Palotajátékok Visegrádon

Mesterházy Dorka
2008. 07. 21. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történt vala az Úr ezerháromszázharmincötödik esztendejében, hogy a magyar király, Károly Róbert társaságában több nemes és főúr is összegyűlt a környező országokból (név szerint Cseh- és Lengyelföldről) Visegrádra. Idén, úgy majdnem hétszáz évvel később hasonlóképp érkeznek vitézek, lovagok s heroldok mindenfelől a palotába, hogy a múltba kalauzoljanak. A ma kezdődő Visegrádi nemzetközi palotajátékok egészen vasárnapig várja középkori hangulatban a lovagi tornák szerelmeseit.
A rendezvény délelőtt fél tízkor nyitja meg kapuit a helyszíneken végigvonuló díszes királyi menettel, ezt követően három napig meg sem áll a hatalmas mulatság: lovagi tornák, hétpróbák, íjász-, valamint középkori labdajáték-versenyek váltják egymást, több száz lovag Csehországból, Itáliából, Bajorországból, Lengyelországból és a Felvidékről küzd meg egymással és a magyar király Szent György-lovagjaival. Az egész napos bajvívások mellett egyéb látványosságok is várják az odalátogatókat: régi mesterségek bemutatói, vásári komédiások, utcai árusok s gólyalábasok a palotajátékok helyszínén. Déltől a királyi borudvar és a királyi lakoma csalogatja az ínyencségeket kedvelőket. Tüzes magyar borok, hűs cseh sör és lengyel mézpálinka társaságában holnap fellép a Ghymes együttes is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.