Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 21., hétfő, Orsolya napja
A Fogyasztóvédelmi Hatóság blogja, Archívum
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/a-fogyasztovedelmi-hatosag-blogja/tevhit-72-oras-visszafizetesi-garancia-4064686/

Tévhit: 72 órás visszafizetési garancia

Minőségi kifogásom nincs, de szeretném visszavinni a terméket. Megtehetem?

Sokan emlékeznek még arra a régi szabályozásra (6/1990. (IV. 5.) KeM-rendelet az üzletek működéséről), mely 1997-is volt hatályban, és kimondta, hogy a vásárlástól számított nyolc napon belül a fogyasztó kívánságára a kereskedő az üzletében vásárolt árut minőségi kifogás nélkül is köteles kicserélni, amennyiben az áru hibátlan és azt a fogyasztó még nem használta.

A szabályozás 17 éve nincs hatályban, de a köztudatban még igen élénken él ez a rendelkezés.

A kereskedő napjainkban nem köteles arra, hogy akár 8, akár 3 napon belül minőségi hiba hiányában üzletében visszavegye, illetve kicserélje a terméket.

Létezik a jótállásos termékekkel kapcsolatos hasonló szabályozás, mely éltetheti a fentiekben említett tévhitet, a 151/2003. (IX. 22.) korm. rendelet, mely  az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szól.

 

E szerint ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A fentiek alapján a korm. rendelet mellékletében felsorolt, kötelező jótállás alá eső termékekkel (általánosságban 10 ezer forint vételár feletti bútorok, órák, hangszerek, írógépek, számológépek, számítógépek, távcsövek, pendrive, fényképezőgép, rádió, porszívó, mosógép stb.) kapcsolatban a kereskedőnek – mérlegelés nélkül – kötelessége a cserét elvégezni, ha a termék három munkanapon belül hibásodik meg és rendeltetésszerűen nem használható.

Ha a termékre a kereskedő önként vállalt jótállást (pl. 10 ezer forint alatti óráknál, pendrive-nál, fényképezőnél), akkor a 151/2003. (IX. 22.) korm. rendelet szerinti háromnapos cserekötelezettség nem terheli a kereskedőt.

Természetesen a nem kötelező jótállás alá eső termékeknél is fordulhat elő meghibásodás három munkanapon belül, de akkor a kereskedőnek nem kötelessége feltétel nélkül cserét biztosítania, hanem a szavatossági jogok sorrendjét követve elsősorban javítást, cserét végezhet, másodsorban árleszállítást adhat, végső soron a vásárló a szerződéstől elállhat.

 

 

A témakört érinti, ezért szükséges még megemlíteni az internetes vásárlások esetét, itt ugyanis a hagyományos formával szemben többletjog illeti meg a vásárlót. Ez azt jelenti, bizonyos termékkörtől eltekintve (pl. hírlap, folyóirat, gyorsan romlandó termék) a fogyasztó a terméket legkésőbb az átvételétől számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül visszaküldheti a kereskedőnek, attól függetlenül, hogy a termék minőségi hibás-e vagy sem. (Vonatkozó jogszabály: 17/1999. (II. 5.) korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről.)

Kérjük vegye figyelembe, hogy blogbejegyzésünk a megjelenés időpontjában hatályos jogi rendelkezésekre utalást tartalmaz.

További hasznos információk: www.nfh.hu

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Az Országgyűlés felfüggesztette Varju László mentelmi jogát
Az ügyészség gyanúja szerint a DK képviselője a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Botrány a parlamentben

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben
Orbán Viktor végül folytatta beszédét, a fideszes képviselők pedig egy nemzeti zászlóval előbb eltakarták, majd kivették a pulpitus előtt álló ellenzéki képviselő kezéből a tábláit.

Országépítés

Orbán Viktor levelet írt a fideszes önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek
„A legfontosabb, hogy mindig tartsd szem előtt: mi vagyunk az országépítők” – írja levelében a miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

Aktuális

Ha laza f*szi vagy, megnyerted a fiatalokat!
Bízzunk-e abban, hogy a jóízlés győzedelmeskedik majd? Nem javaslom. Ugyanis a kormánygyűlölők már most tapsolnak a lábvízben állva, szotyolázva.

Fricz Tamás blogja

Borkai
Mikor mond le a polgármesteri székről is, hogy ezzel lehetőséget teremtsen a kormányzó pártszövetségnek arra, hogy egy új, erkölcsileg támadhatatlan emberrel induljon a győri polgármesteri székért?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …