Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 14., hétfő, Helén napja
A Fogyasztóvédelmi Hatóság blogja, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/a-fogyasztovedelmi-hatosag-blogja/szakvelemeny-szukseges-kinek-kell-fizetnie-4066222/

Szakvélemény szükséges? Kinek kell fizetnie?

Lábbelivel kapcsolatos minőségi kifogása van. Kinek kell viselnie a szakvélemény költségeit?

A leggyakoribb minőségi kifogás a mindennapi életben – a hatósági tapasztalatok alapján – a lábbelit érintően merülhet fel. E termékkör esetében a hatályos jogi előírások szerint a fogyasztó a vásárlástól számított két éven belül érvényesítheti szavatossági igényeit. A kétéves igényérvényesítési határidő során azonban a bizonyítási teher megoszlik a felek között.

A vásárlást követő első hat hónapban a bizonyítási kötelezettség a kereskedőt terheli. Ennek alapján ha a hiba hat hónapon belül merül fel, és a kereskedő vitatja a fogyasztó kifogását, neki kell bizonyítania, hogy a termék hibája a nem megfelelő használatból adódott, nem pedig gyártási eredetű. A vásárlástól számított hat hónapot követően a fogyasztónak kell bizonyítania – például szakvéleménnyel –, hogy a hiba gyártási eredetű, amennyiben a kereskedő a minőségi kifogásának a reklamáció megtételekor nem ad helyt.

Amikor tehát a kereskedő arra hivatkozik, hogy lábbelire „garanciát” csak hat hónapig vállal, elmondható, hogy a fenti kitételt értelmezi így saját szemszögéből. Természetesen a szavatossági jogok nem csak fél évig gyakorolhatók a termékkel kapcsolatban. Ha a vásárlás során ilyen megkötéssel találkoznak, vagy szóban erről tájékoztatja önöket a kereskedő, az nem jogszerű.

Ha tehát fél éven belül vitte vissza a hibás cipőt, a bizonyítás költségei – így a szakvélemény díja is – főszabályként a kereskedőt terhelik. Amennyiben a bizonyítás esetlegesen azzal az eredménnyel zárul, hogy a hiba oka már a vásárlást követően merült fel, például abból kifolyólag, hogy a fogyasztó nem rendeltetésszerűen használta a terméket, a kereskedő csak abban az esetben háríthatja át a bizonyítási költségeket a fogyasztóra, ha alaposan feltehető, hogy a fogyasztó rosszhiszeműen járt el – azaz például tudta, hogy a hiba nem gyártási eredetű – a kifogás megtételekor.

Amennyiben a kereskedő nem hajlandó eleget tenni bizonyítási kötelezettségének, a fogyasztó is kérhet szakvéleményeztetést, amelynek díját utólag a kereskedőre háríthatja, hiszen az első hat hónapban a vállalkozás kötelessége a bizonyítás.

Ha a kereskedő már bemutatta az általa megrendelt szakvéleményt, de a benne foglaltakkal ön nem ért egyet, lehetősége van másik minőségvizsgáló szervezettől, vállalkozástól szakvéleményt kérnie, de ebben az esetben ennek költsége már önt terheli.

Amennyiben békés úton kívánják a jogvitát megoldani, javasoljuk, hogy a Magyar Igazságügyi Szakértők névsorába felvett független szakértőt vegyenek igénybe a szakvélemény elkészítéséhez. Az eljárás részleteiről a Magyar Igazságügyi Szakértők honlapjáról (miszk.hu) bővebben tájékozódhatnak.

Az ön által megrendelt szakértői vizsgálatot megelőzően célszerű megállapodást kötni a kereskedővel, melyben rögzítik a független szakértő nevét, valamint egy szándéknyilatkozatot, miszerint a szakértői véleményt a felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, figyelemmel arra hogy a további jogviták elkerülhetőek legyenek.

Ha a vásárlástól számított hat hónapon túl jelzi a kifogását a kereskedőnek, és a vállalkozás alapvetően nem fogadja el, hogy a termék hibája már az átadáskor megvolt – tehát szavatossági jogait érintően további bizonyítás nélkül nem rendezi a kifogást –, akkor a fogyasztónak kell alátámasztania, hogy a termék eredendően gyártási hibás, és nem a helytelen kezelés, használat miatt merült fel a probléma. Ennek legmegfelelőbb módja lehet, ha a vásárló szakértői véleményt kér. Ezzel kapcsolatban kikérheti a kereskedő tanácsát, hogy mely szakértő személyt, vállalkozást vegye igénybe a szakvélemény elkészítéséhez, de tájékozódhat az interneten is a termékkör bevizsgálásával kapcsolatban.

Szükséges megjegyezni, hogy a szabad bizonyítás elvéből kifolyólag hatályos jogunkban nem található olyan rendelkezés, amely a kereskedőt, illetve a fogyasztót arra kötelezné, hogy egy meghatározott szervtől szerezzen be szakvéleményt (1995-ig kötelező szakvéleményt a Kereskedelmi és Minőségellenőrző Intézet, a Kermi, majd 1995 és 2003 között a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség adhatott ki). Ennélfogva sem a kereskedő, sem a fogyasztó nem köteles arra, hogy egy bizonyos szervnél kezdeményezzen bizonyítást.

A kereskedő felajánlhatja, hogy segít a szakvélemény megrendelésében, azonban a szavatossági idő ez időszakában már önnek kell a szakértői vizsgálat költségét megelőlegeznie. Amennyiben a szakvélemény az ön javára dönt, azaz kimondja, hogy a hiba oka gyártási eredetű, ezt a költséget utólag ráterhelheti a kereskedőre.

 

Amennyiben a szavatossági jogok rendezésében az elkészült szakvélemény(ek) ellenére nem tudnak megállapodásra jutni, illetve a vásárlást követő hat hónapon túl beszerzett szakvélemény költségének viselésében nem sikerült megegyezniük, úgy jogainak érvényesítése érdekében bírósághoz, illetve békéltető testülethez érdemes fordulnia. A békéltető testületi eljárás egyszerűsége, gyorsasága, valamint költségkímélő jellege miatt tekinthető kedvezőbb megoldásnak.

A fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM-rendelet alapján a forgalmazó a fogyasztó kifogásáról jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti:

Ha a kifogás rendezésének módja eltér a fogyasztó igényétől, ennek indokolását a jegyzőkönyvben meg kell adni. A jegyzőkönyv másolatát át kell adni a fogyasztónak. Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének bejelentésekor nem tud nyilatkozni a teljesíthetőségéről, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.

Azzal kapcsolatban, ha a kereskedő a minőségi kifogás megtételekor nem a jogszabálynak megfelelően járt el, például panaszáról nem vett fel jegyzőkönyvet, a javításra átvett árucikkről nem adott át elismervényt, vagy a vásárlók könyvébe tett panaszát nem válaszolta meg írásban 30 napon belül, bejelentést tehet a lakóhelye szerint illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőségen.

További információk: nfh.hu

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Minden, ami beletartozik a sakk kultúrájába
Hogy a sakk és a művészet jól kiegészíti egymást, sőt utóbbi az egyik eleme a királyi játék definí­ciójának, annak könyvtárnyi az irodalma.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Poszt-trauma

Aljas módon űztek gúnyt a Fradi legendájából az ellenzékiek
Erre lehet számítani tőlük.

Poszt-trauma

Az egyik legveszélyesebb egyetemi város
El tudjuk képzelni, hogy hetente gyújtogatnak Győrben, Kecskeméten vagy Szegeden?

SVÉDORSZÁG

Az egyik legveszélyesebb egyetemi város
El tudjuk képzelni, hogy hetente gyújtogatnak Győrben, Kecskeméten vagy Szegeden?

ÖNKORMÁNYZAT VÁLASZTÁS

Karácsony alkalmatlansága bizonyított tény
Csőd, napi egymilliós parkolási veszteség, beteljesületlen pályázatok, vesztegetés, zsarolás, szocialista irányítás, ezeket tudja felmutatni Zugló polgármestere.

Aktuális

Tűrőképesség
A közszereplőkről gyakorta keringenek pletykák és híresztelések. De meddig kötelesek ezt tűrni? A brit királyi család hálás téma a bulvárlapok számára.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …