Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 21., péntek, Eleonóra napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/jo-dolga-van-a-budavari-polgarmesternek-4243457/

Jó dolga van a budavári polgármesternek

Az általa vezetett önkormányzattól bérel lakást Nagy Gábor Tamás.

Az I. kerületben, a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere – értesült lapunk. A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a bérleti jogát a Táncsics Mihály utca 23.-ban található patinás műemlék ház egyik lakásának. A budavári önkormányzat a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amihez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá. Hozzátették, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet Nagy Gábor Tamás, ez az összeg a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”. Mint írták, az ingatlanbérlések esetében a pályázó által megajánlott bérleti díj és a vállalt felújítás mértéke az elsődleges szempont.

Noha az önkormányzat piaci pályázatot emleget, a kerület első embere által fizetett lakbér messze elmarad a Várnegyedben kínált ingatlanok valós piaci bérleti díjától. Az Ingatlan.com adat­bázisa szerint például a közeli Szentháromság téren egy csaknem azonos méretű – 74 négyzetméteres – lakást havonta 370 ezer forintért lehet kibérelni.

A szomszédos Nándor utcában már havi 200 ezer forintért is találtunk egy 70 négyzetméteres lakást, ám ez az ár is két és félszerese annak, amit a polgármester fizet a budavári önkormányzatnak. De még beszédesebb adat, hogy a szintén közeli Tárnok utcában egy 30 négyzetméteres lakást – a polgármester által bérelt lakás felénél is kisebb ingatlant – 100 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Vagyis még ezért az apró ingatlanért is 20 ezer forinttal többet kell fizetni, mint amennyibe a fideszes Nagy Gábor Tamásnak kerül az önkormányzati ingatlan.

Utánanéztünk annak is, hogy a polgármesternek kiadott ingatlannal megegyező paraméterekkel hol kínálnak kiadó lakást.

Kiderült, hogy például Debrecenben egy tízemeletes panelház nyolcadik emeletén bérelhető egy 71 négyzetméteres, távfűtésű lakás, éppen 80 ezer forintért. De Soroksáron, Egerben és Pécsett is találtunk ugyanekkora ingatlanokat 80 ezer forintos bérleti díjért. Azonban ezeknek az ingatlanoknak a színvonala messze elmarad a fővárosi, I. kerületi lakástól.

Nem mellékes körülmény, hogy a polgármesternek saját tulajdonú lakása is van. Vagyonnyilatkozatai lapján a főváros XI. kerületében egy 69 négyzetméteres ingatlan kizárólagos tulajdonosa, valamint Leányfalun egy közel 3500 négyzetméteres üdülő is a birtokában van. Továbbá a közelmúltig egy másik – 158 négyzetméteres – ingatlannak is társbérlője volt. Érdekes, hogy míg utóbbi lakást feltüntette a vagyonnyilatkozataiban, a 2013 óta bérelt, I. kerületi önkormányzati lakás egyik hivatalos dokumentumban sincs megemlítve. Azt, hogy miért volt szüksége Nagy Gábor Tamásnak a kerületi lakásra is, egyelőre nem tudtuk meg. Erről ugyanis hiába kérdeztük az önkormányzatot. Mindössze annyit közöltek, hogy ez nem minősül közérdekű adatnak, és nem is áll a rendelkezésünkre.

Az önkormányzat azt viszont leszögezte, hogy a polgármester lakásszerzése esetén semmilyen összeférhetetlenség nem állt fenn. Mint írták, a lakásra az önkormányzati gyakorlatnak megfelelő nyilvános pályázatot írtak ki, amin bárki részt vehetett. Csakhogy a budavári önkormányzat vagyonrendelete alapján ez nem feltétlenül igaz. Az összeférhetetlenségi szabályok szerint ugyanis a pályázat elbírálásában olyan személy nem vehet részt, akitől bármilyen oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése. Azonban felmerül a kérdés, vajon melyik önkormányzati alkalmazott döntene a hivatal első emberének kárára. Bár arra is választ vártunk a kerülettől, hogy elvárható volt-e a pályázatot elbíráló alkalmazottaktól az elfogulatlan döntés, lapzártánkig mégsem kaptunk választ.

De nem tudtuk tegnap utolérni Nagy Gábor Tamást sem, akit nemcsak az általa vezetett önkormányzattól bérelt lakásról kérdeztünk volna, hanem a vagyonnyilatkozatában talált egyéb furcsaságokról is. A polgármester vagyonnyilatkozatait megvizsgálva ugyanis nem világos, miként keletkezett ötmillió forint megtakarítása, amit 2014-es vagyonnyilatkozatában tüntetett fel. Ez azért érdekes, mert a polgármesternek a havi fizetésén kívül semmilyen más bevételi forrása nem volt, legalábbis saját bevallása szerint. De arra sem találtunk magyarázatot, hogy a 2015-ös vagyonnyilatkozata alapján miként gyarapodott további tízmillió forinttal a polgármester megtakarítása.

Nagy Gábor Tamás 1998 óta vezeti az I. kerületet, polgármesterként tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. A Fidesz politikusa korábban országgyűlési képviselő is volt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Ingatlanpiac: még nem történt meg a zöldfordulat
Még mindig többségben vannak az eladott lakásoknál, családi házaknál, nyaralóknál az energiafaló ingatlano.k – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb összeállításából

Poszt-trauma

Az orwelli idők megérkeztek, készüljünk a bozótharcra!
Hogy ki a soron következő, és mikor vágják el a torkát, az szinte mindegy is.

Poszt-trauma

Greta, hol vagy?
A migránsok iszonyatos környezetszennyezése jól láthatóan csak a helyieket zavarja.

Poszt-trauma

Könnyű pénz, csak gyűlölni kell
Na meg Orbánozni.

Poszt-trauma

Kovács László nekiugrott a nagyváradi magyaroknak – Hallgassa meg!
Nem volna itt az ideje visszavonulni?

ZAVAROS PÉNZÜGYEK

Parlamenti vizsgálat indulhat Gyurcsány ellen
Még a héten kezdeményezi Gyurcsány Ferenccel szemben a vagyon­nyilatkozat-tételi eljárást a mentelmi bizottságnál Hollik István – értesült a Magyar Nemzet.

EMELKEDŐ KAMATSZINT

Az MNB már lépett
Az eurózóna jegybankjának vizsgálatával egy időben a Magyar Nemzeti Bank is megkezdte a nem konvencionális eszközök leépítésével a bankközi kamatszint emelését.

Aktuális

Mit lát a csellómetál, ha tükörbe néz?
Négy finn csellista 23 évvel ezelőtt egy este tréfából, meg hogy a helsinki Sibelius Akadémián elszenvedett skálázások feszültségét kitombolják magukból, Metallica-számokkal állt színpadra egy helyi metálklubban.

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!