Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 21., hétfő, Alajos, Leila napja
HÍR TV - BAYER SHOWGyurcsány valóban egy veszélyes játékos.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/akkor-kapol-hatszazat-tisztan-valasztasi-csalast-szervezhet-a-roma-vezeto-3847659/

„Akkor kapol hatszázat, tisztán” – Választási csalást szervezhet a roma vezető

Fiktív fórumokat számláztatott volna le az MSZP-s ORÖ-elnök, aki a Fidesz jelöltje mellett agitál.

Egy, a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvétel szerint fiktív kampányrendezvényeket akart lepapíroztatni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. Az ibrányi Balogh János egy helyi rendezvényszervezőt akart rábeszélni arra: adjon számlát arról, hogy színpadot, hangosítást biztosított különféle szabolcsi helyszínekre szervezett kampányrendezvényeken. Balogh elmondásában:

„nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit.”

Az ellentételezés pedig az ORÖ pénzéből, tehát adóforintokból valósulna meg, az alábbi menet alapján: „Te csinálnál papíron két darab rendezvényt és három és fél milliót utalnék át neked holnapi nap folyamán az Országos Roma Önkormányzat számlájára (értsd: az ORÖ számlájáról – a szerk.), ha meg tudunk most állapodni, és megadnám az e-mail-elérhetőséget, a gazdasági vezetőnek, ez a privát e-maile, ő a céges adataidat, mindent beszkennelnéd, elküldenéd, egy telefonszámot írnál oda, én adnék, addig nem adok, amíg meg nem egyezünk, egy e-mail-elérhetőséget, és neki már megküldjük ma a szerződést, ma itt van a pénz, érted.”

A bonyolultnak tűnő ügymenetnek azonban van egy kitétele, amit Balogh említ meg a beszélgetés folyamán: „annyit írjál neki (az ORÖ gazdasági igazgatójának), hogy elnök úrral egyeztetve”. 

Balogh elmeséli azt is, hogy mások mennyiért végeznek el hasonló munkát: „pestieket” emleget, akiket ugyan nem ismer, de az elnök elbeszéléséből az derül ki, hogy „10-12 százalékért csinálják, mindennel együtt, áfásan”. Vélhetően az ORÖ elnöke jól ismeri ezt a mechanizmust, mert elmondja, hogy „én amikor régen számláztam, áfáért, megmondom őszintén, ugye, akkor még 25 százalékos volt az áfa, akkor én féláfáért áfáztam, nem titok”. 

Balogh viszont „arra gondolt”, hogy az ibrányi rendezvényszervező három és fél millió forint 15 százalékát adná át, később pedig, amikor a településen romanap lesz, akkor majd úgy ad pénzt, zsebbe, hogy nem is kér érte számlát. A beszélgetés előrehaladtával már konkrét összeg is elhangzik: „ha ötszázat kapol kereken? Hármat (milliót – a szerk.) visszahozol nekem.” A vállalkozó nem áll kötélnek, úgyhogy az ORÖ elnöke emeli az összeget: „Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán. De hidd el nekem 12 százalékkal csinálják Pesten.”

Mivel még mindig nem kapott végleges választ, más lehetőségeket is felvázol. Egy bizonyos előbírálati pályázatról beszél Balogh, aki a „kis parázspénz” kapcsán azt jegyzi még meg a rendezvényszervezőnek, hogy ne érezze magát rosszul, elvégre „a jövőre is gondolni kell, mert érted, uniós választás lesz”. 

A nagypolitika kérdése igen pikánsan merül fel a rögzített beszélgetés során: az MSZP-közeli Balogh nem is tagadja szocialista kapcsolatait, de egyéniben a 2-es Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerület fideszes elöltjét, Vinnai Győzőt támogatja, mivel súlytalannak tartja a Demokratikus Koalíció színeiben induló Helmeczy Lászlót és a radikalizmusát hátrahagyó Jobbikot. „Hát én nem dumálok mellé, én Győzőt fogom támogatni egyéniben. Hát 12 milliárdnyi támogatás jön Ibrányba. (Ez az összeg hozzávetőlegesen a település tízéves költségvetése lenne – a szerk.) Én mint képviselő itt, Ibrányban, nem tudok kibújni a felelősség alól. Hát szétszedjenek, vagy megöljenek, vagy mi csoda?” – fogalmaz Balogh. A beszélgetésből kiderül az is, hogy ha a fórumokon nem is, de csak fog kampánytevékenységet folytatni, feltehetően a Fidesz jelöltje mellett, és valószínűleg a lepapírozott összegből. A hanganyagon ugyanis erről beszél: „Tudod, kell, hogy agitáljam az embereket, mert hivatalosan nem adhatom nekik oda, érted? Nem lehet úgy elszámolni vele.”

Az ibrányi rendezvénytechnikus, Tóth Zoltán nemet mondott Balogh János ajánlatára, aki közölte, hogy majd keres mást. Lapunknak Tóth kijelentette, hogy ahogy korábban, úgy ezután sem fog fiktív, teljesítetlen rendezvényekről számlát kiállítani. Hozzátette, nem szokása rögzíteni az ügyfeleivel folytatott beszélgetéseket, most azért tett kivételt, mert már a találkozó egyeztetésekor felmerült a törvénytelenség gyanúja.

A Magyar Nemzet szerkesztősége – eleget téve állampolgári kötelezettségének – az ügyben feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon.

A beszélgetés felvétele meghallgatható itt. Tanulságos. 

A Magyar Nemzet cikke nyomán az MSZP a következő közleményt adta ki: a cikkben szereplő Balogh János soha nem volt és nem is lesz az MSZP tagja. Az Országos Roma Önkormányzatnak nincs MSZP-s delegáltja. Az MSZP – a Magyar Nemzet cikke alapján – feljelentést tesz Balogh János ellen.

A DK szóvivője elfogadhatatlannak tartja, hogy az ORÖ elnöke választási csalást szervezhetett. „Egy ilyen ember, aki ezek szerint nem érti, hogy mit művelt a Fidesz a cigánysággal az elmúlt nyolc évben, és a Fidesznek kampányol, annak lehet, hogy anyagi okai vannak, és kevésbé politikaiak” – mondta Gréczy Zsolt.

A Jobbik is közleményt adott ki. Mint írják, „egy hangfelvétel ismét bizonyítja, a Fidesz az ORÖ-t arra használja, hogy azon keresztül jusson hozzá azokhoz az adóforintokhoz, amiből nem a cigányság felzárkóztatása, hanem megvásárlása zajlik. Ezúttal az ORÖ szocialista elnöke, Balogh János próbált meg 3,5 millió forintot kivenni az adófizetők zsebéből, egy meg nem történt rendezvény leszámlázásával, hogy ebből agitáljon a fideszes jelölt mellett. Azon túl, hogy ez is azt mutatja, az MSZP a Fidesz zsebében van, és a Jobbik az egyetlen erő, amely valóban a Fidesz leváltására készül, az újabb botrány azt is egyértelművé teszi, miért kellett eltüntetni a Híd a Munka Világába programon keresztül 1,6 milliárd forintot, miért nem történt meg a programért felelős Farkas Flórián elszámoltatása, sőt, börtön helyett miért kapott befutó helyet a Fidesz listáján.”

„A magyar demokráciához nem sok köze van egy olyan szervezetnek, amely a pénzek elsíbolásáért működik. Hallottuk a hangfelvételt, és az LMP ezt felháborítónak tartja” – reagált Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Hadjárat a költségvetési egyensúlyért

Matolcsy György: A negyedik hadjárat
Az Országgyűlés 5,9 százalékos hiánnyal fogadta el a jövő évi költségvetést. A döntés hibás, mert feleslegesen épít be kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.

LMBTQ PORPAGANDA

Az RTL Klub járatja csúcsra a melegpropagandát Magyarországon
Több mint két évtizedes működése alatt arculatának szerves részévé vált a melegpropaganda.
Szabadon engedi Spanyolország a katalán politikai foglyokat
Több száz katalán tiltakozott, mondván, nem egyeznek ki a kegyelemmel, függetlenedni akarnak.

Poszt-trauma

Szivárványos müncheni stadion
Nemtelen hadviselést indítottak ellenünk a németek a sorsdöntő szerdai mérkőzés előtt. Csak nem tartanak tőlünk?

Poszt-trauma

A fél világ letérdel a BLM előtt
A nemzeti hősök szobrait lerombolják Amerikában, a BLM nevében pusztító söpredék tiszteletére pedig szobrokat állítanak.

Poszt-trauma

Orbán kedvence okozhatja Dobrev bukását
Elválik az ocsú a búzától.

Aktuális

KVÍZ: Finnugor vagy germán? Mennyire ismered a nyelvcsaládokat?
Nyelvtan órákon te is találkoztál a nyelvcsaládokkal. Most letesztelheted, hogy mennyire emlékszel.

Fricz Tamás blogja

Így jutunk el Sólyom Lászlótól Vörös Imréig
A balliberálisok kíméletlen és kegyetlen rendszervisszaváltást fognak végrehajtani.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!