időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Földbotrány szándékos jogsértésekkel

Dénes Zoltán
2009.11.30. 23:00

Bár tudták, hogy szabálytalanul hirdetnek eladásra állami földeket, a vagyonkezelő vezetői mégsem tágítottak az általuk kitalált megoldástól.

A konstrukció lényege az volt, hogy az állam több földterületet egyszerre kínált eladásra, de mivel egy magánszemély Magyarországon öszszesen háromszáz hektár termőföldet birtokolhat, a vevők vásárlói csoportba álltak össze. A vagyonkezelő számára elegendő volt, ha a vásárlók közül csupán az egyik helybeli, s máris megadták az egész csoportnak az elővásárlási jogot – kiszorítva ezzel a vevők köréből a valódi helyben lakó gazdákat.
Lapunk egy jegyzőkönyvből tudta meg, hogy ezt a megoldást az agrártárca és az igazságügyi tárca képviselője is jogszerűtlennek nevezte, de a vagyonkezelő azon az állásponton volt, hogy amíg nem bíróság mondja ezt ki, addig továbbra is így hirdetik meg a termőföldeket. Budai Gyula Magosz-igazgató szerint az ügyben a vagyonkezelő két vezetője, Benedek Fülöp és Kamarás Miklós mellett a pénzügyminiszter is felelős.
Továbbiak a 13. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.