Az ételallergia és az ételintolerancia nem azonos

Évekig élünk együtt velük, miközben azt sem tudjuk, hogy mi a bajunk.

2013. 11. 11. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki, amint egy falat allergizáló ételt elfogyaszt a beteg: az arc, a torok rövid időn belül megduzzadhat, kiütés, viszketés, hasfájás, hányinger alakulhat ki, nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet, súlyos esetekben anafilaxiás sokk is lehet a következmény, ami akár életveszélyt is okozhat. Ezzel szemben az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés, olykor bőrproblémák vagy fejfájás formájában, a tünetek súlyossága pedig – eltérően az ételallergiától – függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is. Mivel a negatív hatás nem azonnali, a mindennapokban nehéz rájönni az ételintolerancia ok-okozati összefüggéseire.

„Az ételintoleranciát nem az immunrendszer váltja ki, hanem az emésztőrendszer, amely érzékeny egyes tápanyagokra s azokat nem tudja megfelelően lebontani” – magyarázza dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (Mappet) vezetőségi tagja.

A tejre például lehet valaki allergiás, ekkor a tejfehérje (kazein) vált ki allergiás reakciót. Ugyanakkor akinél egy allergiavizsgálat nem mutatja ki a tejallergiát, az is lehet beteg a tejtől, ha ételintoleranciája van, ez esetben ugyanis a tejfehérjét az emésztőrendszere nem tudja megfelelően lebontani, s erre a fehérjére ellenanyag képződése kezdődik meg.

Az ételintolerancia immunglobulin G (IgG) ellenanyag-vizsgálattal a vérből kimutatható. Több mint kétszázféle ételről – gabonákról, zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, fűszerekről – számszerűsíthető, hogy azokra milyen mértékben érzékeny (intoleráns) a szervezet. Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta – tehát a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyása – gyógyszeres kezelés nélkül megszüntethet akár évek óta fennálló problémákat is.

„Sokan akár évtizedek óta élnek együtt emésztési problémáikkal, gyomorbajaikkal, bélpanaszaikkal, amelyeket megmagyarázhatatlannak vélnek, s beletörődnek abba, hogy együtt kell élni a tünetekkel. Pedig a tüneti kezelést szolgáló gyógyszerek helyett lehetséges, hogy csak néhány ételt ki kellene hagyniuk az étrendjükből, s megszűnnének az ételintolerancia okozta gyötrő tüneteik” – hangsúlyozza Takáts Alajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.