Keresés
Magyar Nemzet
2020. április 2., csütörtök, Áron napja
HÍR TV - Címlap:Sivalkodik az ellenzék
Archívum, Dr. Boross rendel
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/dr-boross-rendel/huzodas-vagy-hasi-tunet-4042911/

Húzódás, vagy hasi tünet?

Előfordul, hogy hasizom-megerőltetés gyanújával jelentkezik a páciens, és kiderül, hogy vakbélgyulladása van!

A vakbélgyulladás (appendicitis) minden életkorban előfordul. Tulajdonképpen nem a vakbél, hanem az úgynevezett féregnyúlvány (appendix) betegsége, ami az előbbi csökevényes függeléke. A vakbél (coecum) a vékonybél és a vastagbél átmeneti szakaszán helyezkedik el.

A féregnyúlvány ürege szűk, gyakran elzáródik, nyiroktüszői alapján nyirokszervnek tekinthető, de nem nélkülözhetetlen, inkább csak akkor „hallunk róla”, ha bajt okoz. A tünetek gyomortáji panaszokkal kezdődnek, majd a csípőlapát felső tövise és a köldök között húzott egyenes külső-középső harmadának határán (McBurney-pont) jelentkezik a fájdalom, hányinger, hányás, rossz közérzet kíséretében.

A beteg sápadt, vérében megszaporodik a fehérvérsejtek száma (leukocitózis), hőemelkedés, láz alakul ki. A legjellemzőbb vizsgálati lelet a helyi nyomásérzékenység. Ha ez izomvédekezéssel társul (a hasfal kemény tapintatú), halaszthatatlan a műtét!

 

Puha hasfal, de körülírt érzékenység esetén a kiegészítő vizsgálatok segítenek:
• Blumberg-jel – a bal oldali hasfal mély benyomásakor, azt hirtelen elengedve a vakbéltájon jelez fájdalmat a beteg;
• Rovsing-jel – a vastagbél visszafelé masszírozása esetén is ugyanitt fáj a has;
• Hedri tünet – a hasat bárhol ütögetve a típusos helyen érez érzékenységet a páciens.

Ha a féregnyúlvány hátrafelé csapódva helyezkedik el, gyulladása esetén az úgynevezett psoas (ágyék)-tünet értékelhető: a jobb alsó végtag nyújtott emelése önmagában is fájdalmas, az ezzel egy időben végzett tapintás pedig az egyébként rejtett érzékenységet is felfedheti.

Hasznos, elengedhetetlen segítség a sebész számára az ultrahang- és a laborvizsgálat. Az appendicitis tüneteit többféle kórforma utánozhatja, ilyenek például a nyombélfekély átfúródása, a heveny epehólyag-gyulladás, a jobb oldali húgyvezeték kövessége stb.

 

A féregnyúlvány-gyulladás kezelése legtöbbször műtéti: a gyulladt féregnyúlványt el kell távolítani (appendectomia). A gyulladás kezdeti szakaszában, illetve szokványos elhelyezkedésnél ez egyszerű beavatkozás, más esetekben azonban komplikált is lehet. A szövődmények veszélyesek: a leggyakoribb az átfúródás (perforáció), kialakulhat féregnyúlvány körüli tályog, hashártyagyulladás, éppen ezért ennél a betegségnél is a megelőzés és az időben elvégzett műtét a legfontosabb!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lekezelő

Tusk vírushoz hasonlította a magyar miniszterelnököt
Az egyre súlyosbodó, beláthatatlan gazdasági károkkal járó járványhelyzet a politikát sem kíméli: tegnap Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke fenyegette ismét a pártcsaládból való kizárással a Fideszt.

Kunyerálnak

Különös pénzgyűjtésbe kezdett a Momentum
Fekete-Győr András pártja – bár a legutóbb még arról szóltak a hírek, hogy a Momentum félmilliárd forinttal nem tud elszámolni – pénzgyűjtésbe kezdett a koronavírus kapcsán.

Kiemelt

Iskolai demokrácia, a demokrácia iskolája
Egy friss felmérés rámutatott, hogy a diákönkormányzatok többsége még ma is legfeljebb szabadidős programokat szervez, ahelyett, hogy valódi alakítója lenne az iskolai közéletnek.

Poszt-trauma

A HVG rátája és becsülete
Kárt okoznak az országnak.

Poszt-trauma

Orbánt az amerikaiakkal ütni nem kell félnetek
Bolond lukból bolond szél fú: a Népszava áprilisi tréfája.

Poszt-trauma

Gréczy üzent a hálószobából
Bár ne tette volna!

Poszt-trauma

Ahogy az Index kezeli a szenzitív adatokat, úgy senki
Hetekig tolta a hisztériát a ballib sajtó.

Aktuális

Az Európai Bizottság bábjaként működő magyar kormányt szeretnének mihamarabb
Ezek az „árnyékműhelyek” arra hivatottak, hogy rávilágítsanak a mostani kormányzás alternatíváira, és hogy vázolják a helyesnek ítélt utat.

Fricz Tamás blogja

Aguilar, LIBE-bizottsági elnök úr, fejezze be!
A világválság tetőpontjához közeledve a LIBE-bizottság elnöke aggódott egy nagyot a magyar demokráciáért.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!