Letartóztatott román hacker

Vizsgálati fogságba helyezték a román hatóságok azt a húszéves bukaresti fiatalembert, aki több éven át illetéktelenül hatolt be az eBay aukciós weboldalra, és kétmillió dolláros kárt okozott az amerikai társaságnak.

2008. 04. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román nyomozók szerint körülbelül kétmillió dolláros kárt okozott több évre visszanyúlóan tevékenységével az a nyolc osztályt végzett internetes bűnöző, akit csütörtök éjjel helyeztek előzetes letartóztatásba Bukarestben. A húszéves Vlad Duiculescu ellen több mint egy éve folytattak hajtóvadászatot a román rendőrség szervezett bűnözés elleni főosztálya és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői, kilétét azonban csak nemrég sikerült kideríteni. A világhálón Vladut álnéven garázdálkodó hacker nyomára 2005 áprilisában bukkantak az amerikai titkosszolgálatok, miután az eBay internetes áruház közölte: ismeretlenek olyan programot árulnak a világhálón, amely az amerikai portál honlapjának hű mását generálja.
A nyomozásba ezután bekapcsolódó bukaresti bűnügyi szervek feltárták, hogy profi programja segítségével a román hacker álhonlapokat létesített, és az úgynevezett adathalászat (phising) módszerével több ezer felhasználó jelszavának és bankkártyaszámának birtokába jutott. Vlad Duiculescut úgy sikerült lebuktatni, hogy az amerikai aukciós weboldal illetékesei felajánlották neki, megvásárolják a biztonsági rendszerüket feltörő programot, a tranzakció lebonyolításához pedig az adathalász meg is adta koordinátáit. Az amerikai és a román hatóságok közös akciójában a román hackerre csütörtökön csaptak le bukaresti otthonában, a rajtaütéskor a fiatalember kidobta öt hordozható számítógépét ötödik emeleti tömbházlakása ablakán. Az adathalász nevére csütörtök éjszaka 29 napos előzetes letartóztatási parancsot bocsátott ki a bukaresti főügyészség, amely szerint fennállt a veszélye, hogy a gyanúsított újabb internetes támadásokra készül.
Dave Cullinane, az eBay informatikai rendszerének felelőse tegnap megköszönte a román és az amerikai hatóságok munkáját. Leszögezte, illegális tevékenységével a hacker nemcsak anyagi, hanem jelentős erkölcsi kárt is okozott a társaságnak. Az eBay ügyfelei ugyanis az elmúlt időszakban aggályuknak adtak hangot az aukciós weboldal informatikai rendszerének támadhatósága miatt.
Egyébként a román igazságszolgáltatás éppen most tárgyalja egy másik román hacker ügyét is, akit tavaly ugyancsak amerikai intézmények pereltek be törvénytelen adatfelhasználás miatt. Az aradi Victor Faurt azzal vádolják, hogy 2005-ben és 2006-ban a jogosult felhasználók nevével és jelszavával feltörte többek között az amerikai űrkutatási központ (NASA), a haditengerészet és az energiaügyi hivatal informatikai rendszerét. Az aradi fiatalembertől több mint másfél millió dolláros kártérítést követelnek az említett intézmények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.