Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 15., csütörtök, Anasztázia, Tas napja
HÍR TV – CSÖRTEA Facebook demokráciákat tud tönkretenni.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kvotaper-teritettek-a-lapokat-3879834/

Kvótaper: terítették a lapokat

Ha a szeptemberi határidőig nem születik döntés, elvileg át kell venni a migránsokat.

Nehéz lenne kitalálni, mi lesz a kimenetele az Európai Bíróságon folyamatban lévő kvótapernek, de várhatóan kissé meggyőzőbbek lesznek az Európai Tanács, illetve az európai uniós belügyminiszterek döntése melletti érvek. Azaz nagyobb az esély arra, hogy végül nem helyezik hatályon kívül a menedékkérők szétosztásáról hozott döntést – mondta lapunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója azután, hogy tegnap a luxembourgi székhelyű bíróság tárgyalta a menedékkérők szétosztása elleni magyar és szlovák keresetet.

Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, miután az EU bel- és igazságügyi tanácsa szeptember 22-én elfogadott határozata 120 ezer plusz 40 ezer menedékkérő szétosztásáról rendelkezett, akik közül kötelező kvóták alapján 120 ezer embert kellene szétosztani a tagállamok között. A minősített többséggel hozott akkori határozat értelmében Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene átvennie Görögországból és Olaszországból. A szétosztás egyelőre más tagállamok esetében is nagyon lassan halad, eddig csak mintegy 16 ezer migránst sikerült áthelyezni.

– Ez nem bonyolult ügy, elméleti alapkérdéseket kell tisztázni, így érthetetlen, miért húzódik ilyen sokáig az eljárás – méltatlankodott Lattmann Tamás. Noha az áthelyezést idén szeptember 23-ra végre kellene hajtani – és erre a pernek sincsen halasztó hatálya –, a nemzetközi jogász szerint más tagországok sem törték össze magukat azért, hogy teljesítsék a határozatban foglaltakat. Döntés ősszel, netán az év végén várható az EU bíróságán, ha azonban a szeptemberi határidőig sem lesz ítélet, akkor elvben végre kell hajtani az áthelyezéseket. Ám mivel nincs komoly szankció – legfeljebb kötelezettségszegési eljárás indulhat a „lázadók” ellen –, a határidő aligha változtat az országok eddigi hozzáállásán.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a magyar kormány tíz érvet sorakoztatott fel a kvótarendszerrel szemben a per első tárgyalásán, ami azt jelzi, hogy a mechanizmus önmagában megalapozatlan, ingatag jogi lábakon áll. A legfontosabb érvnek azt nevezte, hogy az uniót létrehozó szerződés alapján a közösségnek nincs joga döntést hozni betelepítésről, egy ország összetételének, népességének, kultúrájának megváltoztatásáról. Az ilyen döntések ellentétesek több uniós elvvel és a genfi egyezménnyel is – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy szerinte ez az első igazi nyílt összecsapás az Európai Unió bíróságán Brüsszel és Magyarország között. Úgy vélte, ha az országok elfogadják meghatározott számú bevándorló befogadását, akkor minden akadály elhárul az elől is, hogy felső korlát nélküli mechanizmus induljon el Európa-szerte. Az Európai Tanács képviselője ugyanakkor a tárgyaláson elfogadhatatlannak nevezte, hogy hazánk egyfajta különleges státusra tart igényt: a kvótarendszernek nem kívánt a kedvezményezettje lenni (az eredeti tervben Magyarországot is frontországként kezelték volna Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan), de a döntés nyomán fellépő kötelezettségeinek sem akar eleget tenni. Az Európai Unió bíróságának döntése szerinte azért lesz történelmi jelentőségű, mert segít értelmezni a szolidaritás elvét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

FOKOZATOSSÁG

Orbán Viktor: Három és fél millió beoltottnál kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai
A miniszterelnök bejelentette, hogy az iskolák fokozatosan nyitnak ki. Először az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai április 19-én.

ELLENZÉKI BOTRÁNYPOLITIZÁLÁS

Karácsony több szélsőjobbos politikust pozícióhoz juttatott
A budapesti Fidesz szerint Karácsony Gergely számít a szélsőjobb támogatására és tesz is érte.

Kiemelt

Különös tőkepiaci esemény: tőzsdén a kriptodeviza-tőzsde
A világ egyik legpatinásabb értékpapírpiacán, a Nasdaqon lehet kereskedni a Coinbase részvényeivel.

Poszt-trauma

Az megvan, amikor Gyurcsány sok kínai diákot akart idehívni?
Öveket bekapcsolni, az alábbiakban Kína- és oroszbarát idézeteket olvashatnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki korszakából.

Poszt-trauma

Összenőtt, ami összetartozik + videó
Az MSZP–Párbeszéd kényszerült bevallani, hogy 60-70 választókerületben lesznek képesek jelöltet állítani.

Poszt-trauma

Kiderült: Szabó Tímea makkal álmodik
Ahogy tartja a közmondás.

Aktuális

Nyáron táboroztatnának és pótolnák az osztálykirándulásokat
A családszervezetek azt javasolták Orbán Viktornak, hogy nyáron már lehessen táboroztatni, és pótolni az osztálykirándulásokat.

Fricz Tamás blogja

Egyetlen kérdésem van: a Gyurcsány nevű politikai kalandor a törvények felett áll?
Ha viszont ez a figura nem áll a törvények felett – remélem így van –, akkor az április 7-i parlamenti ámokfutása után törvényes eljárást kellene kezdeményezni ellene.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!