Keresés
Magyar Nemzet
2020. április 3., péntek, Buda, Richárd napja
HÍR TV - Publi Café:Áriázásba kezdtek a liberálisok
Archívum, Égigérő
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/egigero/feldolgozni-az-elso-vilaghaborus-traumat-3948682/

Feldolgozni az első világháborús traumát

Ismertté váltak a központi emlékműre beadott pályázati munkák. A legszebbekből válogattunk.

Országos ötletpályázatot írt ki az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a háborúban elesett magyar áldozatok előtt tisztelgő központi emlékmű megvalósításához. Mivel nem terv- hanem ötletpályázatról beszélünk, formai kötöttségek nélkül, bárki elindulhatott rajta. A pályázat további érdekessége, hogy a kiírók nem határoztak meg az emlékmű számára konkrét helyszínt: ebben az első körben kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy kinek mi jut eszébe.

Az emlékmű szükségességéről nincsen vita: az első világháború a mai napig meghatározó élmény a magyarság számára, aminek következtében fel lett osztva az ország, és kétszer annyi magyar katona esett el, mint a második világháborúban: 662 ezren haltak meg, 743 ezren estek hadifogságba. A háború gyökeresen megváltoztatta Közép-Európa korábbi hatalmi és kulturális képét.

A beérkezett művek színvonala a kötetlen forma jellegének megfelelően komoly szórást mutat, vannak köztük teljesen amatőr és profi megoldások is. Az ötletekkel kapcsolatban a szélesebb közönség véleményét is megismerheti az Emlékbizottság, mivel azokra internetes felületen lehet szavazni. Így várhatóan kialakul majd, hogy a többség szerint mi lehet az optimális helyszín, és hogy körülbelül milyen megoldás lehet a legmegfelelőbb. Annak ellenére, hogy ennek a kiírásnak nem volt kimondott célja, hogy egyből végeredményre jussanak, a művek között van több igen színvonalas is, az alábbiakban ezekből válogattunk.

A tájba süllyedő út nagyon egyszerű és hatásos eszköz arra, hogy a múltra utaljunk vele, a töredezett nyomvonal pedig a tragédiára utal. A fehér felület az áldozatok tisztaságát jeleníti meg. Az emlékmű kialakítása alkalmas arra, hogy az ide látogatóban oldja az emlékezés jelentette traumát.

Ez a pályamű nem oldani akar, sokkal inkább megjeleníti a háborús veszteségek nyomasztó emlékét. A felhasadó táj itt is a múltba visz, mutatja, hogy a felszín alatt ott van, amit még fel kell dolgozni.

Nehezebben kódolható ez a mű, de megragadó ereje van. A súlytalanság állapota segít elrugaszkodni a jelentől. A mélyből kiemelt vízfelület használata sok szempontból a legjobb megoldás: nemcsak felszínre hozza a feldolgozatlan traumákat, de a víz képes oldani is azokat.

Ez is nagyon szép megoldás, csodás ötlet a lélekharang. Ez a munka azonnal és gyorsan hat a szemlélőre, segít átérezni az elesettek miatti fájdalmat, de inkább állapotot rögzít, nem kínál feloldozást.

 

A sort a Hősök terébe süllyesztett emlékmű zárja, ami erős párhuzamban van az első bemutatott pályázattal. Itt is a múltba pillantunk be, de az anyaghasználat és a térérzet inkább az ellenkezője. Itt a helyszín az, ami eszmeiségét és adottságait tekintve is kifejezetten szerencsés, egy nagyobb szabású, hasonló beavatkozással a veszteség nagyságát is ki lehetne fejezni, egyúttal alkalmassá válhatna a központi megemlékezések számára is.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

VÉDEKEZÉS

Szijjártó: Ne legyünk képmutatóak!
A miniszter elmondta: az elmúlt napokban ismét elképesztő hazugságokat terjesztettek rólunk politikai vezetők az európai uniós tagországokból.

Lebontható a liberális fal

Váratlan helyről álltak ki Varga Judit mellett
Az igazságügyi miniszter hiszi, hogy sok munkával, háttérbeszélgetéssel nyugaton is lebontható a liberális fősodratú média fala.

Kiemelt

Lusta megoldás a szombati menetrend
Karácsonyék nem vették figyelembe, hogy az mit fog okozni az utasforgalomban – mondta Vitézy Dávid.

Poszt-trauma

Rettegj, 444! A svéd orvosok már maszkot sem kapnak!
Nyugodtan kiálthatnának akár diktatúrát is.

Poszt-trauma

Ezt nem fogják elhinni – pedig igaz!
Lelepleződtek a hazug gazemberek.

Poszt-trauma

Frankhon már nem a fejlett Nyugat
Így nagyon nehéz a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés.

Poszt-trauma

Szándékosan árt az ellenzék és lakájmédiája
Zsiday Viktor befektetési elemző írása leleplezi a balliberálisokat.

Aktuális

Egymás helyett a koronavírussal harcolnak
Tizenegy ország harcban álló felei egyeztek bele az azonnali tűzszünetbe az ENSZ felhívására.

Fricz Tamás blogja

Aguilar, LIBE-bizottsági elnök úr, fejezze be!
A világválság tetőpontjához közeledve a LIBE-bizottság elnöke aggódott egy nagyot a magyar demokráciáért.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!