Közeledő népszavazás

Összegyűlt a szükséges számú aláírás a képviselői költségtérítés elszámolhatóvá tétele érdekében kezdeményezett népszavazáshoz – jelentette be Szili Katalin házelnök. Az Országgyűlésben Draskovics Tibor igazságügyi minisztertől kért magyarázatot a Fidesz a kormányfő ügyészek, bírák elleni kirohanására, és éles vita alakult ki a gyógyszer-támogatási rendszert érintő többmilliárdos megvonásról is.

2009. 04. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szavazási botrány. Puch László helyett szavazott az egyik interpelláció elfogadásakor párttársa, a szocialista Schiffer János. A Fidesz lemondásra szólította fel a mások helyett szavazó kormánypárti politikust, mondván, a parlamenti szokások és az etika íratlan szabályai Schiffer azonnali távozását követelik meg. Répássy Róbert, a legnagyobb ellenzék párt frakcióigazgatója közölte: a parlamenti ülésről készített felvételeken egyértelműen látszik az eset. Emlékeztetett, a párttársa helyett szavazó képviselőnek azért is kell azonnal lemondania mandátumáról, mert korábban is így cselekedtek a mások helyett gombot nyomó politikusok. Schiffer János éppen a bírákat és ügyészeket ért miniszterelnöki támadásra vonatkozó interpellációra adott igazságügyi miniszteri választ hagyta jóvá gombnyomásával Puch László helyett.


Bizonyítékot sem mutatott fel, de bocsánatot sem kért Dras-kovics Tibor igazságügyi miniszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavai miatt, aki legutóbb a független bíróságokat és ügyészeket támadta állami vezetőtől szokatlan durvasággal. A fideszes Répássy Róbert és Balsai István közös interpellációban sérelmezte, hogy a kormányfő nem először támadt rá a független intézményekre. Répássy felszólította Draskovics Tibort, hogy mutasson bizonyítékot abban az esetben, ha egyetért Gyurcsány Ferenc szavaival, s valóban politikailag elfogultnak, részrehajlónak tartja a bíróságokat és az ügyészeket. Ha nincs ilyen bizonyítéka, akkor a fideszes politikus szerint bocsánatot kellene kérnie a szégyenteljes mondatok miatt. Draskovics válaszában közölte, sem a kormány, sem Gyurcsány Ferenc nem vonja kétségbe az igazságszolgáltatás függetlenségét. Szerinte a kormányfő csak arról beszélt, hogy születtek meglepő döntések az igazságszolgáltatás szervein belül. Hozzátette: az igazságszolgáltatás minden szereplőjének úgy kell eljárnia, hogy még a látszatát is elkerülje a politikai elfogultságnak. Balsai István nem, az Országgyűlés többsége azonban elfogadta a miniszter indoklását.
Vita alakult ki a parlament tegnapi ülésén a gyógyszer-támogatási rendszert érintő megszorításokról. Újratárgyalták ugyanis azt a március eleji interpellációt, amit akkor nem, tegnap azonban elfogadott a Ház többsége. A Fidesz részéről Horváth Zsolt és Kupper András azt nehezményezte, hogy a 30 milliárdot kitevő egészségügyi elvonásból 15-20 milliárd forint érintené a gyógyszerkasszát. A kormánypárti politikusok úgy vélekedtek, hogy a gyógyszerek 12 százalékának ára növekedhet nem túl nagy mértékben. Az ellenzéki politikusokat nem elégítette ki a kormány válasza, mondván, teljességgel érthetetlen, miért a betegekkel fizetteti meg a kabinet az elhibázott gazdaságpolitikai lépések árát.
Szili Katalin házelnök tegnap bejelentette, összegyűlt a szükséges számú aláírás a képviselői költségtérítés elszámolhatóvá tétele érdekében kezdeményezett népszavazáshoz. A referendum így kiírható lesz, ám előtte az illetékes bizottságok is döntenek arról. A képviselői költségtérítéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez április 14-én adhat zöld jelzést a Ház, az időpontját pedig az államfő írja majd ki. Tegnap letette esküjét Hoppál Péter fideszes politikus, akit a nemrég elhunyt Aszódi Pál helyére javasolt a legnagyobb ellenzéki párt a Baranya megyei listáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.