(Brüsszel)
Tizennégy tagország tisztségviselői, csúcskategóriás szakácsai és iskolásai találkoztak a belga fővárosban, Brüsszelben, ahol bemutatták, miként lehet ízletes, de egészséges ételeket készíteni. Hatvan gyerek hallgatta tágra nyílt szemmel és füllel, ahogyan négy mesterszakács magyarázta el nekik, mi az egészséges és a „szemét” ennivaló között a különbség. A „kövérségellenes napot” az Európai Bizottság és az Európai Szakácsok Szövetsége (Euro-toques) szervezte. A tapasztalat szerint ugyanis a gyerekkorban elsajátított táplálkozási szokások felnőttkorban is megmaradnak.
Kiprianu kijelentette, „az egészséges étkezés és a mozgás a legjobb befektetés gyermekeink jövője érdekében”. A gyermekkövérség problémájának jelentőségére jellemző, hogy az elhízott gyerekek száma Európában évente 400 ezerrel nő. A kövér és túlsúlyos gyermekek nemcsak olyan egészségi problémáktól szenvednek, mint a cukorbetegség és a májrendellenességek, de később esetükben nagyobb a szívbetegség, a rák, a magas vérnyomás, a szélhűdés és a depreszszió előfordulásának aránya.
Az egészségi nap része a bizottság azon szélesebb lélegzetű kampányának, amely általánosságban kíván megbirkózni a kövérséggel úgy, hogy az uniós polgárokat rá akarja venni a kiegyensúlyozott étrend választására és a több testmozgásra.
A brüsszeli eseménnyel párhuzamosan számos tagországban több száz gyermeknek mutatják be „interaktívan és vidáman” az egészséges étkezés fogalmát. A programban részt vevő tagországokban sajtókonferenciákat is tartanak, hogy minél szélesebb körben tegyék ismertté a kövérség veszélyeit, és főként a megelőző módszereket.
Elkepesztő siker, állótapsos ünneplés a Hamupipőke bemutatóján