időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Napi sajtószemle

Lovas István
2007.10.25. 23:00

Herald Tribune
Az amerikai képviselőház elnök asszonya, Nancy Pelosi Bush elnök ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy a teljes ház elé vigyen egy olyan határozatot, amely elítéli az örmények elleni török népirtást, holott a török vezérkari főnök arra figyelmeztetett: a határozat tartósan megkárosíthatja az Irakban lévő amerikai erőknek alapvető fontosságú katonai kapcsolatokat a két ország között. Vannak olyan hangok azonban, írja a globális amerikai lap, amelyek szerint Ankara fenyegetése kimerül üres szavakban, ugyanis a török kormány számára Washington támogatása fontosabb, mint fordítva. Pelosi ugyanakkor elmondta, hogy Reagan elnök is népirtásnak nevezte az örmények tömeges lemészárlását; az idős örmény túlélők nemsokára mind meghalnak, és a tömeggyilkosságot huszonhárom más országban is népirtásnak nyilvánították.

The Nation
A váratlanul kibontakozó iraki nacionalizmus fordíthatja meg Irak sorsát, és űzheti ki az amerikai megszállókat. Az új nacionalizmust több esemény váltotta ki: Irak felosztásának amerikai javaslata, az iraki focicsapat nyári győzelme, a Blackwater őrző-védő cég emberei által lelőtt tizenhat iraki és az a folyamatos amerikai nyomás, hogy Irak olaját részben privatizálják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.