időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

A vigasztalás és a hit mesteri alkotásai

Pósa Zoltán
2008.05.30. 22:00

Isten napja kegyes volt a dedikálókhoz, akik hétfőn, a Ferenciek terén várták az olvasókat a Makovecz-sátrak előtt. Rónay László irodalomtörténész-professzor, aki a pártállami időkben is a katolikus-keresztény erkölcsközpontú literatúra szószólója volt, egy irodalmi anekdotába burkolta hitvallását. Elmesélte, ahogy a nagy bohém hírében álló Tersánszky Józsi Jenő, a magyar csavargóirodalom óriása egy verőfényes napon eltérítette őt, a fiatal kezdő irodalmárt hivatalos elfoglaltságaitól, s bemutatta kedvenc budai irodalmi kocsmájában a magyar irodalom színe-javának. Attól kezdve ő is gyakori vendégként fordult meg a hangulatos borozóban, ám egyszer észlelte, hogy Tersánszky teljesen elmaradt. Mint megtudta, a nagy bohém otthon ápolta, etette mozgásképtelenné vált feleségét. Ekkor fogant meg ars poeticája: az igazi író zsinórmértéke a szeretet és az a törekvés, hogy használjon az embereknek. Szép számmal szignáltatták Rónay Lászlóval a könyvhétre megjelent Lelet-mentés – Katolikus költők a XX. században című, idestova harmincadik önálló kötetét, amely a Szent István Társulat gondozásában látott napvilágot.
Egy asztalnál folytatott jóízű beszélgetést Czigány György költő, Dvorszky Hedvig művészettörténész, Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió örökös főbemondója, Mayer Mihály püspök, valamint Jókai Anna Kossuth-díjas író. Czigány György az Égi kémia című, verseket és kisesszéket tartalmazó kötetét a megnyitóünnepen Sarbak Gábor teológiaprofesszor úgy jellemezte, hogy az a magas rendű intellektuális humor figyelemre méltó teljesítménye. Jókai Anna dedikálóasztala előtt ezúttal is kígyózó sorok várakoztak, aláíratták vele az Ima Magyarországért című verskötetet, a Jókai Anna Breviáriumot és a Ne féljetek! immár huszadik kiadását, amely a Széphalom Könyvműhely gondozásában látott napvilágot. Egy fiatal egyetemista lány elmondta, hogy a könyv vigasztalást hozott a betegágyon nagyanyjának. Utána ő is elolvasta és nem bánta meg. – Ilyen csodálatos, vigasztaló regényt soha nem olvastam az öregségről, s a halál után reánk váró másik életről – vallotta meg a kislány. Jókai Anna asztalához ült Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is, kinek ősszel jelenik meg a Vendégjárás Budapesten című könyve.
A kötetet gondozó szerkesztő, Kovács Lajos Péter irodalomtörténész, az Éghajlat Kiadó igazgatója elárulta, hogy a jeles politikus új oldaláról mutatkozik be, negyven ismert személyiséggel készített interjút. Többek között Jókai Anna, Császár Angela, Szörényi Szabolcs, Albert Flórián, Schmitt Pál, Hoffmann Rózsa, Demján Sándor, Csányi Sándor szerepel a kötetben.
Ma délután háromtól hatig Vasadi Péter, Szentmihályi Szabó Péter, Toldi Éva, Bolberitz Pál, Czakó Gábor, Szabó Ferenc, Regőczi István, Tempfli József, Barlay Szabolcs Blaskó Péter, Takács Nándor, Szerdahelyi Csongor, Kerényi Lajos, Oloffson Placid dedikálja könyveit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.