Zrt. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. néhány hónappal ezelőtti döntésében határozott a társaság 99,37 százalékos részvénycsomagjának értékesítéséről, és nyertesnek nyilvánította az egyetlen ajánlattevő Radfar Kft.-t – olvasható a szoljon.hu megyei hírportálon. Az ügy érdekessége, hogy a gyár eladását a mai napig nem hozta nyilvánosságra a vagyonkezelő szervezet. A döntéssel az egykor nyolcezer-ötszáz főt foglalkoztató, nagy múltú vállalatból fennmaradt, háromszáz főnek munkát adó cég kikerült az állami tulajdonból. A Tisza Cipő Zrt. szeptemberi közgyűlésén az új tulajdonos biztosította a társaság vezetőit, hogy szervezeti, valamint személyi változásokat egyelőre nem tervez. A cipőgyártás folytatódik.
Az 1950–60-as években a gyár főleg a magyarországi kereslet kielégítésére termelt, csak a szocialista országokba exportált. Nagy mennyiségben gyártottak bakancsokat a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak. A cégnél a hetvenes évek elején indult el a sportcipők gyártása. 1971-től a franciaországi Adidas cég is itt gyártatta a La Paz modellnévre hallgató futballcipőit. Ebben az időben a Tisza Cipőgyár volt Magyarország legnagyobb cipőgyára, évente 10 millió pár került ki innen a piacra, ebből 3 millió pár tornacipő volt. A retro divathullám az új évezredben ismét keresetté tette a márkát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.