Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A gyógyszerhiány ellen lépnének fel

2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány gyógyszergyártó biztosan hajlandó arra, hogy szeptember utolsó időszakában is az október elsejétől hatályos alacsonyabb árakon adja medicináit. Ismert: a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyeztetést kezdeményezett, mondván, szeptember utolsó egy-két hetében ellátási zavarok lehetnek. A problémát az okozhatja, hogy októbertől több száz készítmény ára változik, jelentős részüké csökken. A patikusok pedig az utolsó hetekben valószínűleg nem tartanak majd készleten az olcsóbbá váló termékekből.
Horváth Tamás MGYK-elnök elmondta: azt indítványozták, hogy a patikák már szeptember végén az októberi kondíciókkal szerezhessék be a gyógyszereket. A nagykereskedők szövetsége és a generikus gyártói szervezet is támogatta a javaslatot. A többi szervezettől még nem érkezett válasz, de reméli, hogy hamarosan ők is pozitívan reagálnak.
– A nagykereskedők minden olyan medicinát csökkentett áron adnak majd szeptember második felében a patikusoknak, amelyet a gyártóktól is így tudnak beszerezni – mondta Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke. Hozzátette: néhány gyártó ezt már az elmúlt években is lehetővé tette, s most is garantálja. Az ötlet tehát csak annyiban új, hogy az MGYK azt kérte, próbálják ezt általánossá tenni. Felhívta a figyelmet: ha az egészségbiztosító a hatálybalépés előtt 30 nappal közzétenné az új árakat, akkor valószínűleg ez nem lenne ekkora probléma. Árváltozásnál nem csak a készletezés miatt lehetnek ellátási gondok. – Ha sok ember vált át egy másik gyógyszerre, akkor kérdés, hogy az új piacot szerzett cég bírja-e kapacitással az első időkben – szögezte le Feller.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.