időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Mérgező konzerv a La Ruche-nál

Hírösszefoglaló
2011.09.22. 22:00

Emberre és állatra veszélyes botulotoxint mutattak ki a francia hatóságok a La Ruche konzerveiben, adta hírül az Agromonitor. A botulizmus olyan bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amelyet az egyik legmérgezőbb bakteriális anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin okoz. A La Ruche cég Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anais és Terre de Mistral márkanév alatt értékesíti termékeit. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) arra kéri az utazókat, hogy ezeket ne fogyasszák el, mert betegséget okozhatnak. A francia hatóságok a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott termékeit viszszahívták, és felfüggesztették az előállító üzem működését is. Az említett termékek nem jutottak a magyarországi piacra, viszont a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték.
A hatóságok eddig nyolc megbetegedésről tudnak, ezeket őrölt olivából készült mandulás (tapenade), illetve szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.