A versbarátok ünnepe

2011. 09. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elején évről évre egy olasz–magyar baráti „szekta” találkozik Füreden, költők és olvasók, akiknek a vers még jelent valamit. Így jellemezte a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Salvatore Quasimodo nemzetközi költőtalálkozót és költőversenyt Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szombaton este a balatonfüredi Anna Grand Hotelban tartott ünnepélyes eredményhirdetésen. Elmondta többek között, hogy a város, amelyben egykor Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő talált gyógyulást a szívkórháznak és a savanyúvíznek köszönhetően, fesztiválváros lett. Balatonfüreden évről évre fontos, meghatározó élményekben részesülhetnek a vendégek és a helybeliek. Az államtitkár átadta az emlékdíjat Jász Attila költőnek, az Új Forrás főszerkesztőjének a Naptemplom villanyfényben című költeményért. Különdíjban részesült Csontos János a Tengerfüred és Lackfi János az Egy mondat az időről című költeményért. Az életműdíjat Kiss Benedek költőnek ítélte a kuratórium.
Quasimodo-oklevelet kapott Bognár Anna, Gyimesi László, Imre András, Payer Imre, Kerék Imre, Báger Gusztáv, Balogh Róbert, Kőrizs Imre, Karácsony Zsolt, Dobai Bálint, Vörös István. A prózaírók Bertha Bulcsú-díjában Dobozi Eszter, Gál Soma, Vathy Zsuzsa, Sárközy Péter, Szigethy Gábor részesült.
Cserép László fesztiváltitkár a díjátadón elmondta, annak különösen örült, hogy évről évre egymást megdöntő rekordok születnek a versenyen: az idén mintegy háromszáz költő hatszáz verséből kellett kiválasztani a díjazottakat a zsűrinek, ami igencsak megnehezítette a munkát. E tény is igazolja Bóka István polgármester szavait: a gondolkodó embernek a vers, az irodalom jelent igazi lelki menedéket. Salvatore Ettore, az Olasz Kultúrintézet igazgatója a szó mérhetetlen erejéről elmélkedett: a költőnek meg kell találnia az arany középutat a túl sok és a túl kevés beszéd között, a sikerült vers viszont maga a teremtés csodája.
Az idei költőtalálkozón három könyvbemutatót is élvezhetett a közönség, amely egyre nagyobb létszámban jön el a rendezvényekre, jelezvén, a költőverseny már nem csak egy szűk szakma belügye. Arnaldo Dante Marianacci Határsértések című kötetét Mezey Katalin József Attila-díjas költő, Curzia Ferrari Csönd Istene tárd ki a magányt – Salvatore Quasimodo megszenvedett hite című monográfiáját Madarász Imre irodalomtörténész mutatta be. A régóta várt kötet, Alessandro Quasimodo Négyszemközt az apámmal című könyve a találkozó egyik érzelmi tetőpontja volt a Vaszary-villában. Alessandro Quasimodo színművész mind a Quasimodo-emlékfánál tartott ünnepélyes megemlékezések, mind az eredményhirdetés állandó szereplőjévé vált az évek során, ahogy a mindenkori írószövetségi elnök – az idén Szentmártoni János – köszöntője, a Városi Ifjúsági Fúvószenekar és a zeneiskola koncertje.
A díjnyertes verseket magyarul Lukács Sándor, olaszul Alessandro Quasimodo színművész adta elő az Anna Grand Hotelban. A verseket a közönség egyszer már hallhatta napközben is, az irodalmi matinén a költők előadásában, ahol Praznovszky Mihály főszerkesztő bemutatta a város folyóirata, a Tempevölgy szeptemberi számát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.