Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 11., kedd, Ferenc napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBOrbán Viktor egy szabad, bátor ember
Archívum, Dr. Boross rendel
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/dr-boross-rendel/amire-nem-lehet-felkeszulni-a-hirtelen-halal-okairol-4050751/

Amire nem lehet felkészülni – a hirtelen halál okairól

Gyakran még fiatal, egészséges sportolók is váratlanul összeeshetnek. A hirtelen szívmegállás végzetes lehet.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy fiatal, erejük teljében lévő sportolók edzés, verseny vagy mérkőzés közben életüket vesztik. De vajon miért? Mi vezethet sportolás közben a hirtelen halálhoz, mit tud erről az orvostudomány?

Az úgynevezett szívhalál gyakran, mintegy 60-65 százalékban váratlanul, különösebb előjelek nélkül következik be. A folyamat az öntudat hirtelen elvesztésével kezdődik, majd a gyors tünetek megjelenésétől számított rövid időn belül megáll a szív.

A hirtelen halál a statisztikák szerint szabadidő-sportolóknál gyakoribb, versenysport esetén jóval ritkább, de érthető okok miatt főként ezekről hallunk, olvasunk. Mi lehet e végzetes esemény hátterében?

A hosszú ideig tartó nagyfokú fizikai terhelés, különösen, ha szélsőséges környezeti körülmények között zajlik, olyan ionegyensúly-zavarokat hozhat létre a szervezetben, ami oka lehet a hirtelen szívhalálnak. Ezért fontos, hogy például hosszabb, esetleg maratoni futáskor gondoskodjunk az elengedhetetlenül fontos folyadékbevitelről és a sóháztartás egyensúlyáról.

Egy másik lehetséges okként említhetők az úgynevezett tompa mellkasi sérülések-zúzódások, melyeknél ritkán ugyan, de bevérzések jöhetnek létre a szív ingerképző és ingerületvezető rendszerében, ami ugyancsak hirtelen halálhoz vezethet. Ha a páciensnél visszatérő fejfájás jelentkezik, azt is ki kell vizsgálni, mert ez lehet az agyi erek kóros tágulatának (aneurysma) egyik tünete is. Nagyobb megterhelésre bekövetkezhet ennek az elvékonyodott falú érkiöblösödésnek a szakadása, ami végezetes vérzést okoz az agyban.

Előfordul, hogy az orvosok az elhunyt sportoló testében az alapos vizsgálatok ellenére sem találnak semmiféle konkrét elváltozást. Szerencsére a hirtelen halállal végződő esetek egy részében – gyors orvosi segítséggel – sikerül a beteget, sportolót megmenteni, újraéleszteni. Ilyenkor természetesen gondos kivizsgálásra van szükség: laboratóriumi vizsgálatok, EKG, szívultrahang, szívkatéterezés, CT.

Mint mindig, ebben az esetben is legfontosabb a megelőzés. Elengedhetetlen az amatőr és profi sportolók rendszeres orvosi ellenőrzése, hogy minél előbb kiderüljenek az esetleges életet veszélyeztető állapotok, elváltozások és betegségek, hogy azokat időben kezelni lehessen.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyűlölethullám

Követőik fogságában a baloldali miniszterelnökjelölt-aspiránsok
Hosszú távon komolyan árthat az előválasztási versengés az ellenzék majdani miniszterelnök-jelöltjének megítélésében.

Eretnek szertartások

Azonos nemű párok megáldásával lázad a német egyház
Mintegy száz katolikus templom vesz részt a Vatikán állásfoglalása ellen tiltakozó kezdeményezésben.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Bélyeget a rémisztő képződményekre!
Aki egykor a kommunizmus híve volt, most arról papol, hogy a kínai egyetem behozza Magyarországra a kommunista szellemet?

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Aktuális

A francia rendőr gyilkosa büntetett előéletű muszlim fiatalember
Egyre több részlet lát napvilágot a rendőrgyilkosság elkövetőjével kapcsolatban.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!