Keresés
Magyar Nemzet
2019. november 22., péntek, Cecília napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/komoly-szemelycserek-johetnek-a-kulugyben-a-valasztasok-utan-3870450/

Komoly személycserék jöhetnek a külügyben a választások után

Trócsányi László Brüsszelbe tart, Várhelyi Olivér vagy Novák Katalin lehet az új miniszter.

A Magyar Nemzet információi szerint több személycsere is történhet a külügyi apparátusban a 2018-as választások után. (Ugyanakkor már a cikk elején érdemes leszögezni, hogy személyi kérdésekben ezen a szinten Orbán Viktor dönt, ő pedig a legutolsó pillanatig kivár, és rendszerint az érintettekkel sem közli előre a terveit.)

Arról korábban az Index írt, hogy ha Lázár János jövőre valóban „visszavonul” a hódmezővásárhelyi választókerületbe, Szijjártó Péter venné át a Miniszterelnökséget. A váltás annyiban logikus lenne, hogy Szijjártó Lázárhoz hasonlóan munkamániás, ráadásul a keze alá dolgozó apparátust is megfelelő módon tudja „stimulálni” – ami kiemelkedően fontos szempont Orbán Viktornak.

Ebben az esetben viszont több jelölt is lehet a megüresedő külügyminiszteri posztra. Korábban szóba került Magyar Levente államtitkár is, de őt minisztériumi forrásaink úgy jellemezték, hogy személyiségéből adódóan nem lenne alkalmas (és valószínűleg nem is ambicionálná) annak a konfrontatív külpolitikának a megjelenítésére, amelyet Szijjártó láthatóan élvezettel visz. (Úgy tudjuk, az amerikai kitiltási botrány idején például kifejezetten nehezen viselte Magyar Levente, hogy több alkalommal neki kellett behívnia André Goodfriend amerikai ügyvivőt.)

Szóba került még információink szerint Novák Katalin, aki jelenleg az Emmi család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára. Őt novemberben a Fidesz alelnökének is megválasztották, tehát a kormányfő bizalmi embere, ráadásul a képzettsége alapján is alkalmas lenne: felsőfokon beszél angolul, franciául, németül, középfokon spanyolul, több külföldi egyetemen is tanult, és 2001–2010 között már dolgozott a külügyminisztériumban. Vele viszont ugyanaz a helyzet, mint Magyar Leventével, nem az a „konfrontatív alkat”.

Emiatt több forrásunk is Várhelyi Olivért említette mint lehetséges befutót. Ő jelenleg a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője, és kifejezetten konfliktustűrő, -kereső emberként jellemezte több egykori munkatársa is. (Úgy tudjuk, az Európai Bizottságban is a „sajátos tárgyalási stílusáról ismert Mr. Várhelyi” az állandó jelzője.) És a munkabírása is egyértelműen meglenne a poszthoz. (Várhelyi stílusáról egy ízben lapunk munkatársa is megbizonyosodhatott, amikor egy brüsszeli találkozás alkalmával a képviseleti vezető előbb kifogásolta, hogy „ellenzéki újságírók” is vannak a delegációban, amellyel találkozott, majd közölte a vendégeivel, hogy maximum negyedórát tud rájuk szánni.)

Ha Várhelyi Olivér hazajön Brüsszelből, forrásaink szerint elképzelhető, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter válthatja. Igaz, neki látszólag visszalépés lenne egy ilyen beosztás, de úgy tudjuk, a korábban párizsi magyar nagykövetként is dolgozó Trócsányi kifejezetten szeretne ismét külszolgálatot teljesíteni, ráadásul a felesége nyáron már kikerült a brüsszeli magyar nagykövetségre. (Vagyis nem az állandó képviseletre.) Trócsányi ugyanakkor szívesen lenne a következő magyar uniós biztos is, igaz, ezt a posztot csak 2019-ben foglalhatná el, ha a kormány delegálja.

Váltás lehet ugyanakkor a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkári posztján is: információink szerint Takács Szabolcs Szöulba mehet nagykövetnek, „erről már évek óta szó van” egy forrásunk szerint, de eddig nem akarták elengedni a kormányzati apparátusból, mert „itthon nagyobb szükség volt a szaktudására és a tárgyalókészségére”, most azonban elengedhetik a régóta diplomatának állni kívánó államtitkárt. 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megvenné a Stadler a járműjavítót
A Dunakeszi Járműjavító Kft-vel együtt gyártaná le a keretmegállapodásban szereplő, utolsó 21 emeletes vonatot is a Stadler, amely vételi ajánlatot is tenne partnerére.

Poszt-trauma

Már a német állam képzi az imámokat
„Wir schaffen das!“

Poszt-trauma

Retardáltak
Kocsmai tahó stílus, keveredve a ripacskodással.

Poszt-trauma

Marad a gyerek, ha játszik
Jakab a miniszterelnöki székre vágyik.

Poszt-trauma

Jön a dugódíj!
Valamilyen formában...

A közvetítő

Póczik mostohafia rendezhette az orgiát
Az Index szerint F. Gábor eszelte ki, hogy a barátnőjével felvételeket készítenek a hajón. A férfi korábban jóban volt Borkai Zsolt barátjával, Rákosfalvy Zoltán ügyvéddel, aki szintén szerepelt a képeken.

Sargentini szelleme

Érdektelenségbe fulladt a magyar vita
Csekély érdeklődés mellett zajlott csütörtökön a magyar jogállamisági eljárásról szóló vita az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE).

Aktuális

Világgá viszi a magyar ízeket
Forrai Miklós gasztronómus, étterem-tulajdonos tíz országba vitte el a magyar ízeket, és úgy látja, hogy külföldön egyre nyitottabbak a magyar konyhára.

Fricz Tamás blogja

Cseh Katalin, ön súlyosan téved!
A határon túli magyarok érdekeit a legjobban a románok, illetve a szlovákok képviselik? Miféle „elképzelés” ez Cseh Katalin pártjától? Tarthatatlan, nevetséges és naiv.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …