időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Röviden

MTI
2008.10.11. 20:05

Akkreditált váradi egyetem
Megszületett Románia egyetlen, államilag elismert magyar egyeteme, miután a bukaresti képviselőház megszavazta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációjáról szóló törvénytervezetet.
A döntés nyomán az eddig kizárólag a magyar állam által finanszírozott felsőoktatási intézmény román költségvetési támogatásra is jogosult, államvizsgáztathat, és saját egyetemi oklevelet bocsáthat ki.
A Sapientia Tudományegyetem engedélyezéséről ugyancsak a román parlamentnek kell döntenie. (R. Sz.)

Mától ismét drágább a gáz
A lakossági fogyasztók számára mától 6,5 százalékkal kerül magasabb összeg a gázszámlákra, az ipari fogyasztóknak 9,8 százalékos az emelkedés. Ez már a negyedik gázáremelés az idén; összességében a tavaly év végi 101 forintos köbméterenkénti tarifa mostanra 131 forintra emelkedett. A gázár növekedése magával vonzza a távhő drágulását is: Salgótarjánban például 11 százalékkal emelkedik a díj. (D. L.)

Közelebb a vízummentesség
Tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az utóbbi egy évben a budapesti amerikai nagykövetségen. Ha a világméretű összesítés után sem emelkedik jelentősen a szám, akkor ezzel a vízummentességhez szükséges utolsó kritériumot is teljesíti Magyarország. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.