Egyre jobban mélyül a hazai sertéságazat válsága, miközben a magyar kormány az unióra hivatkozva a legutóbbi időkig lényegében magukra hagyta az állattenyésztőket – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. A Magosz teljes mértékben egyetért a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége helyzetértékelésével, s támogatja az általuk november 15-re meghirdetett országos demonstrációt. Jakab felhívta a figyelmet arra, hogy 2002 óta ez év elejéig egymillióval, összesen négymillióra csökkent a sertésállomány, amely akár a felére is apadhat az év végére. Ez a munkahelyek megszűnésén s a vidéki emberek ellehetetlenülésén kívül azt eredményezi majd, hogy jelentős importra kényszerülünk, s az áruhiány következtében a jövő év elején akár 30-35 százalékkal drágulhat a sertéshús. A Magosz szerint a válságot mi sem jelzi jobban, mint hogy a hazai sertéstartók pillanatnyilag kilogrammonként 100 forintos veszteséget könyvelhetnek el. Míg az állattartók a jelentősen megdrágult takarmányárak miatt kilónként 350 forintért állítanak elő egy kiló sertéshúst, azt jelenleg kénytelenek 250 forintért eladni. Jakab István elengedhetetlennek nevezte az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó hatóságok megerősítését. Összefoglalva javaslatait kijelentette: első lépésben a kormány fizesse ki az elmaradt támogatásokat, hiszen az időhúzás rendkívül megnehezítette a gazdák helyzetét, másrészt vezesse be a többi uniós tagországban alkalmazott minőség-ellenőrzési és más piacvédelmi eszközöket. Az elnök szerint fontos a hatósági díjak csökkentése, illetve az állati hulladék megsemmisítésére adott támogatások számottevő emelése.
Dékány András, az agrártárca szóvivője arra emlékeztetett, hogy az agrártárca tervei szerint az idén mintegy három-, jövőre négymilliárd forintot fordít a sertéságazat támogatására. A szóvivő szerint a tárca minden tőle telhetőt megtesz a helyzet javításáért.
Válogatottunk hősét megdöbbentette, mit tettek a bírók a címvédő elleni meccsen
