Keresés
Magyar Nemzet
2020. június 7., vasárnap, Róbert napja
HÍR TV – Informátor:A pofátlanságnak Kispesten nincs határa
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/tobb-mint-egymilliardot-kap-a-makovecz-kozpontra-orban-viktor-jo-baratja-3861489/

Több mint egymilliárdot kap a Makovecz-központra Orbán Viktor jó barátja

Maróth Miklóst még az államfői posztra is esélyesnek tartották. Most cége építheti és használhatja a piliscsabai Makovecz-intézetet.

Közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg a kormány a Makovecz Imre munkásságát bemutató és gondozó, piliscsabai központ megépítésére. Mint a keddi Magyar Közlönyból kiderül, a beruházással pedig meglepő módon egy közel-keleti kutatásokat finanszírozó céget, az Avicenna Non-Profit Kft.-t bízták meg.

A cég működteti a főként arabisztikai és iranisztikai kutatásokat végző Avicenna Közel-Keleti Kutatások Intézetét. Profiljának a jelek szerint nincs köze a Makovecz-életműhöz, de

kapcsolatnak valószínűleg bőven elég az is, hogy az intézet és a nonprofit Kft. vezetője Maróth Miklós, a Széchenyi-díjas orientalista professzor, akit sajtóértesülések szerint Orbán Viktor barátjának tart, és akit tavaly májusban még Áder János lehetséges utódai között emlegettek. Összekötő pont lehet az is, hogy Maróth korábban a Pázmány-egyetem piliscsabai bölcsészkarának dékánja volt, a kampusz épületét pedig Makovecz Imre tervezte.

Maróth  egyébként a kormánnyal azonos nézeteket vall a menekültválság ügyében: szerinte lehetetlen Európában integrálni a muszlimokat, a Mandinernek azt mondta, hogy „ők (a muszlimok) most magukkal hozzák azt a káoszt és azt a rendetlenséget, amely elől egyébként menekülnek”. 

Maróth Miklós egyébként részt vett azon a jordániai díszvacsorán, ahol Orbán Viktor a terrorizmus támogatásával gyanúsított, budai ingatlanokat is vásároló Gaith Pharaon mellett ült – a kutató lapunknak később azt állította, hogy nem ismerte Pharaont, a sajtóból tudta meg, kivel is vacsorázott együtt.

A tavalyi évet mintegy 5,6 milliós nettó bevétellel záró Avicenna Kft. idén mintegy félmilliárd forintot, jövőre közel 800 milliót kap a piliscsabai Makovecz-központ létrehozására, az állami tulajdonú épületet pedig használatba is veheti.

A komplexum az egyházi fenntartású Iosephinum kollégium területén épül majd meg – itt működik egyébként az Avicenna intézet is – kormány kiemelt beruházásnak tekinti az építkezést.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

MEZŐGAZDASÁG

Kevés csapadék, szélsőséges hőmérsékleti értékek okoznak gondot
Az unióban 22 millió termelő érintett az éghajlatváltozás miatt, kell-e itthon is vészharangot kongatnunk?

IDÉN RENDHAGYÓ AZ ÜNNEP

Százhetvenezer nevelő fáradságos munkájáért adhatunk ma hálát
Ezen a napon már 1952 óta köszöntik Magyarországon a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat.

Kiemelt

Volt brit kémfőnök: a koronavírust Kínában hozhatták létre
Egy tanulmány szerint az új koronavírus genomja akár mesterséges eredetű is lehet.

Poszt-trauma

Figyelem! Ez egy megrendítő és felkavaró írás
Mondd el fiaidnak!

Poszt-trauma

„Ki bántja a magyart, téged is üt”
„Könnyes” reagálás Gyurcsányék távolmaradására.

Poszt-trauma

A krizantémok hideg mosolya
Kübekháza után alig három kilométerrel, latin nyelvű útbaigazító tábla: Triplex confinium.

Aktuális

Véget ért az év első vitorlásversenye – megvan a győztes
Az IRF Ventilo 28-as katamarán legénysége teljesített a legjobban az éjszakai Balatonon.

Fricz Tamás blogja

Ferenc testvéren Trianon kapcsán megint kitört az őszödizmus
Gyurcsány filozófiai fejtegetésekbe bocsátkozott a jog, az igazság és a normák viszonyáról.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!