időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Az MDF segítette a kormányt?

Munkatársunktól
2008.09.27. 18:44

A liberális körökhöz köthető Republikon Intézet tegnap nyilvánosságra került elemzése szerint az MDF a koalíció májusi felbomlása óta folyamatosan, bár burkoltan segítette az MSZP-kabinetet. Az intézet mindezt azon adatokra alapozva állapította meg, amelyek a parlamenti interpellációs szavazások során mutatott MDF-es viselkedést rögzítették. Herényi Károly frakcióvezető tegnap már arról beszélt: mindennél fontosabb, hogy az országnak legyen költségvetése.

Valószínűleg tudatosan játszott a kormány kezére a demokrata fórum parlamenti frak-ciója azzal, hogy több képviselője is számos alkalommal távol maradt az interpellációs szavazásoknál – állapítja meg az intézet. Az interpellációra adott válasz parlament általi elfogadása (vagy elutasítása) a kormány politikájának „instant” minősítése. Egy-egy miniszteri válasz leszavazása tehát az adott kérdésben a kormány parlamenti támogatásának elenyészését jelenti. Főleg akkor fordulhat elő ilyen eset, ha a kabinet kisebbségben van.
A Republikon szerint nem csupán az SZDSZ, hanem az MDF viselkedésén is sokszor múlott, hogy az ellenzéki többség nem érvényesült a kormánnyal szemben. A májustól június végéig lezajlott 31 interpellációs „meccsből” csak négyet bukott el a kormány. Mindezt úgy, hogy az SZDSZ is tizenkétszer szavazta le a miniszteri választ; vagyis további nyolc alkalommal könyvelhetett volna el vereséget a kabinet, ha az MDF következetes ellenzéki pártként viselkedik. Csakhogy az intézet által közölt adatok szerint 31 interpellációs szavazásból 27 esetben legalább három, húsz esetben legalább négy MDF-es képviselő távol maradt a voksolástól. Tizennégy esetben – az interpellációs szavazások csaknem felében – öt demokrata fórumos képviselő, vagyis a frakció majdnem fele nem szavazott. Dávid Ibolya pártelnök a 31 szavazásból öt alkalommal nyomott gombot. Hozzá hasonló renitens – burkoltan kormányt támogató – magatartást tanúsított még Csapody Miklós és a demokrata fórum padsoraiban ülő, de a Tisztelet Társaságát képviselő Vas János is. A 31 szavazásból az MDF-frakció négy alkalommal volt jelen teljes létszámban. Sőt a véletlen vagy kivételes hiányzások lehetőségét csökkenti, hogy volt olyan ülésnap, amikor egy órán belül az egyik interpellációs szavazásnál kilencen, később csak hárman hiányoztak.
Herényi Károly frakcióvezető közleményben reagált az elemzésre. Szavai szerint nem az a lényeg, hogy a kormány politikáját minősítő interpellációs szavazásokon hogyan viselkedett a párt képviselőcsoportja, hanem az, hogy a kisebbségi kormány által beterjesztett törvényjavaslatokat nem támogatta, ellentétben az SZDSZ-szel. Herényi tegnap a parlamentben egyébként arról is beszélt, hogy miután a parlament önfeloszlatását célzó MDF-es javaslat nem kapott többséget (ez nem lephette meg, hiszen a nyilatkozatokból előre lehetett tudni – a szerk.), most az a legfontosabb, hogy az országnak legyen költségvetése. Ismert: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban a költségvetés elfogadásához kötötte saját pozíciójának megtartását. Mint mondta, lemond, ha a büdzsé elbukik a parlament előtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.