Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 11., kedd, Ferenc napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBOrbán Viktor egy szabad, bátor ember
Archívum, Dr. Boross rendel
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/dr-boross-rendel/huzodas-vagy-hasi-tunet-4042911/

Húzódás, vagy hasi tünet?

Előfordul, hogy hasizom-megerőltetés gyanújával jelentkezik a páciens, és kiderül, hogy vakbélgyulladása van!

A vakbélgyulladás (appendicitis) minden életkorban előfordul. Tulajdonképpen nem a vakbél, hanem az úgynevezett féregnyúlvány (appendix) betegsége, ami az előbbi csökevényes függeléke. A vakbél (coecum) a vékonybél és a vastagbél átmeneti szakaszán helyezkedik el.

A féregnyúlvány ürege szűk, gyakran elzáródik, nyiroktüszői alapján nyirokszervnek tekinthető, de nem nélkülözhetetlen, inkább csak akkor „hallunk róla”, ha bajt okoz. A tünetek gyomortáji panaszokkal kezdődnek, majd a csípőlapát felső tövise és a köldök között húzott egyenes külső-középső harmadának határán (McBurney-pont) jelentkezik a fájdalom, hányinger, hányás, rossz közérzet kíséretében.

A beteg sápadt, vérében megszaporodik a fehérvérsejtek száma (leukocitózis), hőemelkedés, láz alakul ki. A legjellemzőbb vizsgálati lelet a helyi nyomásérzékenység. Ha ez izomvédekezéssel társul (a hasfal kemény tapintatú), halaszthatatlan a műtét!

 

Puha hasfal, de körülírt érzékenység esetén a kiegészítő vizsgálatok segítenek:
• Blumberg-jel – a bal oldali hasfal mély benyomásakor, azt hirtelen elengedve a vakbéltájon jelez fájdalmat a beteg;
• Rovsing-jel – a vastagbél visszafelé masszírozása esetén is ugyanitt fáj a has;
• Hedri tünet – a hasat bárhol ütögetve a típusos helyen érez érzékenységet a páciens.

Ha a féregnyúlvány hátrafelé csapódva helyezkedik el, gyulladása esetén az úgynevezett psoas (ágyék)-tünet értékelhető: a jobb alsó végtag nyújtott emelése önmagában is fájdalmas, az ezzel egy időben végzett tapintás pedig az egyébként rejtett érzékenységet is felfedheti.

Hasznos, elengedhetetlen segítség a sebész számára az ultrahang- és a laborvizsgálat. Az appendicitis tüneteit többféle kórforma utánozhatja, ilyenek például a nyombélfekély átfúródása, a heveny epehólyag-gyulladás, a jobb oldali húgyvezeték kövessége stb.

 

A féregnyúlvány-gyulladás kezelése legtöbbször műtéti: a gyulladt féregnyúlványt el kell távolítani (appendectomia). A gyulladás kezdeti szakaszában, illetve szokványos elhelyezkedésnél ez egyszerű beavatkozás, más esetekben azonban komplikált is lehet. A szövődmények veszélyesek: a leggyakoribb az átfúródás (perforáció), kialakulhat féregnyúlvány körüli tályog, hashártyagyulladás, éppen ezért ennél a betegségnél is a megelőzés és az időben elvégzett műtét a legfontosabb!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

BIZONYÍTÉK

Ön is megtekintheti Karácsony angoltudását, amelyet most füllentve menteget
A Drót.info egy tavalyi felvétellel bizonyítja, hogy Karácsony személyesen nem tudja megoldani a nemzetközi diplomáciai tárgyalásokat.

ÚJRAINDÍTÁS

A maszk mögül is látszik a diákok öröme, hogy visszatérhettek az iskolákba
Május 10-én reggel nyolc órakor ismét elkezdődött a jelenléti oktatás a diákoknak, melyet a legtöbben nagyon izgatottan vártak.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Aktuális

Rákényszerültek az oktatók, hogy megtanuljanak bánni a számítógéppel
A digitális készségeket új módszerrel mérnék, amely a nyelvvizsgaszintekhez hasonlóan jelezné, ki miben jó és miben kellene fejlődnie.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előre bocsájtom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!