Tagadhatatlan dezertálás Szíriában

Hírösszefoglaló
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíriai aktivisták szerint tegnap újabb várost vett körbe a hadsereg; a Homsz közelében fekvő Rasztant géppuskákkal lőtték Bassár el-Aszad elnök csapatai, noha Aszad már tíz napja a hadműveletek leállításáról számolt be Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. Tegnap reggel mégis mintegy 40 könnyű harckocsi és 20 autóbusznyi katona jelent meg a Rasztanhoz vezető úton, a lakosok egy része pedig elhagyta a várost annak megszállásától tartva. A Reuters helyi informátora szerint a közelmúltban több tucat katona dezertált a térségben – a fegyveres erők házról házra járva keresik a felkelőkhöz átállt korábbi bajtársakat is. Harckocsik vették körbe tegnap a libanoni határtól néhány kilométerre fekvő Hitt városát is, ezt a határ túloldaláról is megerősítették illetékesek.
A dezertőrök száma főként az utóbbi napokban, a líbiai eseményeket látva ugrott meg; a jelenséget már a kormány sem tagadhatja tovább. A szökevényeket képviselő „Szabad Tisztek” csoport minapi közleménye szintén tömeges dezertálásról számolt be, immáron a főváros közelében is. Egy aktivista szerint „a fiatalabbak hazamennek és elrejtőznek, ám a tapasztaltabb katonák szembeszállnak Aszad erőivel”. Mindeközben Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ismét a felkelés elfojtása ellen emelt szót, míg Irán továbbra is tagadja azokat a vádakat, hogy a Forradalmi Gárda segédkezne Aszadnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.