Orbán: Levitézlettek egyezkednek

A Fidesz – ha kell, akár többször is – a parlament feloszlatását kezdeményezi, amely elfogadása esetén azonnal hatályba lépne. Orbán Viktor a Fidesz 21. születésnapi rendezvényén úgy fogalmazott: amit itt látunk Magyarországon, még egy banánköztársaságban sem fordulhat elő. Szájer József szerint a bukott MSZP időutazást tesz az országgal, a szabadságjogok korlátozása és a kormánypárt politikája révén visszajutottunk 1988-ba.

2009. 04. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani helyzetben a Fidesz egy dolgot tud tenni: újra és újra a parlament feloszlatását kezdeményezi – jelentette ki tegnap Orbán Viktor pártja 21. születésnapi ünnepségére érkezőben a Bibó kollégium épületénél. Lapunk úgy tudja, ma ismét benyújtja az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó indítványát a legnagyobb ellenzéki párt dátum megjelölése nélkül, amely – annak megszavazása esetén – lényegében azonnal hatályos lenne. Információink szerint ha a parlament többsége nem járul hozzá az indítvány sürgős tárgyalásához, akkor reálisan április 14-én dönthet arról a Ház. Azzal kapcsolatban, hogy áprilisban sikerrel járhat-e ez a kezdeményezés, Orbán Viktor azt mondta, minden lehetséges, és mindennek az ellenkezője is. A pártelnök úgy vélte, a jelenlegi helyzet anyagilag is mérhető károkat okoz az országnak. Bármilyen jelölt neve merül fel most, az gyenge kormányt eredményez – hangsúlyozta, majd hozzátette, egy erős kormány felállításának az előre hozott választás a feltétele. – Magyarország bajban van: kivéreztették, legyengítették, tönkretették – hangsúlyozta a politikus, aki úgy vélte, hogy az ország helyzete 1989-et idézi: kormányozni nem tudnak, választani nem akarnak. Amit itt látunk Magyarországon, még egy banánköztársaságban sem fordulhat elő, nemhogy Európa közepén – jegyezte meg.
Orbán Viktor értékelése szerint a „levitézlett” SZDSZ-esek és MSZP-sek egyezkedése nyomán csak gyenge kormány jöhet létre. Emlékeztetett, hogy a kormánypárt és annak hol külső, hol koalíciós szövetségese, az SZDSZ összeroppant a kormányzás súlya alatt, s ma már nem tudnak kormányozni.
Szájer József a Fidesz születésnapi rendezvényén arról beszélt, hogy mind a demokratikus szabadságjogok, mind pedig az intézmények függetlensége terén visszafelé megyünk az időben. „Most eljutottunk oda, hogy elértünk 1988. március 30-ig. Március 15-én nem lehet a 12 pontból idézni, a hatalom pedig durván megtámadja a kormánytól független intézményeket: a köztársasági elnököt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, vagy korábban a nemzeti bankot és a legfőbb ügyészt – jegyezte meg. A Bibó kollégiumban rendezett öszszejövetelen a legnagyobb ellenzéki párt európai parlamenti képviselője az MSZP-sek magatartását Grósz Károly sportcsarnokbeli beszédéhez hasonlította, hiszen az MSZMP főtitkára húsz éve azt állította, hogy a többpárti választások fehérterrorhoz vezetnek.
– Ma ennél is rosszabb a helyzet, mert az MSZP szerint káosz és összeomlás lesz az előre hozott választások eredménye – mondta Szájer József. Szerinte a Fidesz mára „egyedül maradt a placcon” a rendszerváltó pártok közül, a többit ugyanis bedarálták, illetve átkerültek a másik oldalra. Emlékeztetett, hogy a Fideszt azért hozták létre, mert nem bírták elviselni a szabadságjogok eltiprását. Sólyom László volt az tanárként, aki azt a demokrata felfogást közvetítette, amely arról szólt, hogy vagy segítünk magunkon és megvédjük jogainkat, vagy nem érdemes mást csinálni – közölte a magyar néppárti EP-delegáció vezetője. Szájer József úgy vélte, az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy az MSZP-nek az a nemzedéke szerepel le a politikai porondon, amelyik esetében valami halvány remény volt arra, megalapítójává válnak a modern szociáldemokráciának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.