Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 24., csütörtök, Iván napja
HÍR TV - CSÖRTEÖssze-vissza beszélnek hatalomért és pénzért.
Archívum, Családháló
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/csaladhalo/torz-allitasok-nyilt-konfliktusok-alkoholizmus-a-csaladban-4209704/

Torz állítások, nyílt konfliktusok – alkoholizmus a családban

Magyarországon egyes becslések szerint hatszázezer alkoholista férfi és kétszázezer alkoholista nő él.

Mikortól mondjuk azt valakire, hogy alkoholista? Hogyan alakul ki a függőség?

Hivatalos megfogalmazásban azt a rendszeres nagyivót nevezzük alkoholistának, akinél személyiségének működésében, életvitelében, testi és szellemi állapotában romló változások indulnak meg, és ezek egyértelműen az alkoholfogyasztáshoz köthetők. Az ilyen személynek általában romlanak az interperszonális kapcsolatai, az egzisztenciális háttere. Kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Megkülönböztetünk alkoholos befolyásoltságot, alkoholfüggőséget, más szóval dependenciát. Ez utóbbi az, ami betegség, ebben az esetben nem átmenetiek a tünetek, mivel visszafordíthatatlan, vagy nagyon lassan gyógyuló testi elváltozások is kialakulnak. A dependencia mértékén belül is jelentős eltérés lehet. Léteznek más alkoholhoz köthető betegségek, amelyek ugyan igen ritkák, de annál látványosabbak. Ilyen például a patológiás részegség, ami azt jelenti, hogy már kis mennyiségű alkohol fogyasztása esetén is súlyos pszichés tünetek alakulnak ki – ezek átmenetiek, az alkohol lebomlásával elmúlnak – és nem alakul ki függőség.

Melyek lehetnek a figyelmeztető jelek a családtagok számára?

Lehet valaki átmenetileg nagyivó, ez még nem alkoholizmus. A fiatalok körében nagy divat az ivászat, mégsem lesz minden kamasz alkoholista. Az ilyen jellegű alkoholfogyasztás kockázata másban keresendő. Előfordulhat ugyan, hogy a családi ünnepekhez köthető, baráti összejöveteleket kísérő alkalmi fogyasztás a családtagoknak kellemetlen, de ez még messze van a dependenciától, a betegségtől, ugyanakkor lehet komoly házassági, kapcsolati konfliktusok kiindulópontja. Ha valaki rendszeresen alkoholt iszik, akár kis mennyiségben is, de tipikus helyzetekben – például feszültségoldás céljából, akkor már sokkal inkább esélyes, hogy alkoholdependencia alakul ki. Ha az összejöveteleket minden esetben, kivétel nélkül alkoholfogyasztás kíséri, akkor is lehet gyanús a helyzet. Létezik olyan formája az alkoholizmusnak, ami nem napi-heti rendszerességű fogyasztást takar, hanem akár néhány hónapos kihagyást követően jöhet egy mélypont, amikor napokra-hetekre alkoholos befolyásoltság alá kerül a személy. Tipikus jelenség, hogy a fizetés kézhez vételével jár együtt a néhány napos bódulat keresése.

Milyen tünetei vannak az alkoholizmusnak?

Az alkoholfüggőségben szenvedő embernek viselkedésbeli és testi állapotromláshoz kapcsolódó tünetei egyaránt lehetnek. Ennek a két oldalnak az aránya nem egyforma. Amikor kémiai szintű függőség alakul ki, akkor olyan mély késztetés lehetséges az alkohol keresésére, mint például az éhségérzet. Ezt igen nehéz kontrollálni. Az Anonim Alkoholisták között, vagy más társaságokba tömörülve egymást segítik a tagok, hogy képesek legyenek ennek a mély késztetésnek ellenállni. Az alkohol testi, szellemi leépülést egyaránt előidéz – minél többet iszik valaki, annál erőteljesebben. Csökken az intellektuális képesség, az idegrendszer sérülése miatt leépül az érzékelő- és mozgatórendszer. Az alkoholista sokszor nagyon sovány, tipikus ingatag mozgása józan állapotban is fennmarad, remeg, ügyetlenné válik, érzéketlenségek alakulhatnak ki, mely fokozza a balesetveszélyt. Alkoholmegvonás esetén delírium, tudatzavar, hallucinációs állapot esetleg epilepsziás roham is felléphet. A viselkedési jelek között is megkülönböztetünk olyan szokásokat, amelyek a fogyasztás körülményeivel kapcsolatosak. Ha például egy alkoholista a kocsma mellett halad el, ez olyan mélyen rögzült viselkedésmintázatokat mozgósíthat, amelyek miatt reflexszerűen reagál: hiába határozta el, hogy nem iszik, már ott is ül a pultnál. Ezeknek a reakcióknak a szabályozása viselkedésterápiás tréningekkel lehetséges.

Melyek az alkoholizmus kialakulásának leggyakoribb lelki okai?

A legtöbb ember élete során megismerkedik az alkohol testre és érzelmekre gyakorolt hatásával. Ha valakinek a környezetében vannak alkoholisták, a konfliktuskezelési módokban, a szorongás oldásában más családtag, barát is az alkoholt használja, akkor könnyebben kialakul a dependencia. Akinek biológiai hajlama van rá, annál könnyen kialakul testi függőség is. Ehhez is kell rendszeresen találkozni az alkohollal, de nem szükséges a családtól átvehető szokásrendszernek a jelenléte a dependencia kialakulásához. Sajnos ma nagyon könnyen kialakulnak ezek a feszültséglevezető módszerek. A dependencia nem feltétlenül kötődik valamilyen szer használatához: dependens lehet egy személy egy másik személytől is. Ebben az esetben egy párkapcsolati dinamikához kötődhet az alkoholizmus. Ezek azok az esetek, amikor a „szerencsétlen” asszony vagy férj, megszabadulva az alkoholista házastárstól, az új házasságában, kapcsolatban is hasonló helyzetbe kerül.

Hogyan változik meg egy család élete, struktúrája, ha az egyik szülő alkoholista lesz?

Mivel az alkoholizmus kialakulása egy folyamat, sok minden már jóval azelőtt megváltozik, mielőtt még alkoholistának lehet „nyilvánítani” valakit: csökken az odafigyelés, az empátia. Megjelenhetnek a hamis, torz állítások, a nyílt konfliktusok. Eközben a családtagokban is nő a feszültség, a kilátástalanság vagy a felelőtlenség érzése.

Milyen különbség van az anya és az apa alkoholizmusa között?

Köztudott, hogy a lány az anyját, a fiú az apját „másolja”. A viselkedéstanulás erőteljesebb, mint modell, ebben az irányban erőteljesebb a hatás. Hagyományos családmodellben az anya nagyobb részt vállal a gyereknevelésből, a napi rutinból. Ebben az esetben az apa alkoholizmusa összekovácsolhatja az anyát és a gyerekeket, akik együtt küzdenek és /vagy szenvednek a férfitól. Ebben a helyzetben a gyermekek látszólag kevésbé sínylik meg az alkoholista jelenlétét, de felnőtté válásukban, szerepvállalásaikban komoly befolyásoló tényezőt jelent a dependens apa. Az anya alkoholizmusa a napi életet jelentősebben befolyásolhatja: a gyerekek elhanyagolt, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, hacsak az apa át nem veszi a megtartó funkciót.

Milyen hatással van a gyerekekre, ha valamelyik szülője alkohollal küzd?

A szülő nem csak ételt tesz az asztalra, nem csak lakhatást biztosít, de közvetlenül, a legfontosabb viselkedési modellnyújtó is. Ha a szülő alkoholista, akkor a gyermek lelkében ez biztosan nyomot hagy. Vagy követi, vagy tagadja, elutasítja ezt a fajta viselkedést, konfliktuskezelést, de semmiképp nem lehet független tőle. Ez jelentősen befolyásolhatja a párválasztását, tanulmányi eredményeit, és nagyobb valószínűséggel lesz belőle is alkoholista. Mindenképpen nagyon nehéz helyzetbe kerül, hiszen kiszolgáltatottá, elhanyagolttá, esetleg bántalmazottá válik, és sok esetben pártoskodásra kényszerül az egyik szülő mellett, a másik ellen.

Hogyan lehet segíteni az alkoholistán? És a családtagokon?

Régebben voltak kétes eredményességű kényszergyógykezelések, de ma már csak akkor lehet kezelni egy alkoholistát, ha azt ő maga kéri. Ehhez azonban legalább annyira ki kell józanodnia, hogy felismerje állapotát. Léteznek olyan addiktológiai osztályok, egyházi intézmények, ahol az alkoholisták akár néhány hónapot is eltöltve komplex pszichoterápiás, orvosi, rehabilitációs kezelésben részesülhetnek. A megvonási fázisban mindenképpen szükséges orvosi kontroll. Ideális az lenne, ha az alkoholista akkor kérne kezelést, amikor még a családjával él, mivel így az első alkoholelhagyó fázist követően családterápiával, családi segítő csoportok által a család is bevonható lenne a kezelésbe. Fontos a viselkedéstréning, a kognitív terápia a helyzetek értelmezésének újrarendezése céljából, de szükséges lehet feltáró terápia is a mélyen ülő modellek elengedésében, a konfliktuskezelési módok átstrukturálása érdekében. Sokat segítene még az a – külföldön már több helyen bevezetett – rendszer, hogy alkoholt csak szaküzletben lehet vásárolni korlátozott nyitva tartás mellett. Ha nehezítjük, de nem tiltjuk a hozzáférést, akkor a pillanatnyi csábítás, a sodródás a hangulattal kiszűrhető lenne abból a bonyolult rendszerből, ami segíti a függőség fennmaradását.

Valóban nem létezik olyan, hogy valaki tökéletesen kigyógyult ebből a
függőségből?

Ez a mondás azokra igaz, akiknél kialakul testi függőség. Sok alkoholistára azonban ez nem igaz. Náluk a konfliktuskezelési és szorongáskezelési módok rögzültek annyira, hogy alkoholdependencia jött létre. Elhagyáskor természetesen az ő esetükben is lehet delírium, de a személyiségműködés változásával meg lehet szabadulni az alkoholizmustól. A testi függőség esetén azonban igaz a mondás, ezért fogalmaznak úgy a leszokóban lévők: „alkoholista vagyok, de x napja nem ittam.”

Mit lehet tanácsolni azoknak a gyerekeknek, akik ilyen családban élnek?

Fontos feladata lehet ebben a pedagógusnak, mivel a gyerek sokszor szégyelli vagy fel sem ismeri azt, ami otthon zajlik. Ha a pedagógus elég érzékeny, akkor lehet egy elhanyagolt gyermek támasza, mintát mutathat egy másfajta kommunikációval. Mindenesetre érdemes egy olyan pedagógushoz vagy családsegítőhöz, illetve az iskolapszichológusoz fordulniuk, akiben megbíznak, mert ők olyan képzett szakemberek, akik tudnak segítséget nyújtani a feldolgozásban.

Mivel szinte népbetegségről van szó, érdemes volna olyan iskolai foglalkozásokat szervezni, amelyeken a gyermekek kommunikációs készsége, konfliktuskezelési készsége, önismerete fejlődhet.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Támadások kereszttüzébe

A Vatikán is besokallt a melegpropagandától
Sajtóelemzések szerint példa nélküli, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba.

Európa-bajnokság

Marco Rossi rossz végű tündérmesének látta az Európa-bajnokságot
A németek elleni 2-2 után mindkét kapitány büszke volt a játékosaira, de csak Joachim Löw lehetett boldog.
Megvannak a Kaszás Attila-díj jelöltjei, elindult a közönségszavazás
Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház).

Poszt-trauma

Tegnap este
Az örök magyar hősiesség ragyogott fel tegnap este abban az arénában.

Poszt-trauma

Merkeltől Merkelig, zászlótól zászlóig
Az Európa-bajnoki csoportmeccs idején ez lett a legfontosabb téma Németországban, hogy hol és mennyi szivárványos jelképet tudnak megjelentetni.

Poszt-trauma

Elképesztő! Lendvai Ildikó Orbán segítségére sietett
Ide vezetett a túlbuzgóság.

Aktuális

Nem spórolnak a látványos részletekkel a QX60 új generációjánál
Tavaly szeptemberben ismerhettük meg az Infiniti QX60-as szabadidő-autó új generációjának előzetesét.

Fricz Tamás blogja

Így jutunk el Sólyom Lászlótól Vörös Imréig
A balliberálisok kíméletlen és kegyetlen rendszervisszaváltást fognak végrehajtani.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!