Hat évet kapott a pedofil fővádlott

Nem jogerősen elmarasztalta tegnap a bíróság azt a pedofilcsoportot, amelynek tagjai pénzért vettek rá fiatalkorú fiúkat, hogy számukra homoszexuális szolgáltatásokat nyújtsanak. A sértettekből azonban vádlottak lettek, mert ők további fiatalokat szerveztek be a légyottokhoz.

Csibra Tibor
2009. 07. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedofil-bűncselekményekért hat év börtönbüntetésre, és hat év közügyektől való eltiltásra ítélte tegnap a Székesfehérvári Városi Bíróság az egykori rendőrt, S. Tibort. Surdy Miklós tanácsa megrontásban, tiltott pornográf felvételek birtoklásában, felbujtóként elkövetett kerítésben, illetve annak kísérletében találta bűnösnek az elsőrendű vádlottat. A 11 terheltből heten még fiatalkorúak voltak a 2006– 2007-ben elkövetett bűncselekmények idején. Őket kerítés, illetve kettejüket lopás és garázdaság miatt marasztalta el a bíróság. A fiatalok egy és két év közötti börtön- vagy fogházbüntetést kaptak, de mindannyiuk büntetését két-három évre felfüggesztették. S. Tiboron kívül a másik három felnőtt szintén egy és két év közötti felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Miként megírtuk, S. Tibort 2007 nyarán vette őrizetbe a rendőrség. Őt és a többi felnőttet azzal gyanúsították, hogy pénzért fiatal fiúkat vettek rá arra, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak nekik. Az aktusok főként a másodrendű vádlott, Sz. Zoltán budapesti VIII. kerületi lakásán történtek. S. Tiborék később azzal bízták meg a fiatalokat, hogy további összegekért újabb fiúkat hajtsanak fel az ismeretségi körükből. A kamaszok ráálltak az üzletre, a történtekről számos videó is készült, a filmeket a felnőttek egymás között terjesztették. A nyomozáskor a csoportot titkosszolgálati módszerekkel is megfigyelték, lehallgatott beszélgetéseik fontos bizonyítékként szolgáltak. A társaság elfogásakor a fiatalok is egy időre előzetes letartóztatásba kerültek. Ők mindannyian heteroszexuálisnak vallották magukat, elmondásuk szerint csak a pénzszerzés lehetősége vezette tetteiket. A bírósági szakaszban a bizonyításban kiderült, hogy nem igazak azok a korábbi információk, hogy a felnőttek kizárólag hajléktalan és állami gondozott fiúkra vadásztak volna. A kamaszok többsége jó családokból való, a tárgyalásra a szüleik is elkísérték őket.
S. Tiborról kiderült, hogy legalább húsz fiatal fiút csábított el, volt olyan eset, hogy egyszerre hármat-négyet is. Az elsőrendű vádlott védekezésében arra koncentrált, hogy a történteket időben 2007. július 1-je elé helyezze. Akkor fogadta el az Országgyűlés azt a törvényi szigorítást, amely kibővítette a megrontás jogi értelmezését. A bíró az ítélet indokolásakor részletesen kitért erre, és felhívta a figyelmet, hogy a fenti időpont előtti bűncselekmények alól fel is mentette a vádlottakat. A lehallgatott telefonbeszélgetések időpontjai azonban egyértelművé tették, hogy a terheltek a szigorítás után is folytatták üzelmeiket. A törvény egyébként nem tiltja, hogy a 14 és 18 év közötti fiatalok akár homoszexuális viszonyt folytassanak felnőttekkel, de minden esetben büntetendő, ha azért az egyik fél pénzt ad a másiknak. A bíróság elutasította a másodrendű Sz. Zoltán korábbi kérelmét. A férfi azt szerette volna, hogy mentsék fel, mert egy iskolai szövetség elnöke, és büntetett előélettel le kellett volna mondania a tisztségéről. Ismert, S. Tibor is foglalkozott tanulókkal, több évtizeden át a szigetszentmiklósi és fővárosi fiú utánpótlás kézilabdacsapatok mellett segédkezett. Amikor 2006-ban molesztálásért feljelentést tett ellene egy volt állami gondozott, számos szülő máshová vitte sportolni a gyermekét. A férfi akkor még aktív rendőr volt, vizsgálóként közreműködött egy pedofil-bűncselekmény nyomozásában is. Ügyészségi vizsgálat indult ellene, de az nem állapított meg bűncselekményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.