Gyurcsány-mentő pánikkeltés

Ahogyan a kormányfogantatású Magyar Demokratikus Charta is csak egy jól körülhatárolható politikai csoportosulást hoz lázba, úgy a chartatüntetés napjára szervezett „antirasszista” cigány demonstráció pánikkeltő kitalálói is csak egy szegmensét képviselik az etnikum nevében politizálóknak.

Joó István
2008. 09. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóságos újabb vészkorszakot vizionált Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és az Országos Cigány Önkormányzat baloldali elnöke a hét elején, beharangozva azt a nagyszabásúnak szánt cigány demonstrációt, amelyet „véletlenül” a mély pozícióválságából kiutat kereső kormányfő által kezdeményezett Magyar Demokratikus Charta tüntetésének napjára időzített. Kolompár szerint reális veszély, hogy koncentrációs táborba vinnék a hazai legnépesebb kisebbséget.
– Gyurcsány Ferenc hatalmának átmentési kísérlete részeként felhasználja a cigányság egyes vezetőit – állapította meg Varga József, a Fidesz országgyűlési képviselője, roma politikus. Mint mondta: nem volna meglepve, hogy ha a beharangozással ellentétben egyesítenék a két, egy napra eső demonstrációt. A jelenlegi miniszterelnöknek egyetlen kártyája maradt Varga József szerint: az etnikumok közötti gyűlöletszítás. „Nem értem az OCÖ vezetőit: ha ilyen szoros viszonyban vannak a kormányfővel, miért nem kérik számon rajta, hogy országlása alatt felére esett vissza a roma ösztöndíjakra és a telepfelszámolásra szánt pénz?” – vetette föl.
– Ezt a kampányakciót a fél lábbal a sírban lévő kormány mellett nem a magyarországi cigányság hiteles vezetői kezdeményezték, hanem az OCÖ elnöke, aki az MCF Roma Összefogás kampánypártjának pártelnöke is – szögezte le Csík Tamás, a C-Press Hírügynökség igazgatója. „Lehet, hogy hat kisegítővel nekem sem jutna egyéb az eszembe, mint hogy leképezzem a gyurcsányi látszatpolitikát, illetve még szorosabban kössem a romákat ahhoz a bukófélben lévő kormányhoz, amely hat éve becsapja ezt a réteget” – jegyezte meg Csík. Szerinte Kolompár Orbánnak akkor kellene az utcára mennie, ha azt jelenthetné be: elérte, hogy minden cigány európai színvonalú lakhatási, foglalkoztatási körülmények között él. A roma hírügynökség vezetője azt is észrevételezte: mivel az OCÖ-elnök úgyis önálló roma gárdát akart összehozni, bizonyára szeptember 20-át toborzásra kívánja felhasználni.
Pusoma Jenő, a Lungo Drom Heves megyei elnöke arra hívta fel a köz figyelmét: Kolompár civil szervezete az MSZP nem hivatalos társszervezete. Elítélte a Lungo Drom-os vezető, hogy Kolompár politikai pánikkeltést is folytat, arról vizionálva, közel a cigányok vagonírozása. Szerinte ezzel aprópénzre váltja a roma holokauszt áldozatainak emlékét. A jobboldali roma politikusnak meggyőződése, hogy a hivatkozásul előrángatott szélsőséges cigányellenes mozzanatokat a hatalom holdudvarában lévő túlbuzgó erők szervezik a jobboldal lejáratására. Hozzátette: a cigány közösség maga is elítéli a soraiban lévő lumpen elemeket. Mindezek miatt – tette egyértelművé Pusoma – a Lungo Dromnak esze ágában sincs vonulgatni Kolompár Orbánnal és csatlósaival.

Antiszemita-kártya. A „szélsőjobb veszéllyel” régóta foglalkozó Száva Vince roma politikus ismét hallatott magáról. „Magyarország Kelet-Európa legfertőzöttebb országa az antiszemitizmus tekintetében” – fogalmazott a 2006-os választásokon kopogtatócédulákat is összegyűjteni képtelen Magyarországi Kisebbségek Pártja elnöke abban a petícióban, amelyet az oktatási tárcának írt tegnap. Száva, aki most a „rasszizmus viszszaszorításához” kért segítséget, pár éve azt nyilatkozta, hogy – akkor börtönben ülő több testvéréhez hasonlóan – őt is megérintette a „szent szellem”. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.