A miniszterelnök barátai döntöttek

Munkatársunktól
2008. 01. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2006. november 29-i ülésén hozott döntést a kormányzati negyed létrehozásáról, amit Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter jelentett be. A kormányzati negyed egy 180 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes lett volna, amely a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek helyet adott volna, s eredetileg 2009 végére épült volna meg a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen. Az ellenzék a kezdetektől rendkívül költségesnek, szükségtelennek értékelte a beruházást, de a szabad demokraták sem lelkesedtek igazán érte. A kormányzati negyed tervpályázatait elbíráló bizottság elnöke Gyurcsány Ferenc régi ismerőse, Görözdi György lett, aki korábban a KISZ-ben és a Szocialisták a Gyermekekért Alapítványban ügyködött. A döntőbizottságokban munkálkodók többsége a miniszterelnök és Szilvásy György emberei, hiszen vagy ifjúkommunista vezetők voltak, vagy az Altus cégbirodalomnál dolgoztak korábban. Tavaly augusztusban jelentették be, hogy a tervpályázatra beérkezett 17 pályamunka közül Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat munkáját értékelték a legjobbnak. Szintén a múlt nyáron írták ki az építésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot is, ám a nyolc ajánlattevő közül csak egy nem lépett vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.