időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Kész a legújabb megszorítócsomag

Munkatársainktól
2009.02.14. 23:00

Közvetetten államcsődről beszélő kormányzati politikus, újabb IMF-delegáció és a soha nem látott határokat ledöntő forint  hektikus árfolyam-ingadozása borzolta tegnap a kedélyeket a  magyar gazdaságban és a pénzpiacokon. Eközben a Gyurcsány-kormány titokban újabb drasztikus megszorításokra készül.

A kormány tegnap elfogadta újabb brutális megszorításokat tartalmazó csomagját, amelylyel a költségvetés pozícióját javítaná – értesült lapunk kormányzati forrásból. Az idén 80-100 milliárd forintos kiadáscsökkentést terveznek, jövőre pedig megszüntetnék a 13. havi nyugdíjat, befagyasztanák a bruttósított családi pótlékot, és rövidebb lenne a gyes és a gyed időtartama.
Úgy vélik szakértők, nyíltan elismerte az államcsőd lehetőségét Suchman Tamás (MSZP) fejlesztéspolitikai kormánybiztos, aki két legutóbbi nyilatkozatában példa nélkül álló módon felvetette adósságunk átütemezésének szükségességét. Suchman felvetései annak fényében is veszélyesnek tűnnek, hogy a hazai államadósság csaknem negyven százaléka devizában van, tehát a forint leértékelődésével párhuzamosan megemelkedett a visszafizetendő hiteleink összege. Suchman a távirati irodának később visszautasította szavainak azon értelmezését, amely szerint államcsőddel fenyegetett volna. Kijelentette: teljes mértékben tisztában van a költségvetés helyzetével, nem állunk az államcsőd szélén. Az államháztartás folyamatait vizsgálja a Nemzetközi Valutaalap tegnap hazánkba érkezett küldöttsége.
Tegnap újabb történelmi mélypontra, 305 forint közelébe nőtt az euró árfolyama, ami még egy lépéssel közelebb vitte a devizahiteleket felvevő polgárokat a katasztrófahelyzethez. A kormány – szokásához híven – reagált is meg nem is a helyzetre. Ismét egy konkrétumokat nélkülöző mentőcsomagot jelentettek be, amelyben garanciát vállalnának a bajba jutott és állásukat elvesztett ügyfelekért. Részletek a jövő hétre várhatók. A politikai fordulatot sürgető Fidesz szerint a kormány már most is fél évet késett, ami végzetes lehet.

Továbbiak a 3., a 11. és a 13., publicisztika a 6., vezércikk a 7. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.