Keresés
Magyar Nemzet
2019. december 6., péntek, Miklós napja
Archívum, Dr. Boross rendel
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/dr-boross-rendel/vegyuk-mindig-komolyan-a-fejserulest-3879380/

Vegyük mindig komolyan a fejsérülést

Itt a jó idő, a bringások és motorosok vígan suhannak az utakon. Ám egy bukásból nagyobb baj is lehet!

A sürgősségi, baleseti sebészeti ambulanciákon gyakori a fejsérüléssel érkező páciens, és az ilyen baleseteknek jelentős része a kerékpárosokat és motorosokat érinti.

Szerencsésebb esetben csak a koponya zúzódásáról, esetleg a fejbőr zúzott, repesztett sebéről van szó, de ha komolyabb a sérülés, akkor a koponyacsonttörés, agyrázkódás, vagy az agyszövet zúzódása is lehet a bukás következménye, utóbbiak már idegrendszeri eltéréssel járnak.

Mint mindig, ebben az esetben is legfontosabb a megelőzés: fejvédő sisak használata, és persze a „normális” közlekedés, azaz tartózkodjon mindenki a száguldástól, és igyekezzen elkerülni a veszélyhelyzeteket, mert nem éri meg kockáztatni!

Ha mégis megtörténik a baj, mielőbb el kell jutni a sürgősségi ambulanciára, ahol a megfelelő vizsgálatokkal kiderítik, hogy mennyire komoly a sérülés. Ha csak a fejbőr repedt fel, de törés és idegrendszeri tünetek nincsenek, a sebellátás után akár haza is távozhat a sérült.

Ha koponyatörés, agyrázkódás, agyzúzódás, vagy koponyaűri vérzés a diagnózis, már nem kerülhető el a kórházi felvétel, és a sérüléstől függ a szükséges kezelés.

Enyhébb esetben, mint például egy agyrázkódás, ez csak pár napos megfigyelést és gyógyszereket jelent, de súlyosabb sérülésnél már intenzív osztályos terápia, a koponyában kialakult vérzés esetén pedig műtét is (a keletkezett vérömleny lebocsátása) indokolt.

A kivizsgálásban és ellátásban baleseti sebész, ideggyógyász, idegsebész és intenzív terápiás orvos közösen vesz részt, a gyógyulási esélyeket a fejet ért sérülés nagysága jelentősen meghatározza.

Remélem, a fentiekből kiderült: fejsérülés esetén nem szabad könnyelműsködni, mondván, majd elmúlik a szédülés, hányinger vagy a fejfájás. Hirtelen következhet be ugyanis olyan gyors állapotromlás, ami – ha a sérült például egyedül van, és nem tud már segítséget kérni – akár végzetes is lehet!

Legyünk tehát óvatosak, élvezzük a friss levegőt, de igyekezzünk úgy kerékpározni, motorozni, hogy a végállomás ne a kórház legyen!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Késely Ajna ezüstérmes 800 méteren
Késely pályafutása negyedik érmét szerezte felnőtt világversenyen, egy éve ugyancsak Glasgow-ban a nagymedencés kontinensviadalon két második és egy harmadik hellyel zárt.

Poszt-trauma

Ennyire független a kutatás, amely be akarja sározni a kormányt
Fecseg a felszín, hallgat a mély.

Poszt-trauma

Gyurcsány Karácsony-fája
Milyen meglepetések várnak a fa alatt a budapestiekre?

Poszt-trauma

Vágó István végre kiteljesedhet
A kvízprofesszor megtalálta a számítását.

Poszt-trauma

Hol vannak a hóhányók?
A városházán, nem az utcákon.

December 5.

Diákja szúrta meg a tanárnőt
Az MTI úgy tudja, a késelés a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában történt.

Kincsőrző tehetségek

Hosszú: Minden rendben
Hosszú másfél évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló helyzetben versenyzett Glasgow-ban. Akkor is viharos időszak végére tett pontot.

Aktuális

Fidelitas: Az új baloldali vezetés magára költ, míg az emberektől elvesz
A Fidesz itt 13 milliárd forint megtakarítással adta át a kerületet, de Pikó András gyorsan nekilátott a kassza kiürítéséhez – hívta fel a figyelmet Borbély Ádám.

Fricz Tamás blogja

Soros most „beégett” – de mi lehetett a gyakorlat korábban?
Soros Györgynek nem sikerült elérnie, hogy Várhelyi Olivért ne válasszák meg az unió Bizottságán belül a bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosnak.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …