Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 22., csütörtök, Csilla, Noémi napja
HÍR TV – CSÖRTEFekete-Győrék a rossz reklámarcai Európának.
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tobb-mint-egymilliardot-kap-a-makovecz-kozpontra-orban-viktor-jo-baratja-3861489/

Több mint egymilliárdot kap a Makovecz-központra Orbán Viktor jó barátja

Maróth Miklóst még az államfői posztra is esélyesnek tartották. Most cége építheti és használhatja a piliscsabai Makovecz-intézetet.

Közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg a kormány a Makovecz Imre munkásságát bemutató és gondozó, piliscsabai központ megépítésére. Mint a keddi Magyar Közlönyból kiderül, a beruházással pedig meglepő módon egy közel-keleti kutatásokat finanszírozó céget, az Avicenna Non-Profit Kft.-t bízták meg.

A cég működteti a főként arabisztikai és iranisztikai kutatásokat végző Avicenna Közel-Keleti Kutatások Intézetét. Profiljának a jelek szerint nincs köze a Makovecz-életműhöz, de

kapcsolatnak valószínűleg bőven elég az is, hogy az intézet és a nonprofit Kft. vezetője Maróth Miklós, a Széchenyi-díjas orientalista professzor, akit sajtóértesülések szerint Orbán Viktor barátjának tart, és akit tavaly májusban még Áder János lehetséges utódai között emlegettek. Összekötő pont lehet az is, hogy Maróth korábban a Pázmány-egyetem piliscsabai bölcsészkarának dékánja volt, a kampusz épületét pedig Makovecz Imre tervezte.

Maróth  egyébként a kormánnyal azonos nézeteket vall a menekültválság ügyében: szerinte lehetetlen Európában integrálni a muszlimokat, a Mandinernek azt mondta, hogy „ők (a muszlimok) most magukkal hozzák azt a káoszt és azt a rendetlenséget, amely elől egyébként menekülnek”. 

Maróth Miklós egyébként részt vett azon a jordániai díszvacsorán, ahol Orbán Viktor a terrorizmus támogatásával gyanúsított, budai ingatlanokat is vásároló Gaith Pharaon mellett ült – a kutató lapunknak később azt állította, hogy nem ismerte Pharaont, a sajtóból tudta meg, kivel is vacsorázott együtt.

A tavalyi évet mintegy 5,6 milliós nettó bevétellel záró Avicenna Kft. idén mintegy félmilliárd forintot, jövőre közel 800 milliót kap a piliscsabai Makovecz-központ létrehozására, az állami tulajdonú épületet pedig használatba is veheti.

A komplexum az egyházi fenntartású Iosephinum kollégium területén épül majd meg – itt működik egyébként az Avicenna intézet is – kormány kiemelt beruházásnak tekinti az építkezést.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Közlekedés(le)fejlesztő

Karácsonyék az összeomlás szélére sodorják a BKV-t
Karácsonyék az összeomlás szélére sodorják a BKV-t, a pandémia után tömegesen távozhatnak a fővárosi cég dolgozói.

Kiülhetünk

Már szombaton nyithatnak a teraszok
Miután pénteken elérheti az átoltottság a három és fél millió főt, ezért már szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Kiemelt

Tovább bővülhet Benkő László zenei öröksége
A zenész két soha be nem mutatott színdarabot és egy balettet is hagyott maga után.

Poszt-trauma

Fudan Egyetem – barát vagy ellenség?
Nem kell egyetem felállítása ahhoz, hogy valakik titkosszolgálati tevékenységet folytassanak hazánkban.

Poszt-trauma

Szegény, szegény feketék…
Megint tálalva van egy beszámoló a „rendőri túlkapásról” meg a „rendszerszintű rasszizmusról”.

Poszt-trauma

Hatalmas pofont kapott a baloldali ellenzék
Legyünk résen!

Aktuális

Előrehozhatja a baloldal az előválasztást
Magyar György szerint június-júliusra kellene lenne előrehozni az előválasztás első fordulóját, akár polgári engedetlenség által.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!