Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja
HÍR TV – CsörteKarácsonynak gőze sincs, mit kell csinálnia.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kover-igy-kepzeljuk-el-a-jovot-4107202/

Kövér: Így képzeljük el a jövőt

A vidék feladata az élet természetes rendjéhez való ragaszkodás; csak megőrizve lehet meghaladni, és csak meghaladva lehet megőrizni – közölte az Országgyűlés elnöke.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: ma egész Európában, sőt a nyugati féltekén is az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e úgy változni, hogy nem csak megőrizzük, ami a miénk, hanem ezen túl „kibontakoztatjuk, gyarapítjuk, megteremtjük az élet hosszú távú biztonságát”. Kövér azt mondta: „gyenge közösségek, erőtlen nemzetek szívverése azért szabálytalan, pulzusuk azért hagy ki olykor-olykor, mert akarat, szellem, összefogás híján nem képesek saját útjukat járni, és életük ritmusát mások, kívülről diktálják számukra”.

Az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy évtizedekkel ezelőtt Lenti felé közeledve mindenki úgy érezhette, mintha a végek, sőt egyenesen „az egész világ perifériája” felé közeledne, de a szögesdrótok felszámolásával, a határok egységesülésével, uniós tagságunkkal a város „véghely szerepe is egyszer és mindenkorra megszűnt”.

Kigyógyulva a reményvesztettségből

Lenti szemmel láthatóan megerősödött, „ahogy az ország is két és fél év után, mindannyiunk munkájának, kitartásának köszönhetően kigyógyult az apátiájából, a reményvesztettség állapotából, és hosszú idő után, ha lassan, de mégis gyarapodni kezdett, épül, szépül” – jelentette ki Kövér. Hozzátette: a beruházás ékes példája a források okos és legcélszerűbb felhasználásnak, „mert mi a jövőt úgy képzeljük el, ahogy ez a városközpont is elkészült: magyar vállalkozók magyar mesteremberekkel saját közösségeiknek építenek”.

A házelnök szerint a magyarokról Európa-szerte úgy tartják, hogy „földjéhez ragaszkodó, hagyományaihoz hű, otthonából kevésbé kimozdítható nemzet”, s ezt maradiságnak, bezárkózásnak bélyegzik azok, akik azt mondják hogy vidék nélkül is lehetséges az élet. „Így lett a néhány évvel ezelőtti balliberális hatalom döntés-előkészítő műhelyében a falu is csak középkori csökevény” – mondta Kövér.

2,3 milliárdos beruházás

Horváth László polgármester (Fidesz–KDNP) beszédében utalt rá, hogy az utóbbi három évben mintegy 2,3 milliárd forint értékű beruházással lett gazdagabb Lenti. Felújították a gyógyfürdőt, a szakorvosi rendelőt, és a Zala megyében zajló tavalyi legnagyobb beruházásként a város központja és kulturális centruma is megújult.

A Kövér által felavatott, 832 millió forintos beruházás keretében felújították Lenti belvárosát és benne a művelődési központot, amelyet az ünnepség keretében Veres András szombathelyi megyés püspök szentelt fel. Az átalakításokhoz az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programból 504 millió forintot meghaladó támogatást nyert. Az önrészt a Belügyminisztérium önerő alap pályázatán elnyert 110 millió forint vissza nem térítendő támogatás, illetve a Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram keretében kapott 208 millió forintos hitel biztosította.

A Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. kivitelezésében korszerűsítették a művelődési központ épületét, a színháztermet galériás páhollyal, 300 férőhelyes új nézőtérrel és technikai rendszerrel modernizálták. Kibővítették az épületben működő könyvtárat, továbbá a városi televíziónak és egy terasszal kiegészített étteremnek, illetve kávézónak is helyet biztosítottak.

A felújított művelődési központ és a templom körüli területet parkosították, térkövezték, illetve rendezvényteret és új parkolóhelyeket alakítottak ki.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lánchíd felújítás

Rekordelőleg a Lánchídra
Több különös körülmény mutatja: Karácsonyéknak fontos volt, hogy az A-Híd Zrt. nyerje meg a Lánchíd felújításának a tenderét.

Koronavírus

Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés
Lassú, bürokratikus, határozatlan – záporoznak a tagállami bírálatok az Európai Bizottságra.

Kiemelt

Az EU országai gyorsabb vakcinabeszerzésre sürgetik Brüsszelt
A ma este virtuális EU-csúcson újra terítékre kerülnek az utazási korlátozások.

Poszt-trauma

Gyurcsány kiterítette a kártyáit
Ez várható tőle, a többi porhintés.

Poszt-trauma

Gyurcsányék vakargathatják a fejüket
Rendesen fel lett adva a lecke.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Poszt-trauma

Színművészetis olcsó siker
Ódry Árpád dédunokájának az őse életének alapos áttanulmányozását ajánljuk.

Aktuális

A fonyódi nyugalmazott igazgatónő mesél hivatásáról
Bántó Zsuzsanna huszonöt éven át irányította és tette méltán híres szellemi műhellyé az intézményt.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!