Gyurcsány kontra Magyar Hírlap

Munkatársunktól
2009. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vihart kavart Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal, hogy a Magyar Hírlap egyik hétfői publicisztikájára hivatkozva – amely a veszprémi tragédia kapcsán született – az újság előfizetési, hirdetési, reklámozási bojkottjára szólította fel az állami vállalatokat és intézményeket. Tegnap négy újságíró-szövetség tudatta közös közleményben: „alapjaiban elhibázott, sérti a sajtószabadságot és a véleményszabadságot, azokra súlyos fenyegetést jelent ez a lépés.
A kormányfő illetékesség hiányában ezt a meggondolatlan nyilatkozatát vonja vissza” – írta a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet. Hasonlóan nyilatkozott a Független Újságírók Szövetsége is. A fenti véleményt, kérést a Magyar Újságírók Országos Szövetsége nem osztja, sőt, indokoltnak nevezte a bojkottot. Gyurcsány szerdán blogbejegyzésében bizonygatta igazát, azt írván, „a kormány értékválasztását mutatja, hogy nem vásárol Magyar Hírlapot”. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ugyancsak tegnap megállapította: a miniszterelnök egyfajta időutazásban részesítette a társadalmat, a lapletiltó intézkedéséről szóló közleményt Grósz Károly néven kellett volna aláírnia. Orbán szerint ha valakinek valamely sajtóorgánummal szemben sérelmei vannak, a teendőket kijelöli a sajtótörvény, a polgári törvénykönyv. A kormányfő lépése miatt, a sajtószabadság védelmében tüntetés lesz pénteken 14 órakor a Kossuth téren, az Igazságügyi Minisztérium előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.