Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 12., szerda, Pongrác napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGAz angol nem, de a body shaming nagyon megy.
Archívum, Dr. Boross rendel
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/dr-boross-rendel/csunya-es-fajdalmas-a-reumas-izuleti-gyulladas-4188836/

Csúnya és fájdalmas – a reumás ízületi gyulladás

Ha több ízületen – köztük a két kézen is – csomók alakulnak ki, nagy valószínűséggel reumás gyulladásról van szó.

A „reuma” a szervezet gyulladásos megbetegedése, és elsősorban az ízületeket érinti. A belhártya megvastagszik és akadályozza a normális működést, mozgást, az ízület és az ízület körüli szövetek, például inak fokozatosan elpusztulnak. Sajnos ez a betegség felnőtt- és fiatalkorban (ilyenkor még rosszabb indulatú) is jelentkezik, eredete ismeretlen, feltételezik az öröklött tényezők szerepét. Lényege, hogy a szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel, és ellenük gyulladásos reakcióval védekezik. A kórkép a népesség körülbelül 1 százalékánál jelentkezik, nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

Kezdetben rossz közérzet, láz, testsúlycsökkenés lép fel. Az ízületek gyulladásos tünetei közül – kezdődhetnek hirtelen, de lappangva is – legkorábban az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása észlelhető. Ezek akadályozzák az ízületi mozgást, az izmok begörcsölnek, később a ízületek hajlított helyzete állandósul. Párhuzamosan ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások is kialakulnak. A későbbi fázisában fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség jelenik meg az adott ízület torzulásával.

A diagnózist a jellemző tünetek alapján állítjuk fel. Ilyenek a reggel több mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, legalább 3 ízület, főleg a kisízületek együttes érintettsége, mindkét oldali azonos hely megbetegedése, a reumás csomók, a vérből a reumafaktor kimutathatósága és a röntgen felvételeken látható elváltozások. Ha beigazolódott a reumás ízületi gyulladás, a kezelés nagy vonalakban a következő: A nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, illetve az úgynevezett immunrendszer gyengítő szerek alkalmazása segít megszüntetni a gyulladást az adott ízületekben.

A maradandó károsodások okozta nehézségeket különböző ortopédiai segédeszközök használata enyhítheti, ha a betegség már olyan stádiumú, hogy durva deformitások alakultak ki, ortopéd-kézsebészeti műtéti beavatkozásra, akár protézis beültetésre is szükség lehet.

Reumás gyulladás gyanúja esetén háziorvosi beutalóval mielőbb reumatológus szakorvoshoz kell fordulni, aki a szükséges kivizsgálás után meghatározza a kezelés menetét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ÚJABB FONTOS FEJLESZTÉS

Így működik majd a védettségi igazolvány applikációja
A mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a védőoltások igazolására.

GYURCSÁNYÉK ÚJRA AKCIÓBAN

Az oltásellenes baloldal öt legveszélyesebb állítása
A hazai oltási program a baloldal vakcinaellenes kampánya ellenére is sikeres, így Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van az átoltottságot tekintve.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Bayer Zsolt: Beszéljünk az angolnyelv-tudásról!
A túloldali politikacsináló propagandistáknál személyfüggő a beszédkészség szükségessége.

Poszt-trauma

Az Economistban Karácsony Gergely már átvágta a határzárat
Ideje befejezni a sumákolást, a kettős beszédet, és színt vallani kerítésügyben.

Poszt-trauma

Bélyeget a rémisztő képződményekre!
Aki egykor a kommunizmus híve volt, most arról papol, hogy a kínai egyetem behozza Magyarországra a kommunista szellemet?

Aktuális

Tömegbalesetet szimuláltak az ország egyik legveszélyesebb útján
Több órára lezárták a forgalmas főút egy szakaszát a sérültek ellátása és a műszaki mentés idejére.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!