Mérgező konzerv a La Ruche-nál

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberre és állatra veszélyes botulotoxint mutattak ki a francia hatóságok a La Ruche konzerveiben, adta hírül az Agromonitor. A botulizmus olyan bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amelyet az egyik legmérgezőbb bakteriális anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin okoz. A La Ruche cég Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anais és Terre de Mistral márkanév alatt értékesíti termékeit. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) arra kéri az utazókat, hogy ezeket ne fogyasszák el, mert betegséget okozhatnak. A francia hatóságok a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott termékeit viszszahívták, és felfüggesztették az előállító üzem működését is. Az említett termékek nem jutottak a magyarországi piacra, viszont a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték.
A hatóságok eddig nyolc megbetegedésről tudnak, ezeket őrölt olivából készült mandulás (tapenade), illetve szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.