Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 20., vasárnap, Rafael napja
HÍR TV - CIVIL KÖRMi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/viharfelhok-juhasz-ferenc-feje-felett-2-5069297/

Viharfelhők Juhász Ferenc feje felett

Juhász Ferenc apósának városában, Nyékládházán megütközést váltott ki az a hír, hogy Szendrák Béla 33 millió – jórészt kárpótlási jegyből származó forinttal – támogatta veje budai ingatlanvásárlását – tudta meg lapunk.

A Magyar Nemzet cikke nyomán a honvédelmi miniszter beismerte: hatvanötmillió forint magánvagyon és harmincmillió kölcsön szolgált alapul családja luxusingatlanjának megvételéhez. A megyei erdőgazdaság belsőellenőreként nyugdíjazott urat nem tartják tehetős embernek a településen, így már az is feltűnést keltett, hogy a nyáron az alapoktól a tetőszerkezetig felújíttatta a házát. Földhivatali bejegyzések szerint a honvédelmi miniszter apósa kárpótlási jegyből mindössze egy kis területű erdőt szerzett még 1996-ban, s ezenkívül csak a nyékládházi családi ingatlan tartozik a vagyonához.

Szabó Csaba nyékládházi Fidesz-elnök szerint elképzelhetetlen, hogy Szendrák Bélának olyan tetemes vagyona lenne, amiből több tíz milliót tudott volna adni vejének. A városban szolid jövedelmű családként tartják számon Szendrákékat.

Szendrák Béla Juhász Ferenc honvédelmi miniszter apósának az Északerdő Rt.-nél lévő egykori fizetése – ami nem haladta meg a százezer forintot – és védőnő feleségének jövedelme sem olyan magas, hogy abból 33 millió forintos megtakarításra lehetne szert tenni – tudta meg lapunk az Északerdő Rt. egyik nyugalmazott munkatársától. Más erdészek viszont úgy vélték: kárpótlási jegyből a kilencvenes évek közepén csinos vagyont lehetett szerezni, így elvileg nem kizárt, hogy az egykori belső ellenőr jól sáfárkodott a jegyekkel, és megtollasodott. Aki viszont akkor nem fektette be a papírt, az pórul járt: jelenleg ugyanis alig több mint ötven százalékon forog a jegy a tőzsdén. Kereslet sem nagyon mutatkozik iránta: a minap mindössze 45 darab kárpótlási jegy forgott a Budapesti Értéktőzsdén.

A borsodi földhivatal bejegyzései szerint egyébként Szendrák nem tartozott a nagy ügyeskedők közé: mindössze egy bükkaranyosi erdődarabot vásárolt valószínűsíthetően kárpótlási jegyből. Az apóst szerettük volna megkérdezni, hogy az erdőlicitkor felhasznált kárpótlási jegyeken kívül mennyi értékpapírral rendelkezett, illetve jelenleg menynyit birtokol. Arra is kíváncsiak lettünk volna, milyen befektetés hozott a konyhára több tíz millió hasznot, ám Juhász Ferenc apósát hasztalanul kerestük.

Juhász 272 négyzetméteres budai luxusvillájának megvételéhez 15 millió forint kölcsönt adott Füzesi István, a miniszter ismerőse. Fiáról, Füzesi Attiláról időközben kiderült, hogy idén februárban a Honvédelmi Minisztérium egyik cégében, a HM Verga Erdőgazdaság Rt.-ben lett igazgatósági elnök. A miniszter az m1 Nap-kelte című műsorában erre úgy reagált: Füzesi Attila tesz neki szívességet, és nem fordítva, mert kiváló vállalkozóként bízták meg a részvénytársaság rendbetételével. Elismerte, hogy Füzesi megbízása nem kelt szerencsés látszatot, de hozzátette: a kölcsönnek nincs köze a vállalkozó kinevezéshez, hiszen a lakásügyéről még szó sem volt, amikor Füzesi elnök lett. Juhász tegnap bevallotta, hogy a vásárláshoz felvett kölcsön másik, 15 millió forintos részét egy családtagtól kapták, aki beérte azzal az ígérettel, hogy a lakásuk eladása után visszafizetik a pénzt.

A miniszter családjának 65 millió forintos hozzájárulását firtató kérdésre a politikus azt válaszolta: a 30 millió forinton felüli összeget „összeadták, és kalákában dolgoztak”. Bejelentette: a januári vagyonbevallás idején nyilvánosságra hozzák felesége vagyonnyilatkozatát is. Az após vagyonának eredetére nem kérdeztek rá az újságírók. Juhász elmondta azt is, hogy a 95 millió forintos ingatlanvásárlás ügyében felkereste Medgyessy Péter kormányfőt, és tájékoztatta annak körülményeiről.

A Népszava információi szerint örökség útján jutott hozzá a család nagyobb összeghez, ám erről idáig nem beszélt Juhász. Vagyonbevallása szerint egy nyolcvan négyzetméteres első kerületi lakás, 7,5 millió forint megtakarítás, 5-600 ezer forint készpénz és a HM-től kapott 720 ezer forintos fizetés a vagyona a miniszternek, de ezenkívül rendelkezik egy szolgálati lakással is.

A HM ezen a héten megfelelően rendezte az ingatlanvásárlása körül keletkezett politikai vihart – vélte Nyakó István, az MSZP szóvivője. Amennyiben a képviselői vagyonnyilatkozatában szereplő adatok fedik a valóságot, nincs oka tovább magyarázkodni – tette hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e furcsának, hogy Juhász Ferenc attól kért pénzt, akinek a fiát kinevezte egy általa felügyelt céghez, elmondta: ha ő kérne kölcsön valakitől, és az nem pénzintézet, akkor ő is ismerőseihez fordulna, nem pedig idegenekhez.

Az MDF frakcióvezetője ugyanakkor vizsgálatot sürget a villavásárlás ügyében. A Füzesi István által Juhász Ferencnek adott „baráti kölcsönnel” és a hitelező fia egy HM-cégnél betöltött tisztségével kapcsolatban Herényi Károly lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott: amikor olyan összefüggések látnak napvilágot, amelyek több mint gyanúkeltőek, vizsgálatot kell lefolytatni. Ha az esetet nem követi vizsgálat, és Medgyessy Péter miniszterelnök nem vonja le a szükséges személyi konzekvenciákat, az a kormányzat maradék erkölcsi tőkéjét is felemészti – jelentette ki.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Szenzációs bravúr

Frissítve
A magyar válogatott pontot szerzett a világbajnok ellen! + videó
Fiola Attila góljára a szünet után Antoine Griezmann válaszolt, a csapat keményen megdolgozott a döntetlenért.

Demokráciák demokráciája

Íme a hét tézis, melyekkel a kormány hozzájárul az EU jövőjéről szóló vitához
A májusban megindított összeurópai disputához Orbán Viktor miniszterelnök hét tézist fogalmazott meg.
Bajban a spanyolok, Lewandowski gólja lengyel pontot ért
Morata elhalkította a kritikusokat, de elnémítani nem tudta őket, megint a lábában maradt a győzelem.

Poszt-trauma

Elszabadult az őrület a Városházán
Hamarosan eljön az a pillanat, amikor a többség megunja, hogy egy emberkísérlet részeseként a bolondot járassák vele.

Poszt-trauma

Havas Henrik kulturálatlanul véleményezi a kultúrát
Mi maradt a maga által szélesnek titulált műveltségéből?

Poszt-trauma

Karácsony díszdoktorsága a Fudan Egyetemen
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt inkább választja a NER-be való belesimulást, mint a baloldali durcázást.

Aktuális

Alkoholfogyasztás – Heti hét korsó sör is káros lehet?
A vizsgaidőszak végén és a nyár elején nem szerencsés féktelenül belevetni magunkat az éjszakába.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!