Vizsgálják a fejlesztési pénzek útját

Megkezdődött a Leader-közösségek – az uniós vidékfejlesztési pénzek szétosztására életre hívott akciócsoportok – visszaélésgyanús ügyeinek átvilágítása Somogy megyében – mondta Gelencsér Attila, a megye közgyűlésének elnöke. Minderre azután nyílik lehetőség, hogy idén tavasszal helyben újraalakultak a Leader-közösségek. Számos helyen tisztújítást is tartottak, és így be lehet tekinteni az ügyek hátterét feltáró dokumentumokba.

Munkatársunktól
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekkel ezelőtt a szocialisták úgy hozták létre a Leader akciócsoportokat, hogy azokba csak a hozzájuk közeli civil szervezetek, vállalkozók, települések léphettek be – nyilatkozta a Hír TV-nek a Leader-közösségek átvilágításával kapcsolatban Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, hozzátéve, hogy a működésre, pályázatokra vonatkozó dokumentumokhoz így csak a szocialistákhoz közeli szervezetek láthattak rá. Idén május–júniusban viszont Somogy megyében újraalakultak a Leader- közösségek, az új belépők nyomán pedig sok helyen tisztújítás is történt.
– Innentől hozzá lehet férni a dokumentumokhoz, és meg lehet vizsgálni azokat a gyanús ügyeket, amikor 600 millió forintos pályázati pénz kiosztása mellett 200 millió forintot költött működésre egy néhány fős munkaszervezet, amiről mostanában szó volt. Vagyis most azon dolgoznak az újonnan felállt, tisztújítás után mandátumot nyert Leader-vezetők, hogy a visszaéléseket, – ahogyan azt az embereknek ígértük – megkeressék, és ezzel kapcsolatban a jogi lépéseket megtegyék – jegyezte meg Gelencsér Attila.
Az uniós vidékfejlesztési pénzek szétosztására életre hívott akciócsoportok megalakulását, működését az előző, baloldali kormányok idején súlyos botrányok kísérték. Lapunk több alkalommal is hírt adott arról, hogy egyes közösségek a helyi jobboldali szervezetek, cégek mellőzésével jöttek létre, majd a baloldali többség sok esetben saját embereket ültetett kulcspozíciókba. Többször írtunk arról is, hogy egy-egy szervezet megdöbbentő összegeket költött saját működésére, majd a pénzosztásnál baráti szervezeteket, cégeket részesítettek előnyben. Az ügyek egy része a hatóságok érdeklődését is felkeltette.
Észak-Hevesben naponta félmillió forintot is meg lehetett keresni egy adatlap kitöltésével. A Hír TV Célpont című műsora még tavaly augusztusban derítette ki: az uniós pénzek felhasználásáról döntő Leader-szervezet fiktív megbízásokkal fedte le működési költségeit, 50 millió forintot költöttek el így. A rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz.
Az unió pénzügyi érdekeinek megsértése, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozás folyik a berettyóújfalui Bihar–Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyében, de tart a vizsgálat a Leader Közhasznú Egyesület ügyében is, a szervezet ugyanis félmilliárd forinttal nem tud elszámolni. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint 90-ből legalább 10 egyesületnél viszszaéltek az uniós támogatásokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.