időjárás 17°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Gyurcsány-mentő pánikkeltés

Joó István
2008.09.19. 22:00

Ahogyan a kormányfogantatású Magyar Demokratikus Charta is csak egy jól körülhatárolható politikai csoportosulást hoz lázba, úgy a chartatüntetés napjára szervezett „antirasszista” cigány demonstráció pánikkeltő kitalálói is csak egy szegmensét képviselik az etnikum nevében politizálóknak.

Valóságos újabb vészkorszakot vizionált Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és az Országos Cigány Önkormányzat baloldali elnöke a hét elején, beharangozva azt a nagyszabásúnak szánt cigány demonstrációt, amelyet „véletlenül” a mély pozícióválságából kiutat kereső kormányfő által kezdeményezett Magyar Demokratikus Charta tüntetésének napjára időzített. Kolompár szerint reális veszély, hogy koncentrációs táborba vinnék a hazai legnépesebb kisebbséget.
– Gyurcsány Ferenc hatalmának átmentési kísérlete részeként felhasználja a cigányság egyes vezetőit – állapította meg Varga József, a Fidesz országgyűlési képviselője, roma politikus. Mint mondta: nem volna meglepve, hogy ha a beharangozással ellentétben egyesítenék a két, egy napra eső demonstrációt. A jelenlegi miniszterelnöknek egyetlen kártyája maradt Varga József szerint: az etnikumok közötti gyűlöletszítás. „Nem értem az OCÖ vezetőit: ha ilyen szoros viszonyban vannak a kormányfővel, miért nem kérik számon rajta, hogy országlása alatt felére esett vissza a roma ösztöndíjakra és a telepfelszámolásra szánt pénz?” – vetette föl.
– Ezt a kampányakciót a fél lábbal a sírban lévő kormány mellett nem a magyarországi cigányság hiteles vezetői kezdeményezték, hanem az OCÖ elnöke, aki az MCF Roma Összefogás kampánypártjának pártelnöke is – szögezte le Csík Tamás, a C-Press Hírügynökség igazgatója. „Lehet, hogy hat kisegítővel nekem sem jutna egyéb az eszembe, mint hogy leképezzem a gyurcsányi látszatpolitikát, illetve még szorosabban kössem a romákat ahhoz a bukófélben lévő kormányhoz, amely hat éve becsapja ezt a réteget” – jegyezte meg Csík. Szerinte Kolompár Orbánnak akkor kellene az utcára mennie, ha azt jelenthetné be: elérte, hogy minden cigány európai színvonalú lakhatási, foglalkoztatási körülmények között él. A roma hírügynökség vezetője azt is észrevételezte: mivel az OCÖ-elnök úgyis önálló roma gárdát akart összehozni, bizonyára szeptember 20-át toborzásra kívánja felhasználni.
Pusoma Jenő, a Lungo Drom Heves megyei elnöke arra hívta fel a köz figyelmét: Kolompár civil szervezete az MSZP nem hivatalos társszervezete. Elítélte a Lungo Drom-os vezető, hogy Kolompár politikai pánikkeltést is folytat, arról vizionálva, közel a cigányok vagonírozása. Szerinte ezzel aprópénzre váltja a roma holokauszt áldozatainak emlékét. A jobboldali roma politikusnak meggyőződése, hogy a hivatkozásul előrángatott szélsőséges cigányellenes mozzanatokat a hatalom holdudvarában lévő túlbuzgó erők szervezik a jobboldal lejáratására. Hozzátette: a cigány közösség maga is elítéli a soraiban lévő lumpen elemeket. Mindezek miatt – tette egyértelművé Pusoma – a Lungo Dromnak esze ágában sincs vonulgatni Kolompár Orbánnal és csatlósaival.

Antiszemita-kártya. A „szélsőjobb veszéllyel” régóta foglalkozó Száva Vince roma politikus ismét hallatott magáról. „Magyarország Kelet-Európa legfertőzöttebb országa az antiszemitizmus tekintetében” – fogalmazott a 2006-os választásokon kopogtatócédulákat is összegyűjteni képtelen Magyarországi Kisebbségek Pártja elnöke abban a petícióban, amelyet az oktatási tárcának írt tegnap. Száva, aki most a „rasszizmus viszszaszorításához” kért segítséget, pár éve azt nyilatkozta, hogy – akkor börtönben ülő több testvéréhez hasonlóan – őt is megérintette a „szent szellem”. (MN)