Talmácsi világbajnok!

Talmácsi Gábor Valenciában ugyan másodiknak futott be, de az egész földkerekségen ő az első. A gyorsaságimotorkerékpáros-világbajnokság 2007-es szezonja utolsó futamában ugyanis a 125 köbcentiméteres kategóriában tízpontos előnyéből megőrzött ötöt, és ezzel nemcsak Magyarország, hanem egész Közép- és Kelet-Európa első világbajnoka lett a sportágban.

Bozsoky Tamás
2007. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talmácsi tízpontos előnnyel és ennek megfelelő magabiztossággal érkezett a Valenciai Nagydíjra, egyetlen állva maradt riválisa, Hector Faubel szülőföldjére. A spanyol számára szinte már csak e tény, a hazai pálya adott okot tegnap reménykedésre, hiszen a magyar ranglistavezetőn inkább az esélyesek nyugalma, mintsem nyugtalansága érződött; ennek bizonyítékaként pályacsúccsal szerezte meg az első rajtkockát.
A vezető pozíciót aztán gyorsan el is veszítette, de csak pillanatokra motorozott a negyedik helyen, röviddel a kezdés után kialakult a kettős párviadal az összetett két éllovasa között. Faubelt körülbelül százezren, Talmácsit mintegy ezren biztatták a lelátón, de a világbajnoki cím végkimenetelét illetően ennél sokkal fontosabb volt, hogy előbbinek kevés volt a puszta győzelem, csak akkor lehetett volna övé az összetett aranya, ha „Talma” az utolsó futamon a dobogóról is leszorul. Megfelelő létszámú komoly rivális híján hamar kitűnt, hogy ez gyakorlatilag csak akkor következhet be, ha kiesik.
*
Faubel egy-egy manőverénél úgy tűnt, ő is e lehetőséggel számol, a két klasszis oda-vissza előzgette egymást. A spanyol az egyenesekben, a magyar inkább a kanyarokban akciózott, a helyzet az utolsó két körre forrósodott fel, amikor a háttérben felsejlettek az üldözők kontúrjai. Ha ugyanis ők is beférkőztek volna az első és a második közé, az megbolygathatja a kialakulóban lévő, „aranykeretes” képet.
A valenciai pálya egyedi elhelyezkedésének hála – egy völgyben fekszik, a lelátók pedig magasabban állnak – majdnem mindenki végigkövethette a versenyt, és bár a magyar nézők egy része egy dombhajlat mögé kényszerült, egy óriási kivetítőnek köszönhetően azért ők is mindvégig képben voltak. Így azt is láthatták, amint az utolsó métereken Faubel megint megelőzi Talmácsit, ám ő először nem előz vissza, hanem másodikként célba érve öklözve és a nyeregben felágaskodva világbajnoki címét ünnepli.
Nemcsak a magáét, hanem a miénket is, hiszen ebben a sportágban magyar versenyző még soha nem ért el ilyen kimagasló eredményt. Az egész szezon alapján mégis számítottunk rá, nem véletlen, hogy a futam leintésekor nem egy ember vette le a pulóverét, és mutatta meg az alatta addig rejtve őrzött pólóját, amelyen ez a felirat állt: Talmácsi World Champion 2007. A bajnok eközben már magyar zászlóval száguldott tiszteletkört, miközben csapata öszszeborulva ünnepelt, és a nézők többsége is udvariasan tapsolt. Történt mindez Spanyolországban, spanyol csalódás után. Ennél nagyobb elismerés már-már elképzelhetetlen.
Talmácsi Gábor is hitetlenkedve csóválta a fejét, még hivatalos interjújában is csak azt ismételgette, fantasztikus, fantasztikus. Méltatta a vasárnapi versenyt, az egész évadot, csapatát, támogatóit, köszöntötte szurkolóit, az egyetlen nem e vonulatba illő kiszólásra csak magyarul vállalkozott. – Hector nem volt túl korrekt, előfordult, hogy a gyorsabb motorjával megelőzött, aztán kinyomott, de talán nem ment túl egy határon – jelentette ki.
Akár túlment, akár nem, kettejük vetélkedése a 125 kcm-ben ezzel befejeződött, hiszen Faubel jövőre egy kategóriával feljebb vált, Talmácsi viszont egy évet még marad. Méghozzá címvédőként, és ha minden így folytatódik, talán egyeduralkodóként.
Tegnap délután azonban még ő sem tekintett ilyen messzire, csak azt várta, hogy késő este Valencia egyik előkelő szállodájában átnyújtsák neki a világbajnoki trófeát, aztán beleszáguldhatott a spanyol éjszakába. Persze már motor nélkül.

Eredmények. Valenciai GP, 125 kcm: 1. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 40:14.228 p, 2. Talmácsi Gábor (Aprilia) 0,185 mp hátrány, 3. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 0,286 mp h., 4. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 0,826 mp h., 5. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 0,878 mp h., 6. Esteve Rabat (spanyol, Honda) 5,850 mp h., … 29. Győrfi Alen (Aprilia) 1:38.850 p h.
A vb végeredménye: 1. Talmácsi Gábor 282 pont, 2. Hector Faubel 277, 3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 193, 4. Lukas Pesek 182, 5. Mattia Pasini 174, 6. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 168.
A 250 kcm-ben tegnap a finn Mika Kallio (KTM) győzött, a vb-pontversenyt azonban, mint az már korábban eldőlt, a spanyol Jorge Lorenzo (Aprilia, 312 pont) nyerte. Tóth Imre két pontjával a 28. helyen végzett.
A MotoGP-n Valenciában Dani Pedrosa (spanyol, Honda) zárt az élen, a világbajnoki cím már korábban Casey Stoneré (ausztrál, Ducati) lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.