időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Magyarország rossz napja az EU-ban

Lovas István
2007.10.27. 22:00

Nem a mi napunk volt a tegnapi Brüsszelben, az Európai Bizottság (EB) ugyanis egyszerre három ügyben is fellépett a magyar kormánnyal szemben. Az EB hazánkkal együtt huszonkét tagországgal szemben jogsértési eljárás megkezdéséről határozott a belső piacra vonatkozó egyes irányelvek átültetésének elmulasztása miatt. Ha a bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja.
Ugyancsak jogsértési eljárás indult Magyarország és további 11 országgal szemben, mivel az energia-végfelhasználás hatékonyságáról és az energetikai szolgáltatásokról szóló 2006. évi irányelv előírásai ellenére idén június végéig nem nyújtották be nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervüket. Ebben a tagállamoknak be kell mutatniuk a 9 százalékos energiamegtakarítási cél 2016 végéig történő megvalósítására szolgáló nemzeti stratégiájukat, valamint azt, hogy miként teljesítik az irányelv néhány egyéb rendelkezését. Piebalgs energiaügyi biztos „csalódottságának” adott hangot, hogy a tizenkét tagállam még mindig nem nyújtotta be tervét. Magyarország szintén szerepel azon nyolc tagállam között, amelyekkel szemben azért lép fel a bizottság, mert csak saját állampolgáraiknak teszik lehetővé a közjegyzői tisztség betöltését. A bizottság szerint ez a követelmény nem egyeztethető össze az EK-szerződés 43. cikkével biztosított letelepedési szabadsággal, és a 45. cikkével sem indokolható, mivel ez utóbbi csak a közhatalom gyakorlásával együtt járó tevékenységeket veszi ki az előbbi hatálya alól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.